Overig

De scholarships van NexTech worden steeds breder gedragen

653

Het is alweer vijf maanden geleden dat in het Postillion Hotel Dordrecht de uitreiking plaatsvond van de Innovatie Award 2016.

BTF Transport uit Zwijndrecht ging met die prijs aan de haal, maar er was dezelfde avond ook voor studenten iets moois te winnen, namelijk een scholarship van NexTech. Drechtsteden Business blikte terug met winnaars en andere betrokkenen, maar besprak ook heden en toekomst.

Ter verduidelijking: dit jaar werden de scholarships van NexTech voor de tweede keer uitgereikt, bedoeld als steuntje in de rug voor talentvolle techniekstudenten. NexTecH heeft als doel om een actieve bijdrage te leveren aan de technologische en innovatieve ontwikkeling in de regio. Het stimuleren van kennisontwikkeling, het bevorderen van de instroom en het behoud van technisch hoger opgeleiden in de regio vormen enkele belangrijke speerpunten. Om dat te bereiken stelt NexTech financiële middelen beschikbaar. Niet alleen aan techno-bedrijven en hun medewerkers, maar ook aan studenten. Er waren dit jaar weer vier studiebeurzen van 2100 euro per jaar, voor de duur van vier jaar, te vergeven aan leerlingen uit 5 havo en 6 vwo die overtuigden met hun profielwerkstuk met technische inhoud. In de Duurzaamheidsfabriek schoven winnaars Liscia Beenhakker, Julia Bartels, Bart van der Hee en Edwin van der Kooij aan om samen met Paul den Otter, rector van het DevelsteinCollege, André Boer, bestuurslid NexTech en general manager van Krohne Altometer, Rob Beindorff van De Lage Waard en Bert Bult, bestuurslid NexTech, dieper in te gaan op het initiatief.

Profielwerkstukken van hoog niveau

Waar tijdens het eerste jaar van de uitreiking van de scholarships het aanbod nog beperkt was, bleek de animo dit jaar een stuk groter, vertelt Boer. “Het initiatief is in korte tijd al een stuk bekender geworden. Natuurlijk kan het altijd beter, maar iets nieuws heeft altijd tijd nodig. De eerste jaren staan vooral in het teken van opbouwen en het project onder de aandacht brengen. Daar ben ik niet ontevreden over. Er kwamen de tweede keer een kleine 25 inzendingen binnen. En nog belangrijker: het niveau van alle profielwerkstukken lag ontzettend hoog. Dat maakte het kiezen van winnaars niet makkelijk.” Boer merkt dat de scholarships van NexTech bij leerlingen, leerkrachten en directies hoger op de agenda staan dan in 2015. “Het wordt breder gedragen. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld onlangs de mogelijkheid gehad om voor een groep van 300 middelbare scholieren te vertellen over de te winnen studiebeurzen. Na afloop van de pitch kwamen er direct veel vragen op me af. Dat is een goed teken, want dan zijn mensen geïnteresseerd.” De scholarships in het traject voorafgaande aan het maken van profielwerkstukken nog meer onder de aandacht brengen van leerlingen, kan volgens Bartels zeker geen kwaad. De eerstejaars studente tandheelkunde wist bij het kiezen van een profielwerkstukonderwerp nog niet af van de prijs. “Ik ben van mezelf al heel gedreven, maar ik denk dat het toch een extra motivatie geweest zou zijn als ik voorafgaande aan mijn onderwerpkeuze op de hoogte was van de scholarships.” Van der Kooij, Van der Hee en Beenhakker denken er net zo over. “Een zesje voor je profielwerkstuk is voldoende voor het behalen van je diploma, maar die instelling hebben wij denk ik geen van allen,” aldus Van der Kooij. “Mijn drive werd alleen maar groter. Ik zie het als een uit de hand gelopen hobby.” Beenhakker nam haar taak vanaf het begin al heel serieus. Zij won met het idee voor een prototype fiets met aangepast remsysteem voor reumapatiënten.

