Overig

Powervrouwen

632

VNO-NCW

Toen ik 30 jaar geleden in de haven van Rotterdam ging werken, kwam ik naast de secretaresse van mijn baas geen enkele vrouw tegen. Vrouwelijke boegbeelden waren er maar heel beperkt. Gelukkig is in de tussentijd veel veranderd en zijn er vrouwen aan het hoofd van alle sectoren en beroepen te vinden, al blijven we in de minderheid.

Als vrouwelijke ingenieur weet ik er alles van, zo werd ik als fabrieksdirecteur vaak aangezien voor de dochter van de baas, iets dat voor grappige situaties zorgde en voor beschaamde blikken achteraf. Als bestuurder in de zorg kwam ik meer vrouwen tegen, al was de verhouding aan de top nooit een afspiegeling van de organisatie. Ook VNO-NCW zet zich in voor een inclusieve maatschappij en ons team in Rotterdam bestaat voor de helft uit vrouwen (gelukkig zijn er ook mannen, want ik vind het heerlijk om met mannen te werken). Als voorzitter van Zorgpower faciliteer ik graag bijeenkomsten en ontmoetingen, omdat wij geloven dat een stevige verbinding tussen de zorg, het bedrijfsleven en het sociale domein de basis is om innovaties en marktkansen te creëren; daarom delen we in onze bijeenkomsten ervaringen en dilemma’s. 

Maar goed, Powervrouwen. Wie zijn dan die Rotterdamse Powervrouwen? Aan de top van mijn lijstje staan drie havenvrouwen. Zo heb ik bewondering voor Annette Ottolini van Evides, die naast haar bestuurdersfunctie ook haar energie steekt in verschillende commissariaten en daarmee een mooie bijdrage levert aan Rotterdam. Willemien Terpstra van Lyondellbasell, ook zo’n powervrouw die actief is in Rotterdam. Belle de Bruin van Indofin is als telg van een Rotterdamse familie ook al zo’n naam die in dit lijstje niet mag ontbreken. 

Waar ik ook heel erg van kan genieten is Anky Romeiders, die als Albeda-bestuurder aandacht heeft voor vrouwen die als boegbeeld kunnen dienen voor ‘haar’ leerlingen. Dat is erg nodig, om vooral meisjes te laten zien dat je jezelf geen beperkingen op hoeft te leggen, maar dat dromen het begin is van een nieuwe realiteit, waarin jij de hoofdrol kunt spelen. Ik spreek veel vrouwen in topbanen in mijn praktijk als executive coach en ik ben altijd weer verbaasd hoeveel onbenutte power ik in hen zie, waar  ze zich zelf niet bewust van zijn.  

En terwijl ik dit schrijf besef ik dat de echte powervrouwen van dit moment wel de verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners zijn, die op dit moment zo zichtbaar zorgen voor onze gezondheid. En de werkende moeders die nu hun werk vanaf thuis doen, tegelijk voor de kinderen zorgen en niet klagen. Voor hen neem ik echt mijn petje af.