Overig

Handige wegwijzer voor MVO

1084

Er zijn veel termen in omloop voor ondernemen met oog voor duurzaamheid. Het begon met People-Planet-Profit; daarna kwamen Duurzaam Ondernemen, MVO, CSR en de SDG’s. Stimular werkt al jaren aan de vertaling van “People-Planet-Profit” naar duidelijke taal voor ondernemers. De vernieuwing van Stimular.nl was aanleiding om de praktische definitie en invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te actualiseren en de internationale sociale aspecten verder uit te werken. Nieuw is ook een Wegwijzer MVO die houvast biedt aan bedrijven en organisaties die aan de slag gaan met MVO.

Van Duurzaam Ondernemen naar MVO

Stimular publiceerde in 2004 al een praktische definitie en invulling van Duurzaam Ondernemen op de website DuurzaamMKB.nl. Hiermee vertaalde ze de theorie van People-Planet-Profit naar duidelijke taal voor ondernemers, waaronder MKB. Er was veel behoefte aan deze praktische invulling, de pagina over Duurzaam Ondernemen op DuurzaamMKB.nl werd goed bezocht. “Duurzaam Ondernemen” werd door de jaren heen steeds vaker aangeduid als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Invloed van Sustainable Development Goals

Binnen de sociale component van MVO ontstond steeds meer aandacht voor het welzijn van alle wereldburgers, mede door de lancering van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Eerder lag de nadruk op lokale sociale aspecten zoals het welzijn van medewerkers en positief bijdragen aan de directe omgeving en de maatschappij in Nederland.

Geactualiseerde definitie en invulling

Stimular heeft december 2019 de website DuurzaamMKB.nl geïntegreerd in Stimular.nl. Dit was een mooie aanleiding om de teksten over Duurzaam Ondernemen / MVO te actualiseren en de internationale sociale aspecten, denk aan kinderarbeid en arbeidsomstandigheden in productielanden, verder uit te werken. Het resultaat is opgenomen in het doe-het-zelf-deel over MVO op de pagina’s Wat is MVO? en Waarom MVO?

Nieuwe Wegwijzer voor MVO

Aanvullend ontwikkelde Stimular een Wegwijzer voor MVO, waarmee bedrijven en organisaties snel door de bomen het bos weer ziet. De Wegwijzer biedt praktische tips en hulpmiddelen om met MVO aan de slag te gaan. Onderdelen van de Wegwijzer zijn o.a. het bepalen van MVO-prioriteiten, stellen van doelen, meten van de voortgang en communiceren.

Praktijkvoorbeelden toegevoegd

Bij de Wegwijzer MVO zijn praktijkvoorbeelden van bedrijven en overheden toegevoegd, ter inspiratie om ook met MVO aan de slag te gaan. Heeft jouw organisatie een mooi (succes)verhaal over MVO? Wij zetten het graag in de schijnwerpers op onze website, zodat het andere bedrijven kan inspireren om ook aan de slag te gaan met MVO.