Monteur met een Porsche

Omdat sinds 1 september 2015 de basisbeurs voor nieuwe bachelor- en masterstudenten is komen te vervallen en vervangen door een leenstelsel, vindt Boer het ondersteunen van technische talenten belangrijker dan ooit. “Het zou immers zonde zijn wanneer zij vanwege het financiële plaatje besluiten om niet te gaan studeren. NexTech wil juist zo veel mogelijk jonge mensen interesseren voor techniek en aantrekkelijke randvoorwaarden scheppen, zodat een technische opleiding op HBO- en WO-niveau een logische vervolgstap is. Alle beetjes helpen en met de scholarships dragen we daar aan bij. Ieder mens blijft zijn hele leven leren, maar dat geldt zeker voor techneuten. De ontwikkelingen in die branche volgen elkaar immers in rap tempo op. Het begint dan allemaal met goede educatie op scholen.” Op dat gebied zijn decennialang helaas grote tekortkomingen geweest. Beindorff: “Na de Tweede Wereldoorlog is in Nederland te vaak gedacht en geroepen: ‘Vanaf nu hoeven we nooit meer met onze handen te werken’. Een grote misvatting, die heeft geleid tot het huidige gapende gat tussen vraag en aanbod van vakkundig technisch personeel. Jongeren zijn veel te lang niet geïnteresseerd geweest in techniek. Werken met je handen was ook onzichtbaar voor de jeugd. Toen ik opgroeide, waren een timmerman of een smid zichtbaar in het straatbeeld. Nu al lang niet meer. Dan word je ook niet geprikkeld om voor zo’n beroep te kiezen. Daarnaast werd technisch werk vaak gezien als vies, zwaar en slecht betaald. Maar die perceptie klopt ook niet. Ik zeg weleens gekscherend: een monteur kan straks eerder een Porsche betalen dan een advocaat. Je kan er in ieder geval een hele goede boterham mee verdienen.” Daar is Bult het mee eens. “Er is een groot tekort aan met name hoogopgeleide techneuten. De opleiding metalogie bestaat in Nederland niet eens meer. Die mensen halen we uit het buitenland, bijvoorbeeld India. Daar combineren ze het vaak met werktuigbouwkunde, wat helemaal een gouden combinatie is. Ook elektrotechnici moet je in Nederland met een zaklamp zoeken.” Den Otter: “We proberen bèta-onderwijs echt aantrekkelijker te maken voor onze leerlingen. Het begint echter met goede leerkrachten en die zijn helaas moeilijk te krijgen.” Beindorff ziet dat ook met lede ogen aan. “Wie voor het grote geld gaat, prefereert natuurlijk het bedrijfsleven. Het leraarschap is welbeschouwd niet meer dan een aardig betaalde hobby.” Den Otter vult aan: “Maar wel een mooie hobby.”

Voorlichting

Of Beenhakker haar baan later ook vooral als mooie hobby ziet, is nog koffiedik kijken. Het zou zomaar kunnen. “Ik vind techniek al langere tijd interessant. Natuurkundige puzzeltjes oplossen en helpen het leven van mensen makkelijker te maken door middel van techniek spreekt mij daar met name in aan. Ik werd pas echt enthousiast toen ik naar een voorlichtingsdag over technische studies ging. Dat trok me over de streep om die richting op te gaan. Anders studeerde ik nu waarschijnlijk radiologie.” Van der Kooij: “Ik wilde vroeger accountant worden. ‘Dat is lekker makkelijk geld verdienen’, dacht ik. Uit een beroepentest kwam echter naar voren dat iets met techniek mij veel beter zou passen. Toen ik mij daarin verdiepte, werd ik steeds enthousiaster. Nu ik met mijn profielwerkstuk een scholarship heb gewonnen, weet ik helemaal dat ik goed op weg ben. In die zin is het een fijne stimulans.” Van der Hee: “Voor mij stond al vrij vroeg vast dat ik de technische kant op zou gaan. Ik heb mij eerst verdiept in het Technasium, maar De Lage Waard vond ik een leukere school.” En daar kwamen de scholarships van NexTech ook gewoon onder de aandacht, net als op het DevelsteinCollege. Bult: “De eerste contacten op scholen waren lastig. Er was wat overredingskracht nodig om van buiten naar binnen te treden. Toen het vertrouwen er eenmaal was en de contacten versterkt, liep de samenwerking gesmeerd. We zijn welkom voor presentaties en promotiemateriaal en de kwaliteit van de technische profielwerkstukken is door de kans om een scholarship te winnen al duidelijk verhoogd, horen wij van verschillende scholen. Dat is een hoopvol signaal met het oog op de toekomst.”

Prijsuitreiking in een zaal met 300 ondernemers

Nadat de leerlingen zich hadden aangemeld en hun profielwerkstuk instuurden, was het een kwestie van afwachten. Bult: ‘We hebben beoordeeld op inhoud en daarnaast de motivaties doorgrond. Wie oog had voor circulariteit, duurzaamheid en enige betrokkenheid bij de maatschappij had net even wat meer kans om te winnen.” Het verlossende mailtje riep voor de leerlingen eerst nog wat vragen op, maar na twee keer lezen kon het toch niet anders dan dat er iets te vieren was. Bartels: “Ik las het bericht net na een moeilijk wiskunde-B tentamen. Mijn baalstemming sloeg meteen om in een juichstemming. De uitreiking tijdens de Innovatie Award vond ik naderhand ook echt een mooie toevoeging en waardering.” Beenhakker is het daarmee eens. “Heel bijzonder om de prijs te midden van 300 ondernemers te mogen ontvangen. Je zet jezelf toch op de kaart. Ik heb ook nog even gesproken met de directeur van het winnende BTF Transport. Leuk om als beginnend student zulke gesprekken te voeren.” Het leidt geen twijfel dat de studiebeurzen van NexTech ook volgend jaar weer worden uitgereikt. Boer: “Het initiatief is groeiende. Ik verwacht in het derde jaar weer meer ingezonden profielwerkstukken. Heel voorzichtig kan je dan wel spreken van een succesformule.” Den Otter: “Ik zie de scholarships ook als een mooi iets. Het gaat de goede kant op. Ik ben heel trots als leerlingen van onze school in de prijzen vallen. Hopelijk gebeurt dat in de toekomst nog veel vaker.” Beindorff: “Er worden vaak nieuwe ideeën of plannen gelanceerd, maar het gros sterft na een grootse aankondiging een stille dood. Dat voorzie ik niet voor wat betreft de scholarships. Ik geloof erin dat we dit met elkaar kunnen continueren.”