Overig

Gebr. De Koning past innovatieve resonantietechniek toe

619

Gebr. De Koning biedt oplossingen op het gebied van waterbouwkundige werken, civiel betonwerk, grondkerende constructies, funderingswerken, beheer en onderhoud, civiel en geotechnisch ontwerp. De ‘Aanpakker van Land en Water’ past sinds september vorig jaar een innovatieve techniek toe om damwanden, buizen en profielen trillingsvrij de grond in te krijgen. Van de zogeheten resonantietechniek wordt veel verwacht, al moeten er nog wel wat kinderziektes overwonnen worden. De in Canada ontwikkelde techniek is namelijk zo nieuw dat er nog maar twee bedrijven mee werken.

Gebaseerd op natuurkundig fenomeen

De werking van de resonatietechniek is gebaseerd op een natuurkundig fenomeen waarbij elk materiaal een eigen frequentie heeft. De resonantie van een object, bijvoorbeeld een stalen plaat, wordt bepaald door massa en stijfheid. Als de massa groter wordt, gaat de resonantiefrequentie omlaag. Als de stijfheid groter wordt, gaat de resonantiefrequentie omhoog. De software zoekt de resonantie van het object dat de grond in moet op. Is die eigen frequentie gevonden dan kan het aanbrengen beginnen. De frequentie van het resonantieblok, ook wel sonisch trilgebied genaamd, is dusdanig hoog dat de ondergrond niet mee kán trillen. De eigen frequentie van de bodem, afhankelijk van de structuur, ligt een stuk lager, er zijn daardoor geen trillingen en zettingen in de omgeving waarneembaar.

G-krachten

De resonantietechniek is efficiënt omdat het alle energie overbrengt waar het nodig is, zoals het uiteinde van een buis, een H-profiel of stalen damwand. De software houdt het object in de eigen frequentie, dit kost minder energie dan een object geforceerd in een bepaalde frequentie houden. Hierbij worden G-krachten gegenereerd van 100 tot 200G waar een conventioneel trilblok niet verder komt dan 9G. Er is al een vijftal kleine en grote projecten uitgevoerd, mede omdat opdrachtgevers zoals de overheid, de aannemerij en de industrie voor innovaties als deze open staan. De bouw wordt wel eens als conservatief afgeschilderd, maar dat geldt zeker niet voor deze nieuwe technieken en de bereidheid van opdrachtgevers om die te honoreren.

Belangrijke positie

Gaandeweg is Gebr. De Koning wel tegen een paar kinderziektes aangelopen, waar zij alles aandoet om die samen met de leverancier op te lossen. Omdat er nog maar één type resonantieblok op de markt is, is het nog zoeken naar de juiste toepassing; bij welke omvang van het aan te brengen object in combinatie met de bodemcondities kan deze techniek succesvol worden toegepast? Een ander punt van verbetering is de nog te realiseren geluidsreductie, maar ook daar wordt hard aan gewerkt. De resonatietechniek gaat een belangrijke positie krijgen naast de bestaande en eveneens trillingsvrije druktechnieken en boortechnieken. Er kan flexibel mee worden gewerkt; en er kan, net als bij een traditioneel trilblok, snel worden omgeschakeld naar verschillende soorten objecten. Een tweede voordeel is dat je kunt werken op moeilijk te bereiken locaties, zoals
inbreidingsprojecten.