Het is niet de weerslag van een traditioneel rondetafelgesprek dat u onder ogen heeft. In het BouwHuys te Dordrecht praatten wij namelijk met een aantal mensen die vanuit hun beroep nauw verbonden zijn met de bouwsector. Elk van hen geeft zijn visie over deze sector die na jaren van recessie weer uit het dal klimt.
U leest over de stand van zaken in de bouw, over ontwikkelingen, het onderwijs, de financiële kant en de rol van de overheid. Kortom, het werd een levendig gesprek waarvan u hieronder kennis maakt met de deelnemers en hun opvattingen over ‘hun’ vak.
Wiebe Vervelde
Voorzitter Bouwend Nederland Drechtwaard
Algemeen directeur Groenendijk PGN Bouw
Algemeen directeur van De Kwaasteniet Aannemersbedrijf BV
“Als voorzitter van een regio van Bouwend Nederland merk ik dat het met de meeste bedrijven van onze leden weer beter gaat. Bij zo’n twintig procent lukt het nog niet helemaal om ook weer een positieve omslag te maken. Vooral de nieuwbouw van woningen gaat als een komeet op dit moment. Bouwbedrijven die nu de trein missen moeten vooral bij zichzelf te rade gaan. Om succesvol te zijn moet je blijven innoveren en met je tijd meegaan, en dat lukt helaas niet iedereen.
Nu het bij de meeste bouwbedrijven weer beter gaat, dreigt er een tekort aan goed opgeleide en ervaren krachten in de bouwsector vanwege de vergrijzing en een gebrek aan kennis en ervaring. Opleidingen zijn in onze sector dan ook continu een onderwerp van gesprek. Ik denk dat jongeren steeds vroeger in aanraking moeten komen met bouw en techniek, dat mag wat mij betreft al beginnen op de basisschool.
Als bouw- en aannemersbedrijf hebben we tevens te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. Zo kunnen we niet meer om ZZP’’ers heen. Binnen ons bedrijf wordt een aantal belangrijke functies vervuld door ZZP’ers, een trend die alleen maar toeneemt. Om de wensen van onze klanten te kunnen voldoen gaat het vooral over de juiste competenties en de sociale vaardigheden. Het ‘vak’ leren ze vanzelf wel.
Demotie is een andere ontwikkeling die speelt binnen onze keten. Oudere medewerkers doen gewild of ongewild een stap terug en bieden zo meer ruimte aan jongere medewerkers. Voor ouderen betekent dat wel dat ze salaris inleveren, maar anderzijds lichamelijk minder zwaar werk hoeven te doen of een vermindering van de werkdruk ondervinden.”
Ronald Kornet
Zakelijk accountmanager
Rabobank Drechtsteden
“Binnen Rabobank Drechtsteden is de bouwsector een belangrijke item. Rabobank heeft voor deze branche een eigen kennisafdeling ingericht omdat binnen de bouwsector veel ontwikkelingen zich aandienen. Zo merken wij dat bouwen op grote uitleglocaties steeds meer plaats maakt voor binnenstedelijk bouwen. Samenwerking tussen de bouwpartijen, gemeenten en woningcorporaties wordt hierdoor steeds belangrijker.
Als je als bouwbedrijf aan de eisen van de opdrachtgevers wilt blijven voldoen en wanneer je streeft naar zo min mogelijk faalkosten onder aan de streep zal je moeten blijven door ontwikkelen. Ook omdat veranderingen zich in rap tempo opvolgen. Het is van belang om van te voren in te calculeren wat de kosten van het gehele traject zijn. Daarvoor zal je moeten samenwerken in de keten. Je creëert een win-winsituatie als je het proces al in de basis aanpast. Als je dingen blijft doen zoals je het ook in het verleden altijd gedaan hebt, ga je het als bedrijf niet meer redden.
