Overig

Burgemeester Van Hemmen officieel beëdigd

1540

Donderdagavond 17 september is burgemeester Bram van Hemmen eindelijk beëdigd als burgemeester van gemeente Hoeksche Waard. In het bijzijn van ongeveer 170 genodigden legde hij de eed af en kreeg hij de ambtsketen omgehangen door zijn echtgenote Claudia. Daarna droeg de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Adriaan van der Wulp, de voorzittershamer aan hem over waarmee hij de buitengewone raadsvergadering afsloot. De installatie vond plaats in een grote open tent op het terrein van Alcazar Events in Puttershoek.

Het was een uniek moment toen de burgemeester zijn ambtsketen niet door de plaatsvervangend voorzitter van de raad, Arnold de Man, maar door zijn vrouw omgehangen kreeg. Vanwege corona en de verplichte afstand van 1,5 meter kon het alleen op deze manier plaatsvinden. Het omhangen van de ketting werd deze keer dan ook beklonken met een kus.

Afleggen eed en toespraken

Voordat de ceremoniële handelingen plaatsvonden, moest eerst de eed worden afgelegd. Deze werd afgenomen door commissaris van de Koning Jaap Smit. Nadat beiden de akte ondertekend hadden, werd de burgemeester toegesproken door de commissaris. Vervolgens kwam nog een aantal genodigden aan het woord: Adriaan van der Wulp, voorzitter van de vertrouwenscommissie, locoburgemeester Paul Boogaard, burgemeester van Rotterdam en regioburgemeester van de regionale politie-eenheid Rotterdam Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff en Jan van Belzen, voorzitter van de burgemeesterskring Zuidelijk Zuid-Holland. Naast persoonlijke en hartelijke woorden werd vooral het belang van een goede samenwerking voor een sterke regio genoemd. Een belang dat door Bram van Hemmen zelf in zijn installatierede nog eens benadrukt werd. Andere dingen die hij in zijn speech aanhaalde waren de mooie gesprekken die hij de afgelopen tijd heeft gevoerd met inwoners en organisaties. Maar ook wat een mooi eiland ‘eigenlijk eilanden, want het zijn er 2 met Tiengemeten erbij’ de Hoeksche Waard toch is.

Waardering voor college, raad en voorgangers

Er was ook aandacht en waardering voor de leden van het college, de gemeenteraad en de 3 voorgangers van burgemeester Van Hemmen, Peter van der Velden, Govert Veldhuijzen en Jan Pieter Lokker. Om persoonlijke redenen moesten de eerste 2 tijdelijke burgemeesters helaas eerder stoppen. Jan Pieter Lokker kon uiteindelijk de voorzittershamer aan Bram van Hemmen overdragen.

Eerste slagman van de Hoeksche Waard

Aan het einde van de bijeenkomst is het duidelijk: burgemeester Van Hemmen is aan slag, of ‘eerste slagman’ zoals hij tijdens deze avond ook werd genoemd. Een rol die hij met heel veel enthousiasme en passie oppakt. Niet alleen tijdens het beoefenen van zijn hobby softbal maar vooral als burgemeester van Hoeksche Waard.

De installatie was live te volgen via de gemeentelijke website. Wilt u buitengewone vergadering terugkijken? Klik dan op de volgende link https://bit.ly/3iHr842