Overig

Het succes van de Vrijdagmiddag Couscous ‘Zet je sociale overwaarde in’

463

Het is netwerken zonder opsmuk, de mens achter de ondernemer zien en je eigen bedrijf eens vanuit de ogen van een jongere bekijken: Vrijdagmiddag Couscous. Al twee jaar een beproefd concept van Rotterdammer Marco Kranenburg om Rotterdamse jongeren en ondernemers aan elkaar te koppelen.

Het is de laatste vrijdag van de maand. De couscous staat klaar, het gezelschap is gemêleerd. Jong, oud, ondernemer, starter, student, maar allemaal Rotterdammer. Het is tijd voor Vrijdagmiddag Couscous. “Ontmoeten, verbinden, netwerken en kennis delen”, zo vat Marco Kranenburg de bijeenkomst, die hij sinds twee jaar organiseert, samen. “En serendipiteit”, voegt hij eraan toe. “Het toverwoord voor de komende jaren. Nederlanders zijn niet meer in staat toevallige nieuwe ontmoetingen aan te gaan, terwijl daar zo veel moois uit kan komen. Dus gaan we back to basic. Elkaar weer als mens ontmoeten en interesse in elkaar tonen.”

De voorgeschiedenis van Vrijdagmiddag Couscous is een lange. Een geschiedenis die twintig jaar geleden begon, toen Marco Kranenburg antwoord zocht op de vraag wat Marokkanen beweegt om naar Nederland te komen. Hij vertrok naar Marokko, waar hij zich vier jaar lang onderdompelde in de cultuur en het dagelijks leven. De kennis die hij daar opdeed, past hij nu toe in zijn bedrijf Marokkanenbrug. De naam zegt genoeg: de brug slaan tussen de Marokkaanse en Nederlandse samenleving.

En ja, het idee van de Vrijdagmiddag Couscous komt ook vanuit die achtergrond. “In Nederland hebben we vrijdagmiddagborrels, in Marokko is de couscous op vrijdagmiddag het moment om de week door te nemen. Samen aan tafel, vertellen waar je mee zit en kijken of je elkaar kunt helpen.”

Dat is precies wat er nu gebeurt tijdens de Vrijdagmiddag Couscous. Het concept startte twee jaar geleden kleinschalig in Rotterdam Oost met tien ondernemers tien jongeren. Voornamelijk studenten van het Albeda College die een stageplek zochten en nu eens geen brief schreven van achter hun bureau, maar de deur uit gingen om mensen te ontmoeten.

”Het werkte”, zegt Marco Kranenburg. “Voor we het wisten hadden we veertig gasten en zo groeiden we door. Het enige wat je als ondernemer hoeft te doen, is je sociale overwaarde inzetten, je kennis en netwerk delen. Daarvoor in de plaats leer je weer iets van de jongeren. Ze kunnen je een spiegel voorhouden, bekijken zaken veel eenvoudiger.”

Subsidies waren niet nodig, ook geen ellenlange haalbaarheidsrapporten. “Op een gegeven moment klopte toenmalig wethouder Korrie Lauwes aan: waarom ze niets wist van dit mooie initiatief? Toen hebben we haar uitgenodigd, onder de voorwaarde die we aan onze alle gasten stellen: bij ons ben je gewoon Korrie en niet de wethouder. Ze vond het geweldig.”

Daar zit hem ook meteen het succes van de bijeenkomsten: de ontmoetingen vinden plaats van mens tot mens. “Ergens schuilt er iets in ieder mens dat zegt: ik wil iets anders. Maar wat of hoe, dat weten ze niet. Vaak vinden ze het antwoord bij de Vrijdagmiddag Couscous, waar weer aandacht is voor de mens achter de ondernemer. We helpen elkaar en versterken elkaar. Niet ‘hullie en zullie’, maar ‘wij Rotterdammers’.”

Vrijdagmiddag Couscous vindt iedere laatste vrijdag van de maand plaats.

De volgende editie is op vrijdag 26 september. Kijk voor de locatie op www.vrijdagmiddagcouscous.nl.

Vrijdagmiddag Couscous zoekt ondernemers die hun locatie willen openstellen voor een Vrijdagmiddag Couscous in hun bedrijf. Voor eten wordt gezorgd.