Overig

Golf rondom Lissabon

638

Veel golfers denken bij golf in Portugal onmiddellijk aan de Algarve, de zuidelijke kuststrook van het land waar zon, zee en golf de bepalende factoren zijn. Inmiddels is Lissabon echter tot een aantrekkelijk alternatief als Portugese golfbestemming uitgegroeid met een aantal golfbanen dat nagenoeg vergelijkbaar is met dat aan de zuidkust.

Daarnaast is Lissabon natuurlijk een aantrekkelijke bestemming voor wie belangstelling heeft voor sightseeing, cultuur, historie of gezellig uitgaan en shoppen. Al met al een prima plaats voor echtparen waarbij de een zich volledig op het golf kan storten en de ander meer dan voldoende vertier in de stad vindt. De introductie van de TomTom heeft daarnaast de aantrekkelijkheid van deze regio voor golfers zeer vergroot omdat men vroeger vaak geruime tijd kwijt was om de golfbanen op te sporen terwijl men nu gegidst door de techniek regelrecht op zijn doel afrijdt. In de stad zelf komt de navigator goed van pas vanwege de nodige eenrichtingsstraten maar overigens kan men de auto daar beter mijden. De stad kent een prima metronet maar nog leuker is de oude stad met een trammetje te verkennen (en daar in een knus restaurant te genieten van verse bacalhau uit de oven, een goed glas vinho verde en een fado op de achtergrond. U merkt al: Ondergetekende is in gedachten al weer terug in de oude stad.) Terug naar het golf nu en ook daar valt het nodige te genieten.

Penha Longa
Ten oosten van Lissabon goed verscholen in de bossen treffen we het Penha Longa Hotel en Golf Resort. Het complex is gebouwd op de plaats van een klooster uit de 14e eeuw die in later tijden ook als buitenplaats voor de Portugese koninklijke familie heeft gediend. Het royale karakter is zeker nog terug te vinden in het vijfsterren hotel op dit complex. Het resort kent 27 holes waarvan we met onze groep journalisten de 18 holes van de Atlantic Course bespeelden. Deze baan is naar een ontwerp van Robert Trent Jones Jr naar het lijkt moeiteloos ingepast in de bosrijke heuvelachtige omgeving. Op enkele (hooggelegen) plaatsen heeft men een mooi zicht op de Atlantische Oceaan maar bij de tweede negen holes blijkt opeens dat de baan ook vlak naast het autocircuit van Estoril is gelegen. Van horen zeggen kan worden gemeld dat het hier bij wedstrijden op dit racebaan volstrekt met alle rust is gedaan. Deze golfbaan prijkt op diverse lijstjes van topbanen niet alleen in Portugal maar ook in Europa. Qua plaatje kan ik ook niet anders dan daarmee instemmen zeker in aanmerking genomen dat tussen de holes 5 en 6 nog een antiek aquaduct op het parcours is te vinden. Op het punt van speelplezier scoorde Penha Longa minder. De kleiachtige bodem was bij ons bezoek flink nat wat de baan zwaar maakte. Bovendien viel ons op dat de meeste greens op een verhoging liggen waarbij de vlag vaak maar gedeeltelijk zichtbaar is. Zeker voor beginnende spelers en hoge handicappers is dit een wel zeer pittige baan.

I: www.penhalonga.com/golf_e.html

Golf en Country Club Quinta do Peru
Ook ten zuiden van Lissabon bij de plaats Azeitão is de laatst door ons bezochte club gelegen. Het was of de mooiste club tot het laatst was bewaard. Alles bleek hier mooi en goed zonder schreeuwerig of exuberant te zijn. De entree is goed verzorgd maar in omvang bescheiden. Het clubhuis is ruim, degelijk en sfeervol. Later zou blijken dat ook de culinaire prestaties van het restaurant groots genoemd kunnen worden. Ook zonder een ronde golf zeker de moeite waard om hier voor een prima lunch aan te leggen. Tenslotte, niet onbelangrijk, de golfbaan. Een prachtige licht glooiende baan met ruime door bomen omzoomde fairways en snelle vaak lastig leesbare greens. Het gezelschap golfjournalisten waar ik mee optrok bestond uit zowel hoge als lage handicappers. Allen bleken (soms ondanks hun score) van deze baan te hebben genoten. Zonder uitzondering betraden ze na 18 holes het clubgebouw met een voldane glimlach. Toch nog één aanmerkinkje: Van de in totaal drie par-3-holes zijn er twee (de nummers 8 en 16) die zodanig over een waterhindernis gespeeld moeten worden dat de hogere handicappers hier wel de nodige moeite mee hebben en zeker de dames onder hen: De greens zijn nagenoeg buiten bereik! Jammer, maar dat is dan ook het enige. Toen we dit met het management van de baan bespraken bleek men er al mee bekend dus voor de toekomst: Wie weet?

I: www.golfquintadoperu.com