Overig

De cloud is dichterbij dan je denkt

620

Steeds meer bedrijven en instellingen ontdekken de voordelen van gecentraliseerde data ten opzichte van lokaal beheer van ICT. Toch bestaat er ook nog veel onwetendheid en angst als het gaat over de cloud, merken ze bij dataplace, het hypermoderne datacenter in Alblasserdam. Managing director Gerben van der Veen en accountmanager Marc van Erp halen graag de grootste misvattingen onderuit. “Bang zijn voor de cloud en twijfels hebben over de veiligheid is totaal onnodig.”

Aangezien de meeste datacenters gevestigd zijn in en rondom Amsterdam, is dataplace uniek voor deze regio. Van der Veen: “De cloud is dichterbij dan je denkt. Sterker nog; een stukje van die cloud is binnen de mooie regio van de Drechtsteden ècht binnen handbereik en letterlijk en figuurlijk om de hoek. Alle essentiële onderdelen van ons datacenter, zoals de snelle internetverbindingen, stroomvoorziening, koeling, brandpreventie en monitoringsystemen, zijn dubbel uitgevoerd. Dataplace voldoet aan de hoogste beveiligingseisen en is volgens de TIERIII norm gebouwd, waardoor er op jaarbasis een bedrijfszekerheid van 99,982 procent gegarandeerd wordt. Veiliger kan het niet.” Toch zetten verscheidene organisaties daar nog hun vraagtekens bij. Zij vinden het een eng idee om hun apparatuur buitenshuis onder te brengen. Van Erp: “Onterecht, want een betere beheerder kun je niet hebben. Bovendien hebben onze klanten 24 uur per dag toegang tot hun spullen. Bij dataplace is aan meer dan alles gedacht. Zo beschikken wij bijvoorbeeld over twee koelunits meer dan nodig is. Mocht er onverhoopt één kapot gaan, dat draait de boel gewoon door en ontstaat er geen actuele calamiteit. Risico’s als stroomuitval, geen internet, geen telefonie, brand en diefstal liggen hier ook niet op de loer. De beschikbaarheid van zulke zaken is geen vraag, maar een gegeven. Wel zo fijn, want het bedrijfsleven wordt steeds afhankelijker van ICT-apparatuur en de applicaties die daarop zijn ondergebracht.” Van der Veen merkt dat de tijd van pappen en nathouden als het aankomt op investeren in ICT bij veel bedrijven eindelijk voorbij is. “Gelukkig maar, want het inpandig beheren van servers brengt onnodig veel gevaren met zich mee, terwijl ICT als strategisch middel voor een hoop organisaties steeds belangrijker wordt. Zij gaan inmiddels veelvuldig met ons in gesprek. Het besef dat servers in een datacenter op de allerbeste en meest veilige plek staan komt er dan meestal wel. Een uitgebreide rondleiding door onze faciliteit bevestigt dit.”

Perceptie versus werkelijkheid

“Vanaf het allereerste idee is dataplace gebouwd als datacenter met het doel om 32.000 fysieke servers optimaal te kunnen huisvesten. Het werken vanaf een blanco palet bood direct vele voordelen. We konden het precies neerzetten zoals wij wilden,” aldus Van der Veen. “Dit levert de gebruikers nog steeds dagelijks veel voordelen op.” Toch kunnen organisaties nog sceptisch of onwetend zijn als het gaat om het gebruikmaken van diensten van een datacenter. Wat is er bijvoorbeeld waar van de perceptie dat een datacenter een walhalla is voor hackers? “Dat is zwaar overtrokken. Het is onzin dat er bij zulke narigheid als bron direct naar een datacenter wordt gewezen. In werkelijkheid is er namelijk helemaal geen verschil voor een hacker. Of serverapparatuur nu in een datacenter staat of op je eigen locatie; de virtuele verbinding naar de buitenwereld blijft qua veiligheid van groot belang. Het is iets wat je altijd goed moet regelen onafhankelijk van waar de apparatuur staat. Wij hebben diverse partners die onze klanten indien nodig kunnen ondersteunen om hun verbinding te beveiligen.” Oké, een datacenter is dan misschien wel veilig, maar zal vast ongelooflijk duur zijn. Ook die gedachte strookt niet met de realiteit. “Vanaf 49 euro per maand kun je bij dataplace al een enkele server plaatsen. Dat is inclusief stroomverbruik en dataverkeer en 365 dagen per jaar, 24 uur per dag kosteloze toegang. Voor zo’n klein bedrag staat een server in een professionele, veilige en betrouwbare omgeving, voorzien van alle nodige faciliteiten.”

