Van falafel van groente-reststromen tot textiel van dennennaalden: dit zijn de finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2020
Vorige week koos een vakjury de zes finalisten die kans maken op de ASN Bank Wereldprijs. Meer dan 135 startende ondernemers met een duurzaam idee voor een betere wereld schreven zich afgelopen september in voor dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Het is de dertiende editie van de ASN Bank Wereldprijs waarmee de bank startende duurzame ondernemers helpt groeien.
De vakjury -met onder meer Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely, Faiza Oulahsen van Greenpeace en duurzame mode- en lifestyle expert Marieke Eyskoot – verdeelt op 11 november a.s. de prijzenpot van € 50.000,- onder drie winnaars tijdens een digitaal finale-event. Er wordt o.a. gelet op duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap. Daarnaast maken alle zes de finalisten kans op de publieksprijs van € 5.000,-, waar een stemronde aan vooraf gaat (stemmen kan vanaf 4 november).
De ondernemers maakten tijdens het traject een businessplan, kregen verschillende trainingen en werden persoonlijk gecoacht. Na een spannende pitchronde koos de jury deze zes finalisten:
- BESE – helpt waterrijke natuurgebieden herstellen met behulp van biobased, bio-afbreekbare materialen. Mariene ecoloog Malenthe Teunis en haar teamgenoten gebruiken elementen gemaakt van afval uit de patat-industrie (zetmeel) om de natuur te helpen bij het opstarten van jonge planten en dieren. Ze bieden hiermee een milieuvriendelijk alternatief voor vervuilende en permanente materialen zoals plastic en beton.
- DeWarmteverwarmt je huis met warmte dat via je doucheputje of wasmachine wegstroomt. Auke de Vries en Sander Wapperom winnen warmte terug uit het huishoudelijk riool en slaan het op voor hergebruik met hun innovatieve HeatCycle. Ze benutten waardevolle warmte die anders verloren gaat en hebben zo positieve impact op de energietransitie.
- FALAFVAL – maakt falafel van groente-reststromen, opgekocht bij de lokale producent voor een eerlijke prijs. Ayuk Bakia en Scifo Minnaard laten zien -en proeven- dat veel voedselafval écht geen afval is. Met minimum waste, maximum taste strijden ze voor een duurzamere voedselketen.
- Forest Wool– maakt textiel van dennennaalden. Materiaalontwerper Tamara Orjola verandert dennennaalden -afvalmateriaal afkomstig uit de houtindustrie- in vezels voor textielproductie. Omdat er geen landbouwgrond en water nodig zijn voor de productie van haar Forrest Wool is het een duurzaam alternatief voor katoen.
- Kumasi Drinks– maakt eerlijke sappen en soda’s van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Door een product te maken van het sap dat vrijkomt bij het openbreken van de cacaovrucht zorgen Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power ervoor de cacaoboeren meer verdienen aan hun product én dat de Nederlandse consument kan genieten van een (h)eerlijk drankje.
- Natulatte – helpt bedrijven aan een plantaardige koffiebreak met koffiecreamers en lattes op basis van haver. Astrid van Santen biedt met haar start-up een smakelijk alternatief voor het gebruik van koemelk in de kantoorkoffie of de koffie onderweg. Zo draagt ze bij aan een dier- en klimaatvriendelijk voedselpatroon.
Juist nu innovatieve en sociale ondernemers nodig
Arie Koornneef, directeur van ASN Bank: “Ik ben onder de indruk van het niveau van de deelnemers. Ik zie in alle finalisten gamechangers, die met hun idee duurzame vooruitgang stimuleren. De huidige crisis maakt extra duidelijk hoe hard we deze innovatieve en sociaal ondernemers nodig hebben. Allemaal denken ze buiten de geijkte kaders en hebben het lef om flinke stappen voorwaarts te zetten. Daarmee zijn ze dé pioniers voor een duurzame toekomst. Ik ben heel benieuwd waar de keuze van de vakjury en het publiek naar uit gaat.”
Over de ASN Bank Wereldprijs
Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame startups in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De twaalf voorgaande edities betekenden de doorbraak van inmiddels bekende bedrijven zoals Yoni en Seepje. De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd met als doel startende ondernemers te ondersteunen en samen met hen de samenleving te verduurzamen. Voor meer informatie zie www.asnbank.nl/wereldprijs