Overig

Elke dag vers fruit op het werk Streekfruit

898

Vers fruit past bij een gezonde levensstijl en is een goed alternatief voor een snack- of een snoepmoment op het werk. Medewerkers die veel fruit eten zijn fitter, hebben meer energie en zijn productiever. Niet voor niets kiezen daarom steeds meer bedrijven uit de regio voor fruit op het werk van Streekfruit. Het fruit komt direct van de teler uit de buurt en is op een eerlijke manier geteeld waardoor het fruit verser is en beter smaakt.

Bedenker van Streekfruit is Gijsbert van Randwijk. Als fruitteler van appels, kersen en peren doet hij er alles aan om mensen kennis te laten maken met vers fruit. Samen met accountmanager Miranda Guiljam vertelt hij wat de voordelen zijn van vers fruit op het werk.

Een gezond argument

Vers fruit past bij een gezonde levensstijl. Om die reden stimuleert de overheid al jaren om meer groente en fruit te eten. Bijvoorbeeld als lekker tussendoortje op de werkvloer. “Medewerkers die veel fruit eten zijn fitter, alerter, functioneren met meer plezier en het verhoogt hun motivatie”, begint Gijsbert enthousiast. Miranda vult hem aan. “Steeds meer werkgevers zijn niet alleen maar bezig met productiviteit maar ook met de gezondheid van de werknemer. Het is bewezen dat het ziekteverzuim afneemt en de productiviteit toeneemt als werknemers meer fruit eten, en dat is al bij één stuk fruit per dag.”

De besparing door een lager ziekteverzuim is voor veel bedrijven een gezond argument om voor Streekfruit te kiezen. Maar ook de verbetering van de werksfeer en het imago van een gezond bedrijf is werkgevers veel waard. Miranda: “Het bevorderen van gezondheidsbewustzijn wordt steeds meer gezien als één van de kerntaken van goed werkgeverschap. Streekfruit is een kleine investering die zich snel terugverdiend. Tussendoor is fruit daarom een prima keuze. Het werkfruit van Streekfruit wordt zorgvuldig geselecteerd op smaak, ras en seizoen, waardoor onze klanten elke keer weer verrast worden door de samenstelling van het pakket. Bovendien is het aanbieden van Streekfruit onbelast, waardoor het geen gevolgen heeft voor de BTW en Loonbelasting.”

Weten welk fruit je eet

Volgens Miranda en Gijsbert is werkfruit absoluut van deze tijd. Miranda: “Ga naar een verjaardagsfeestje, sla de krant open, kijk op social media of naar een tv-programma als Keuringsdienst Van Waarde. We kunnen er niet omheen: iedereen houdt zich bezig met bewust leven, en vooral met bewust eten. Mensen willen weten waar het eten vandaan komt, wat er in zit en hoe het gemaakt is.” In het kleine plaatsje Strijensas in de Hoeksche Waard ligt de Mariapolder afgelegen aan het Hollands Diep. Fruitteeltbedrijf Van Randwijk teelt hier met veel passie voor fruit en met respect en liefde voor de natuur. Gijsbert: “Het Hollandse fruit komt uit de directe omgeving en direct bij de teler vandaan. Behalve appels, pruimen, kersen, peren en aardbeien leveren we bijvoorbeeld ook bananen, mandarijnen, kiwi’s en sinaasappels. Wij vinden het belangrijk dat ook het tropisch fruit op een eerlijke manier wordt verbouwd, daarom kopen we deze fruitsoorten zoveel mogelijk fairtrade in. Dit wordt zeer gewaardeerd door onze klanten. Het sluit vaak aan bij hun bedrijfsvisie van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” En er is meer, vertelt de gepassioneerde fruitteler. Het fruit wordt zo milieuvriendelijk mogelijk geteeld en komt tegemoet aan de eisen aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit, die in Europees verband aan bedrijven in de agrarische sector worden gesteld. Gijsbert: “Het fruit van Streekfruit is GlobalG.A.P. gecertificeerd waarbij bewust aandacht aan voedselveiligheid, personeelsbeleid, natuur en milieu wordt geschonken. Daarnaast zijn de fruitpakketten verpakt in duurzame kartonnen kisten, scheelt het een aantal schakels zoals veiling en groothandels. En verpakkingsmateriaal, zoals lege kisten, wordt mee teruggenomen om gerecycled te worden. We doen er alles aan om zo duurzaam en ecologisch mogelijk te werken.”

Liever verleid tot een stuk fruit

25 Jaar geleden kwam Gijsbert van Randwijk vanuit de Betuwe naar de Hoeksche Waard voor een eerlijke regioteelt. Hier werkt hij samen met vier andere telers uit de buurt aan kwaliteitsfruit en dat proef je! Inmiddels tref je dan ook steeds vaker het Streekfruit aan bij bedrijven in de buurt. Miranda legt uit hoe het werkt: “Streekfruit heeft een eenvoudige keuze in pakketten: Streekpakket A of Streekpakket B.” Het met zorg samengestelde pakket is al verkrijgbaar vanaf €19,50 en bevat ongeveer 35 tot 40 stuks fruit voor zo’n zeven medewerkers. “Bij veel van onze klanten is het fruit de hele dag verkrijgbaar. Klanten zetten het bijvoorbeeld neer bij koffiepunten, in de kantine of in de keuken. Tevens hebben we afnemers die het leuk vinden hun klanten te trakteren op vers fruit door het op de balie bij de receptie te zetten. Ze geven de bezoekers vers fruit mee voor onderweg of als ze even moeten wachten.” Gijsbert besluit: “De bekendheid van Streekfruit groeit in korte tijd. Het is grappig om te merken dat steeds vaker ook werknemers vragen om Streekfruit. Zij worden liever verleid tot een stuk fruit dan tot snoep of snacks.”