Veiligheid

Dataplace is streng beveiligd en voldoet aan de hoogste beveiligingscertificeringen. Het datacenter beschikt over een ISO 27001 certificering voor informatiebeveiliging en de BORG 4-certificering voor fysieke beveiliging. Van Erp: “Uit onderzoek is onlangs gebleken dat diverse datacenters het niet zo nauw nemen met de buitenbeveiliging. Bij sommigen ontbreken hekken en is het voor iedereen mogelijk om het terrein op het lopen. Dat is hier in Alblasserdam ondenkbaar. Onze locatie is beveiligd door een hekwerk met powerfence.” In het pand zelf is een toegangspas in combinatie met een vingerafdruk nodig om toegang te krijgen tot de secure area en datavloeren binnen het datacenter. Zowel het terrein, het pand als de datavloeren worden met ruim 50 videocamera’s in de gaten gehouden. Het strikte veiligheidsbeleid vormt een onderscheidend vermogen van dataplace, net als de volledige keuzevrijheid die gebruikers ervaren voor wat betreft het glasvezelnetwerk. Van der Veen: “dataplace is volledig carrier neutraal. Wij werken nauw samen met bijvoorbeeld KPN, UPC Business, EuroFiber en Proserve, maar sinds kort ook met VitrumNet, die het regionale glasvezelnetwerk van Breedband Drechtsteden voor zakelijk gebruik exploiteert. Het glasvezelnetwerk van Breedband Drechtsteden spreidt zich uit van Barendrecht tot Leerdam en is enorm fijnmazig en kwalitatief uitstekend.”

Dataplace ontzorgt in (ICT)bedrijfszekerheid

Dataplace heeft de ambitie om binnen afzienbare tijd het grootste regionale datacenter van Nederland te zijn. Van der Veen: “We zijn al aardig op weg. Ik wil dat organisaties in de Drechtsteden en het Rijnmondgebied aan ons denken op het moment dat zij hebben besloten om hun servers niet langer inpandig onder te brengen. We profileren ons als verlengstuk voor klanten, die voor al hun vraagstukken bij ons terecht kunnen. Wij zien onszelf niet als een leverancier, maar als een partner. Ontzorging en voorlichting zijn binnen dataplace twee belangrijke speerpunten. Klanten moeten ons zien als extra filiaal, alleen dan zonder werknemers.” Die werknemers kunnen trouwens indien gewenst van dataplace ook hun tijdelijke kantoor maken, bijvoorbeeld wanneer er op de eigen werkplek calamiteiten zijn ontstaan. “Niet alleen in zulke gevallen, want dagelijks werken er klanten vanaf dataplace omdat ze de werkomgeving prettig vinden. Er is plek voor 30 mensen. Zie het als een extra service.” Dataplace rekent ICT-ondernemingen, zorginstellingen, MKB-bedrijven, (semi-)overheden en multinationals als Boskalis al tot haar tevreden klanten. Van der Veen: “Toen Boskalis besloot om al hun ICT-apparatuur te verhuizen naar dataplace, hebben wij het gehele traject in samenspraak met hun ICT-medewerkers uitvoerig doorgenomen. Op een zaterdagochtend is alle apparatuur bij Boskalis voor de deur in een verhuiswagen geladen en veilig naar Alblasserdam gebracht. Daar hebben we alles direct zonder problemen geplaatst, waardoor alles op zaterdagavond al lang en breed weer prima functioneerde. Aan het begin van de nieuwe werkweek ging alles binnen het bedrijf dus moeiteloos door, zonder vervelend oponthoud of downtime. Zo makkelijk gaat het.” Voor IT managers, beslissers en bedrijven die nader kennis willen maken met het datacenter organiseert dataplace open middagen. Van der Veen: “Voor velen is een datacenter als dataplace onbekend terrein. Via open middagen kunnen wij laten zien wat een datacenter is. Een rondleiding met uitleg resulteert achteraf altijd in positieve reacties. Bovendien neemt het veel angstgevoelens weg wanneer men met eigen ogen heeft gezien waar bedrijfsapparatuur nu eigenlijk kan komen te staan.” Op www.dataplace.eu kunnen geïnteresseerden terecht voor de exacte data en meer informatie over deze open middagen. Een individuele afspraak is natuurlijk ook mogelijk. “Daarvoor staan we altijd paraat, ook in dit geval dag en nacht als het gewenst is,” besluit van der Veen.