Een andere aanpak van bedrijven, vraagt ook om een omslag bij bouw gerelateerde opleidingen. Het is bovendien belangrijk om bouw en techniek steeds eerder in het voetlicht te brengen anders komen jonge kinderen er niet mee in aanraking. Gelukkig neemt de waardering toe voor mensen met technische vaardigheden, dat zien steeds meer scholen, jongeren en ouders eveneens in. Als we maatschappelijk gezien geen omschakeling maken, is een loodgieter over tien jaar niet meer te betalen.”
Willem Zikkenheiner
Directeur/ bestuurder SSPB
“Het gaat mij vooral om bedrijfshuisvesting. Ik ben mij er terdege van bewust dat er in deze tijd minder behoefte is aan grote oppervlakten kantoorruimte. Mensen werken steeds minder op één vaste plek en door ontwikkelingen zoals internet is er een behoefte ontstaan aan andere bedrijfshuisvesting. Wij bieden hier bedrijfsruimte voor (startende) ondernemers, die kunnen wij uitstekend faciliteren.
Wij proberen ook de wijk meer te betrekken bij onze activiteiten door onze vergadermogelijkheden te promoten. Bedrijven, maar ook verenigingen uit de nabije omgeving kunnen hier hun vergaderingen en bijeenkomsten organiseren. Wij kunnen alle voorzieningen leveren.
Daarnaast zijn we hard bezig om met het opleidingsinstituut Bouwmensen Zuid-Holland Zuid een vertaalslag maken naar het volwassenonderwijs. Ook omdat we merken dat er in de bouwsector behoefte aan is. Op het gebied van scholing zijn er veel ontwikkelingen gaande in het pand van SSPB, zodat het onderwijs beter aansluit bij de vraag van bedrijven. De wensen van bedrijven worden bijvoorbeeld meer centraal gesteld bij de manier van opleiden.”
Bert ten Veen
Accountmanager-/acquisiteur gemeente Dordrecht
“Het is mijn taak om samen met mijn collega’s van Dordt Onderneemt binnen de gemeente Dordrecht de huidige bedrijven te behouden en om nieuwe bedrijven aan te trekken. We zien omtrent bouw steeds meer initiatieven komen waarbij er gesproken wordt over ontwikkelingen, transformaties en samenwerkingen. Daarvoor nemen wij regelmatig deel aan sessies met onder andere Bouwend Nederland.
Daarnaast ben ik actief bij de Lighthouse Drechtsteden, een netwerkenverband van mensen die in de bouw of daaraan gerelateerd werken. Je kunt dus wel stellen dat het thema ‘bouw’ leeft in de Drechtsteden. Natuurlijk is er leegstand op bedrijfsterreinen en bedrijfspanden, maar dat is goed zolang het niet te veel of te oud is, en dat is in Dordrecht niet aan de orde. Om die reden is er op dat gebied nog niet zoveel aanbod van nieuwbouw, bestaande bouw wint het hier nog steeds van nieuwbouw.
Een ontwikkeling is dat bedrijven die zelf hun kantoorpanden niet meer gevuld krijgen hier flexibel en creatief mee omgaan. Ze bieden ruimte aan als vergaderlocaties of zoeken huurders die een aanvulling kunnen geven op hun eigen activiteiten. Innovatie ontstaat vaak door noodzaak.
Wij krijgen regelmatig het verwijt dat we de lokale ondernemers vergeten bij lokale opdrachten c.q. projecten. Bij een aanbesteding kijken we echter daar waar mogelijk eerst naar de lokale ondernemers, maar je bent als gemeente bij aanbestedingsprocedures natuurlijk gebonden aan bepaalde uitgangspunten en regels. Maar waar ruimte is, proberen we die te benutten ten gunste van eigen ondernemers.”
