Is het u al opgevallen? Dat u uw materiaal goedkoper inkoopt? Uw balken, binten, stalen drums, tankcontainers of wat u dan ook van metaal maakt. Maar dan heeft u waarschijnlijk ook gemerkt dat uw schroot fors minder opbrengt dan u al jaren gewend was. We krijgen veel vragen van onze klanten, wat nu de reden is dat de ijzerprijs in een enkele maand meer dan gehalveerd is. Week na week moeten we een daling in onze prijzen doorvoeren, en de bodem lijkt nog niet bereikt.
Sinds begin september nemen we bij Van Pelt Recycling naast metaalafval ook papier, karton en textiel in. Toen afgelopen week enkele containers met papier en karton werden afgevoerd, merkte een collega op: ‘Dat is nu net zoveel waard als
ijzer’. Een halfjaar geleden nog ondenkbaar, maar nu is het toch echt de realiteit: oud ijzer=oud papier.
Kochten we ons knipijzer in juni dit jaar nog in voor rond de €180,- per ton, nu kunnen we nog €70,- per ton betalen. De belangrijkste oorzaak zijn de ontwikkelingen in het land van de rijzende zon. Hebben we jaren geprofiteerd van de groei in China, nu neemt die groei daar fors af. De binnenlandse afname van ijzererts is gekelderd, met als gevolg dat de Chinezen nu dit ijzererts dumpen op de wereldmarkt. De voorraden ijzer, maar ook RVS, lopen hierdoor enorm op bij de voorleveranciers van fabrieken, de exporteurs, maar ook bij de fabrieken zelf.
Aluminium is ook aan een prijsval bezig, te wijten aan de Chinese markt. De binnenlandse verkopen van auto’s daar vallen terug, dus er is minder vraag naar aluminium. De geluiden die ons
bereiken van aluminiumsmelters in Azië zijn niet hoopgevend. Maar wat denkt u van de aluminiumsmelters in Polen, die vooral leveren aan de Volkswagengroep? Ook daar onzekerheid alom.
Maar hoe staan wij hierin? Profiteren we hiervan? Of klagen we ook onze weken vol over tegenvallende tonnages en minimale marges? Eerlijk gezegd denken wij dat dit de nieuwe werkelijkheid is. Door alle transparantie op de wereldmarkt en de globalisering worden negatieve sentimenten direct verwerkt in de aandelen- of grondstoffenkoersen. Waar vroeger de ijzerprijs per maand werd vastgesteld, is er nu dagelijkse fluctuatie. Wij zien kansen voor partijen die risico’s goed incalculeren en scherp in- en verkopen. Dus, gewoon de schouders eronder en nieuwe kansen pakken. Zoals het productenpakket uitbreiden zodat we onze klanten nog beter kunnen ontzorgen.
Want we blijven heus wel onze metalen scheiden van onze andere afvalstromen. En dan weet u dit alvast: papier is dus al bijna net zoveel waard als oud ijzer. Bent u al een fervent scheider van metalen omdat dit nog wat oplevert in plaats van kost, bekijk ook uw andere afvalstromen eens met een kritische blik. Uiteraard kijken wij graag met u mee.
Wat ook helpt is een portie Drechtstedennuchterheid. Een klant die maandelijks zijn metaalafval brengt bij ons in Ridderkerk, nam na de uitweging zijn factuur in ontvangst. Natuurlijk viel het hem op, dat de opbrengst de helft lager uitpakte dan dat hij gewend is van zijn vorige bezoeken. Maar klagen? Nee hoor. Hij vertrouwde me toe toen hij zijn factuur controleerde: Ach, in guldens is het nog steeds veel geld! Mooi toch?