Overig

De kracht van het delen

531

Kennis vergaren, je zaken eigen maken. Ons leven zit er vol mee en het kost de nodige inspanning. Van peuterspeelzaal tot universiteit vergaren wij kennis om er vervolgens mee de arbeidsmarkt op te gaan. Want ‘kennis is macht’, dus doorleren maar. Kennis is macht, gaat het daar dan in de maatschappij en op de arbeidsmarkt om? Gelukkig leert de praktijk dat dit slechts ten dele het geval is. Natuurlijk is kennis belangrijk, maar het gaat nog meer om voorstellingsvermogen en wijsheid. Einstein wist het al en zijn uitspraken zijn nog uiterst actueel. Wat te denken van zijn uitspraak ‘Waarom allerlei kennis van buiten leren die we makkelijk in naslagwerken kunnen opzoeken’. Ik hoor degenen die ploeteren op hun examens al juichen.

Kennis, hoeveel moet je er van hebben om een job te kunnen vervullen. Zeker in de tijd waarin wij leven is er ongelooflijk veel kennis gedigitaliseerd en met een paar muisklikken beschikbaar. Mits u de juiste zoektermen gebruikt, bent u slechts een enkele seconde verwijderd van het antwoord op de vraag of de oplossing van het probleem. Zo simpel kan het zijn. Of toch niet? Want ook hier is het 50 tinten grijs en vraagt het van ons om te kiezen. Lastig zeg.

Als u denkt dat dit de werkelijkheid is, dan loopt u al weer even achter. Want inmiddels is het zo ver dat systemen ons het werk uit handen nemen en zelf keuzes maken en de juiste beantwoording of oplossing geven. En dat gaat verder dan de diagnosestekker op uw auto om aan te geven waar het mis is. Of uw navigatiesysteem dat aangeeft welke afslag te nemen. Inmiddels is het zo ver dat auto’s autonoom kunnen rijden, patiënten door robots geopereerd worden en dat dossiers en jurisprudentie gebundeld en geanalyseerd worden om uw
geding tot een goed einde te brengen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Voldoende kennis vergaren is in het perspectief van voorgaande een utopie.

Kennis is nog geen macht; het adagium ‘kennis is macht’ is passé! Wijs geworden in de praktijk van alle dag en na de nodige zelfreflectie en bezinning, gaat het gaat er nu om kennis te delen. ‘Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn’. Nog zo’n uitspraak van een wijs man die al eeuwen voor ons leefde en in zijn wereld er achter kwam altijd achter de feiten aan te lopen. Kennis delen heeft te maken met het open stellen van gegevens en informatie ten dienste van de ander of een project zodat inzicht wordt vergroot. Hoe logisch dit ook is en ingezien wordt dat het zo werkt, toch blijft dit binnen organisaties nog vaak achterwege. Over organisaties heen is het nagenoeg een onmogelijkheid. Eigen belang staat voorop, terwijl co-creatie zoveel meerwaarde geeft.

Een recente ontwikkeling om kennis en inzicht binnen bedrijven te delen is een Social Intranet. Een digitale ontmoetingsplek waar werknemers elkaar ontmoeten, profielen en de laatste nieuwtjes
worden gedeeld en gezocht kan worden op bedrijfsinformatie die intern voor handen is. Vaak beschikbaar voor een ieder, soms afgeschermd voor een groep, kan op deze wijze effectiever worden gewerkt en besloten. Uiteindelijk gaat het daar toch om?! Wilt u meer weten over een Social Intranet, wij delen onze kennis op dat vlak graag met u. Zodat het u inzicht geeft in keuzes die kunnen worden gemaakt. Mogelijkheden te over.

Of het onderwijs aansluit op de arbeidsmarkt, het thema van deze Rijnmond Business, dat valt nog te bezien. Dat er een grote uitdaging ligt om lesprogramma’s te laten aansluiten bij de technologische ontwikkelingen, zoveel is wel duidelijk. Wijsheid daarbij toegewenst!