Overig

Havenschap investeert in vitaliteit en leefbaarheid van de omgeving

721

Wat hebben een trimbaan en een museumzolder van doen met een haven- en industrieterrein? Op het eerste gezicht niet veel. Maar dat ligt toch anders, betoogt Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenschap Moerdijk.

“Port of Moerdijk is van belang voor de samenleving. Voor werkgelegenheid. En voor de vitaliteit en leefbaarheid van de regio. Tegelijkertijd leggen de havenactiviteiten een druk op de omgeving. Het Havenschap wil de balans bewaren tussen ‘people, planet en profit’. Groei van de haven en havengerelateerde activiteiten gaat daarom altijd hand in hand met investeringen in leefbaarheid en natuur. Alleen zo kan de haven verantwoord groeien. Daarom ondersteunt het Havenschap maatschappelijke initiatieven die een bijdrage leveren aan de vitaliteit en leefbaarheid van de omgeving met de Vitaliteitsregeling.”

Een duurzame ontwikkeling van haven en industrieterrein, dat is de ambitie van Havenschap Moerdijk. Die kan alleen plaatsvinden als de drie P’s (people, planet, profit) in balans zijn. Bevorderen van de veerkracht en kwaliteit van de natuur en het bevorderen van de lichamelijke en geestelijke welzijn van de inwoners zijn derhalve belangrijk. Zo belangrijk dat het is vastgelegd in de Havenstrategie 2030. En om de daad bij het woord te voegen heeft het Havenschap speciaal voor dit doel een Vitaliteitsregeling in het leven geroepen.

Economische vitaliteit
Jaarlijks gaat een procent van het nettoresultaat van het Havenschap naar de vitaliteitsregeling. Ferdinand van den Oever. “Een substantieel bedrag. Maar we doen dit omdat de economische vitaliteit van de haven van Moerdijk gebaat is bij maatregelen en investeringen die de toekomstige aantrekkelijkheid en vitaliteit van de omgeving waarborgen. Met deze regeling steunen wij initiatieven die daaraan een bijdrage leveren. Je moet dan denken aan projecten op het gebied van educatie, cultuur, natuur of sociale cohesie. En het gaat om initiatieven die eenmalig zijn, en voor iedereen toegankelijk.” De Vitaliteitsregeling is een extra regeling naast de reguliere sponsoring. Het Havenschap sponsort al jaren diverse initiatieven in de regio.

Criteria
Particulieren en organisaties kunnen een beroep doen op de regeling. Hiervoor geldt wel een aantal criteria. Er moet sprake zijn van een initiatief dat gericht is op het versterken van het maatschappelijke of culturele leven in de lokale en regionale gemeenschap. Er mag geen sprake zijn van een commerciële doelstelling en moet het een om een afgebakend project gaan. De bijdrage uit de regeling is ‘mede-ondersteunend’. Dit betekent dat een project niet uitsluitend mag afhangen van de bijdrage vanuit de Vitaliteitsregeling. De volledige lijst met criteria is te vinden op de website van het Havenschap.

Trimbaan
De eerste aanvraag voor een financiële bijdrage kwam van de stichting Sportief Willemstad, die een trimbaan wilde aanleggen. Dit is zo’n initiatief dat het Havenschap graag steunt. Het is bedacht door inwoners van Willemstad zelf, en het draagt bij aan de doelstellingen zoals die in de regeling zijn vastgelegd. Veel inwoners van Willemstad trimmen. Meestal bestaat dit trimmen uit een rondje hardlopen binnen en buiten de vesting. Sommige wisselen het lopen af met wat rek- en strekoefeningen. Uit de aanvraag van de stichting kwam naar voren dat veel sporters graag wat meer afwisseling in de training hebben, zodat ook andere spiergroepen aan bod komen. Trimtoestellen zijn volgens de stichting uitermate geschikt om het lichaam leniger en sterker te maken.

Geslaagd voorbeeld
Van den Oever: “Dit project is een geslaagd voorbeeld, want het voldoet aan alle criteria die de regeling stelt. Het versterkt de lokale gemeenschap, levert een bijdrage aan de gezondheid, er zijn andere financiers en het is duidelijk een afgebakend project. We zijn dan ook blij dat de stichting onder meer met onze bijdrage de toestellen heeft weten neer te zetten.” Een project van een heel andere orde is het inrichten van de zolderverdieping van het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum in Klundert. Van den Oever: “Vanwege het groeiende aantal bezoekers en ook een collectie die nog steeds in omvang toeneemt, had het museum behoefte aan meer ruimte. Die extra ruimte werd gevonden in het realiseren van een zoldervloer. Die was er eigenlijk al wel, maar stond te boek als ‘levensgevaarlijk’.”

Flinke investering
De nieuw aan te leggen zoldervloer vergde een flinke investering die door een handvol financiers, inclusief het museum zelf, werd opgehoest. Het Havenschap stelde een bedrag beschikbaar uit de Vitaliteitsregeling. Van den Oever: “Ook dit project levert een mooie bijdrage aan de leefbaarheid in de regio. De mogelijkheden voor het museum zijn met de zolderverdieping flink toegenomen en dat is een vooruitgang voor de medewerkers en voor de bezoekers.” Van den Oever: “Ik ben er trots op dat het Havenschap deze twee initiatieven mede mogelijk heeft gemaakt. Het is een bewuste keuze van het Havenschap om een deel van onze opbrengsten te investeren in onze omgeving. Ik hoop dat het nog veel moois oplevert voor de regio.”