Overig

HPR Techniek heeft alles in huis

1113

No-nonsense directeur van een veelzijdig bedrijf. Gert Jan de Waard, een geboren en getogen Drechtenaar, geeft leiding aan HPR Techniek, dat ontstaan is door de samenvoeging van Ingenieursbureau Hartogs, Perk Elektrotechniek en Van Reijsen Elektronica. Als onderdeel van Batenburg Techniek is HPR Techniek een sterke speler in de technische handelsbranche. De Waard – van oorsprong accountant – voelt zich als een vis in het water in de wereld van joysticks, weerstanden, sensoren, behuizingen en duizenden andere producten.

Het beursgenoteerde Batenburg Techniek besloot in 2005 om de activiteiten van de drie werkmaatschappijen te bundelen en onder te brengen in HPR Techniek. Gert Jan de Waard kreeg de opdracht om deze operatie te leiden en een dik half jaar later was de fusie een feit met De Waard als directeur van het nieuwe bedrijf. Het was een uitdaging om HPR zo snel mogelijk in de markt te zetten met als basis drie businessunits waarin alle activiteiten zijn ondergebracht. Ook was dat het moment om een nieuwe huisstijl te introduceren, die overigens vorig jaar opnieuw is aangepast toen moedermaatschappij Batenburg het 100-jarig bestaan vierde. Alle bedrijven binnen Batenburg opereren nu met dezelfde uitstraling, maar wel onder hun eigen naam. Samen vormen zij een sterke groep, waarbij het credo ‘techniek gaat prima samen’ tot uiting komt in een versterkte samenwerking van de onafhankelijk opererende bedrijven. Natuurlijk wordt daarbij gebruik gemaakt van de voordelen die de groep biedt.

Inmiddels heeft HPR Techniek drie vestigingen. In Rotterdam is verreweg de grootste groep medewerkers actief, daarnaast is er een vestiging in het Belgische Zaventem en onlangs is in Breda het bedrijf MicroPower overgenomen dat binnenkort in HPR Techniek zal integreren. De unit met elektronica componenten genereert het grootste deel van de omzet, maar ook de unit met de joysticks, sensoren, weerstanden en behuizingen zit behoorlijk in de lift.

Competenties

HPR Techniek is een technisch handelsbedrijf met een eigen werkplaats, waardoor het mogelijk is om zelf prototypen en kleine series te produceren. Met de specifieke kennis en ervaring worden  veelal producten ontwikkeld in samenspraak met de opdrachtgevers. Daarmee hebben zij een voorsprong in de markt, het komt namelijk niet zo veel voor dat een handelsbedrijf deze faciliteiten biedt. Eén van leuke aspecten van het werk van De Waard is de focus op rendement, dat vraagt voortdurend om de nodige aandacht. HPR Techniek is een op techniek georiënteerd handelsbedrijf met een omvang om zaken snel en effectief te kunnen verwezenlijken. Samen met haar productiemogelijkheden biedt dat voldoende mogelijkheden om doelstellingen te realiseren. De businessunits zorgen voor synergie, het zijn weliswaar onderscheidende units maar de gezamenlijke slagkracht is groot. Er is ontzettend veel kennis in huis en dat is tevens een van de zaken die continu veel aandacht vraagt. Bij HPR werken voornamelijk techneuten; TU ingenieurs, HTS-ers en MTS-ers. Vooral de laatste twee categorieën zijn aan het uitsterven en dat is lastig genoeg. Het is vooral moeilijk om mensen te vinden die naast technische vaardigheden eveneens beschikken over verkoopkwaliteiten. De buitendienstmensen moeten tegelijkertijd techneut en verkoper zijn. Dat vereist speciale competenties en daarom worden nauwe contacten onderhouden met MBO- en HBO-opleidingen om de krenten uit de pap te kunnen halen. Dat betekent dat er veel tijd en energie in opleidingen wordt gestoken. Gelukkig is er weinig verloop en blijven medewerkers lang bij het bedrijf. Daarnaast opereert HPR regelmatig boventallig. Als er iemand met pensioen gaat moet de opvolger al klaar staan. Voor een gedegen inwerkperiode is een functie dan enige tijd dubbel bezet. Dat is weliswaar een pittige investering maar het levert uiteindelijk toch meer op. De Batenburg-groep wil de komende jaren blijven groeien, waarbij het rendement op peil moet blijven. Dat is een forse uitdaging die zal worden gerealiseerd met autonome groei en af en toe acquisitie.

Perspectief

Ondanks dat Nederland in een recessie verkeert, ziet De Waard voldoende lichtpunten. Ook bij HPR is het minder geweest, maar 2011 was weer een uitstekend jaar. Veel van de klanten doen het goed en hebben in mindere tijden aan markt- en productontwikkeling gedaan. Dat helpt HPR ook weer, want het biedt nieuwe afzetmogelijkheden. Veel klanten zijn te vinden in de havens van Rotterdam en in de maritieme Drechtsteden. Die gebieden bieden nog zoveel perspectief dat de toekomst  bepaald niet somber wordt ingezien. Uitdagingen zijn er volop.