Overig

Geslaagd VNG Jaarcongres in de Drechtsteden

535

Bestuurders uit de Drechtsteden en deelnemers blikken tevreden terug op een zeer geslaagd VNG Jaarcongres. Dinsdag 17 en woensdag 18 juni bezochten zo’n 2.600 burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen, griffiers en gemeenteraadsleden uit heel Nederland het grootste congres voor de lokale overheid, dat ieder jaar op een andere locatie plaatsvindt. Dit jaar koos de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de Drechtsteden; vanwege de ligging en de unieke samenwerking tussen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papen-drecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Drechtsteden voorbeeld verregaande samenwerking

De deelnemers werden ontvangen in Hendrik-Ido-Ambacht waar een fabriekshal was omgebouwd tot congreszaal. De zaal was tot op de laatste stoel bezet. Mevrouw Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG, memoreerde in haar openingswoord dat het congres deze keer ‘heel goed’ bezocht werd. Zij haalde aan dat de Drechtsteden een mooi voorbeeld is van verregaande samenwerking, die al in 2006 startte. Wat deze samenwerking de inwoners van de Drechtsteden oplevert, werd duidelijk in het met film en zang omlijste openingswoord van Arno Brok, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van het Drechtstedenbestuur. Hierin waren concrete voorbeelden verwerkt uit het dagelijks leven van een inwoner van de Drechtsteden. Bijvoorbeeld het openbaar vervoer, werken in de voor de Drechtsteden kenmerkende maritieme sector en de regionaal georganiseerde zorg en sociale voorzieningen.

Samenwerking en maritiem

’s Middags konden de deelnemers genieten van diverse parels die de Drechtsteden te bieden hebben, gepresenteerd in 18 excursies. Ook waren er 18 deelcongressen. De unieke samenwerking in de Drechtsteden was het onderwerp van het deelcongres dat door de Drechtsteden georganiseerd was. Met meer dan honderd inschrijvingen was dit veruit het best bezochte deelcongres.

De excursies voerden de bezoekers naar voorbeelden van de samenwerking in de Drechtsteden. Een samenwerking van niet alleen gemeenten onderling maar ook met bedrijfsleven, inwoners, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties.

De maritieme sector, een tweede thema waarmee de Drechtsteden zich tijdens het congres profileren, stond eveneens op het excursieprogramma. Daarbij konden bezoekers onder meer op bezoek bij bedrijven als Oceanco, IHC, Boskalis, Heerema en de Zeehaven.

Ook belangrijke toeristische iconen zoals de molens van Kinderdijk, de Biesbosch en de historische binnenstad van Dordrecht werden heel goed bezocht. Alle bezoekers zijn naar de excursies vervoerd met bussen en – hoe kan het ook anders in de Drechtsteden- over water.

Deelnemers enthousiast

“Nu op excursie in Waterbus. Deze kwaliteit zou geweldig zijn voor de gemeente Velsen in het Noordzeekanaalgebied”, meldde wethouder recreatie en openbaar vervoer van de gemeente Velsen, Annette Baerveldt op Twitter. Andere deelnemers complimenteerden de inspirerende sprekers uit het ochtendprogramma en zeiden de inhoud van het programma erg goed te vinden. Vooral de excursie naar Fokker werd geroemd vanwege de mooie verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Borrel en diner aan het water

Na het inspirerende ochtend- en middagprogramma, was het aan het eind van de middag tijd voor netwerken. Het Groothoofd in Dordrecht was het decor van een netwerkborrel met uitzicht op het Drierivierenpunt. De horecaondernemers op het Groothoofd sloegen de handen ineen en maakten samen de borrel mogelijk. Daarna genoten de congresgangers van een varend diner langs de Drechtsteden. Ook dit werd verzorgd door een regionale cateraar. Op woensdag is het congres afgerond met een algemene ledenvergadering van de VNG. Alle betrokkenen kijken terug op een zeer geslaagd congres, waarbij de Drechtsteden op de kaart zijn gezet en op een fantastische manier aan bestuurlijk Nederland zijn gepresenteerd.