Financieel

Corona: wat kun je wel en niet verzekeren?

936

Schouten Zekerheid helpt ondernemers bedrijfscontinuïteit veilig te stellen 

“Waren wij hier wel op voorbereid? Nee natuurlijk niet.” Directeur Wilco de Haan van Schouten Zekerheid is eerlijk over de klap die corona veroorzaakte in de samenleving en bij bedrijven. “Ik heb wel gelezen dat dit kon gebeuren en het staat in de theorieboeken, maar om dit mee te maken en dan op deze schaal…. Dat is voor iedere ondernemer een grote, onaangename verrassing.”  

Schouten Zekerheid is een Rotterdamse verzekeringsmakelaar. De Supplier van Rotterdam Topsport beleeft drukke tijden door de coronacrisis. Vooral om klanten bij te staan en te adviseren over wat ze kunnen doen om hun bedrijfscontinuïteit veilig te stellen. Nu en in de toekomst. 

Verzekeren tegen corona is onmogelijk 

Een misverstand dat Wilco de Haan af en toe tegenkomt is dat een bedrijfsschadeverzekering omzetverlies dekt als de onderneming stil ligt als gevolg van corona of de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. “Dat dekt die polis niet. Het moet dan gaan om materiële schade: er moet iets kapot zijn. Bijvoorbeeld als je fabriek afbrandt en je daardoor niet kunt produceren. De vaste lasten en de marge die je mist gedurende de tijd die nodig is om de fabriek weer op te bouwen, zijn dan wél gedekt.”

Verzekeren tegen omzetverlies als gevolg van het coronavirus was en is niet mogelijk, vertelt De Haan. “De risico’s van een pandemie zijn niet te overzien, dat ondervinden we nu ook wel. Er worden nu heel veel data verzameld. Over de risico’s en de hoogte van de schade. Daarmee wordt het calculeerbaar. Grote kans dat er in de toekomst wél een verzekering komt met dekking tegen een gebeurtenis als deze.”     

Ziekteverzuimverzekering 

Een verzekering waar veel bedrijven nu wél een beroep op kunnen doen, is de ziekteverzuimverzekering. “Het ziekteverzuim loopt op door corona. Klanten met zo’n verzekering maken daar nu volop gebruik van.” Ook een zieke werknemer heeft immers recht op loon. Een ziekteverzuimverzekering dekt deze betalingsverplichting, ongeacht om welke ziekte het gaat. Die werknemer moet dan wel echt ziek zijn. Er is geen recht op uitkering als hij of zij uit voorzorg in quarantaine verblijft of een bepaald gebied niet mag verlaten. Er is dus ook geen sprake van een ziekmelding als de werknemer niet kan komen werken door de opgelegde overheidsmaatregelen.  

Debiteurenbeheer 

Wat als een bedrijf zelf nog redelijk kan doordraaien of voldoende financiële buffer heeft, maar zijn afnemers niet meer kunnen betalen? Dan kan dat bedrijf zelf alsnog in financiële problemen komen. “Daarom is actief debiteurenbeheer erg belangrijk. Het is raadzaam te weten met wie je zaken doet. Gebruik kredietinformatierapporten en betalingservaringen van andere organisaties om te beoordelen of een (potentiële) klant financieel stabiel is.” 

“Ons advies is direct in overleg te gaan als betalingen uitblijven en afspraken te maken. Misschien is een betalingsregeling mogelijk. Zo niet, dan kan een incassobureau of een incasso-advocaat helpen bij de vordering.” Als je die nog niet hebt, is het verstandig na te denken over een kredietverzekering. Dat heeft achteraf geen nut meer, maar kan in de toekomst het risico afdekken van non-betaling en faillissementen van klanten. Een andere les voor de toekomst die De Haan ondernemers meegeeft is: “Be prepared. Zorg bijvoorbeeld dat voor medewerkers die thuis hun werk kunnen doen, dit technisch ook mogelijk is. Denk daarbij ook aan de digitale veiligheid.”  

Echte zekerheid bieden 

Op de vraag hoe Schouten Zekerheid zelf met de huidige situatie omgaat, antwoordt De Haan: “Allereerst volgen wij de richtlijnen van het RIVM. We hebben het geluk dat vrijwel alle collega’s vanuit huis kunnen doorwerken.”  

“Ondertussen proberen we ondernemers extra te informeren: in persoonlijke gesprekken – al zijn die nu noodgedwongen telefonisch of via videoconferencing – maar ook met webinars en whitepapers. Anderzijds helpen we klanten waar mogelijk met daden: door betalingstermijnen te verlengen, een kosteloze toeslag voor termijnbetaling in te voeren en we hebben bijvoorbeeld in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland ook gratis extra dekking geregeld voor bezorgrisico’s bij restaurants die nu maaltijden zijn gaan thuisbezorgen.” 

3 Tips 

De gezondheid van jou als ondernemer, je personeel en je klanten en leveranciers is het belangrijkst. Dus volg de adviezen van het RIVM op. Laat je goed informeren door je verzekeringsadviseur. Ga goed na wat de gevolgen zijn van eventueel creatief ondernemerschap, als je nieuwe activiteiten start om toch de verkoop op gang te houden. Denk aan maaltijdbezorging door restaurants die dat voorheen niet deden, bedrijven die personeel laten werken bij andere bedrijven of hotels die kamers beschikbaar stellen voor ziekenhuizen. Dit soort initiatieven brengen andere soorten risico’s met zich mee en moeten dus worden doorgegeven aan de verzekeringsmakelaar. Dan kunnen ze bijvoorbeeld worden aangetekend op de aansprakelijkheidsverzekering. 

Topsport in het DNA 

Een topsporter innoveert, is hoog gemotiveerd, wil alles uit zichzelf halen en heeft er alles voor over om op het podium te komen. Hij of zij wil kortweg de beste zijn. Diezelfde passie stroomt bij Rotterdam Topsport door het bloed. Rotterdam Topsport wil een optimaal klimaat creëren voor de topsporters, de talenten en de topsportverenigingen. Onze missie is het positioneren van Rotterdam, zowel nationaal als internationaal, als dé toonaangevende topsportstad van Nederland. Beschikt u ook over hetzelfde DNA en gaat uw hart sneller kloppen bij het leveren van topprestaties? Word dan ook partner van Rotterdam Topsport. 

#JoinTheGame

Rectificatie   

Bij het ter perse gaan van het maartnummer was nog niet bekend dat de Theatervoorstelling GOUD vanwege het corona-virus geen doorgang kon vinden op de geplande datum. De show in het Oude Luxor Theater wordt verplaatst naar het voorjaar van 2021.