Overig

Groot landaanwinningsproject in Mexico gegund aan Van Oord

369
groot schip op het water

Zondag 2 juni heeft de Mexicaanse president Andrès Manuel Lopèz Obrador het startschot gegeven voor de aanwinning van land in het kader van de nieuwe PEMEX (Petróleos Mexicanos)-raffinaderij in Dos Bocas, Tabasco. Binnen 10 maanden zal Van Oord 12 miljoen kubieke meter zand winnen om 600 hectare nieuw land mee aan te leggen.

‘PEMEX kende het project, met een contractwaarde van circa EUR 235 miljoen, toe aan een consortium van Van Oord en Grupo Huerta Madre S.A.P.I. de C.V.’, vertelt Mark Roelofs, één van Van Oord’s Dredging Directors. ‘Voor de landaanwinning zullen we een van onze grootste cutterzuigers, type Athena, en een middelgrote sleephopperzuiger inzetten.’ Het project omvat tevens de dynamische verdichting van 400 hectare land en 6 miljoen kubieke meter droog grondverzet.

Eenmaal in gebruik zal de Dos Bocas-raffinaderij zo’n 340.000 vaten ruwe olie per dag verwerken. Dat maakt Mexico zelfvoorzienend op het gebied van geraffineerde aardolieproducten en komt de onafhankelijkheid van het land ten goede.