Vincent Lambert
Relatiemanager Bouw en Vastgoed ABN AMRO Rivierenland
“Als ABN AMRO vinden we het belangrijk om sectorgericht te werken en hebben daarom relatiemanagers in dienst die zich richten op bouw en alles wat daar mee te maken heeft. Wij hebben voor deze sector-aanpak gekozen omdat wij als sparringpartner met een gedegen kennis bij relaties aan tafel willen zitten en zo beter in staat zijn om onze netwerken aan te bieden aan onze relaties en prospects in de bouw.
Wij merken dat de bouw aantrekt, maar nog niet in alle subsectoren en nog niet bij alle bedrijven. In elk geval is het belangrijk om niet af te wachten tot het beter wordt, maar om je als bedrijf te onderscheiden. Een bedrijf kan zich onderscheiden door een trend neer te zetten en te kijken waar de kansen liggen. Waar je dat zelf niet kan moet je dat met andere partijen doen, en het liefst door in een vroeg stadium met relevante partijen en opdrachtgever aan tafel te zitten om het gewenste eindresultaat samen vorm te geven. Of zoek de samenwerking met bijvoorbeeld een goed metselbedrijf , als je zelf onvoldoende vakmensen hebt.
Je ziet dat er de laatste jaren veel ontwikkelingen zijn in de nieuwbouw. Er wordt bijvoorbeeld steeds duurzamer gebouwd, en steeds meer prefab opgeleverd. Een bouwwerk zal over drie jaar nog niet van de lopende band rollen, maar de ontwikkelingen gaan wel snel. Deze ontwikkelingen in de bouw vergen ook een andere manier van opleiden, zeker op MBO- en HBO-niveau. Omdat het vooral in de voorbereiding van bouwtrajecten complexer wordt, zal er in de toekomst een ander type medewerkers nodig zijn. Gelukkig is het imago van de bouwsector zich sterk aan het verbeteren, het is een dynamische branche die volop in beweging is.”
Aart de Jong
Directeur Bouwmensen
Zuid-Holland Zuid
“Bouwmensen Zuid-Holland Zuid verzorgt in de regio opleidingen voor de bouwsector. Hiervoor werken we nauw samen met het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en overheidsinstellingen. Met onze opleidingen op MBO-niveau 1 tot en met 4 worden jongeren in twee tot vijf jaar opgeleid voor bijvoorbeeld timmerman, metselaar, tegelzetter, uitvoerder, werkvoorbereider of architect. In alle gevallen is de opleiding een combinatie van leren en werken.
We vinden het belangrijk dat leerlingen ervaring op doen bij een bouwbedrijf. Door bezoeken te brengen aan basisscholen proberen we bassischoolleerlingen al in een vroeg stadium te enthousiasmeren voor het vak. In de crisis zijn we voor de leerlingen die een diploma bij ons hadden behaald, en niet direct aan werk konden komen, het uitzendbureau Vakmasters gestart. Via Vakmasters lukte het in bijna alle gevallen om een baan te vinden voor die jongeren. Nu het beter in de branche gaat fungeert het uitzendbureau vooral goed voor 50-plussers.
We zijn nu een plan aan het ontwikkelen waarbij we een oudere vakkracht samen met een (oud)-leerling bij een bedrijf willen plaatsen. De zogenoemde meester-gezel situatie. Samen zijn ze van een grotere toegevoegde waarde. Helaas is dit vanuit de overheid nog niet goed geregeld.
Een ander idee is om de loonkolom vanaf 16 jaar tot 67 jaar aan te passen. Kijk vooraf wat iemand in zijn werkzame leven kan verdienen en verdeel dit bedrag over drie perioden. Laat mensen in de tweede periode wat meer verdienen i.v.m. grotere gezinsuitgaven. In de derde periode is de mogelijke hypotheek bijna afgelost en hebben kinderen de studie afgerond en kan de werknemer wat gas terugnemen of zich door scholing in een ander (bouw)beroep inzetbaar maken. Met dit idee kunnen mensen gemakkelijker tot hun 67e jaar aan het werk blijven.”