Overig

Jezelf opnieuw uitvinden!

496

Het najaar is voor mij altijd een drukke periode. Er staan veel reizen naar het buitenland op het programma, waarbij beurzen in China, Amerika en Barcelona elkaar in rap tempo opvolgen. Uiteraard allemaal belangrijk, zeker omdat de concurrentie op het gebied van Internationale Congressen hard toeneemt nu de economie weer aantrekt. Zoals het hoort gun ik iedereen zijn deel van de taart, maar gun ik mijzelf toch ook echt zeker mijn eigen deel. In zo’n periode heb ik dus de kans om over de hele wereld te kunnen genieten van Gastvrijheid.

Waar in China de Gastvrijheid in rap tempo zelfs Europa voorbij streeft, heeft Amerika langzamerhand een echt probleem. Het zijn, in mijn ogen, de kernwaarden van Gastvrijheid waar het misgaat. Laat ik de drie belangrijkste toelichten:

Allereerst gaat het om de niet oprechte Gastvrijheid. Ik heb al eens betoogd op deze pagina dat Gastvrijheid uit je tenen moet komen. Je kunt het ook niet veinzen. Je bent het, of je bent het niet. Dit als toneelstuk opvoeren is heel moeilijk en komt bijna nooit over. Het “Hi, so great to have you here! Please come and follow me to your fabulous table” kan oprecht helpen aan een warm begin van je avond maar als het met veel poeha wordt uitgesproken start je irritatie dan al.

Ten tweede het serveren. Hier lijkt het wel alsof in Amerika helemaal geen vaktechnische aspecten worden bijgebracht. Het serveren, zelfs in een gerenommeerd restaurant als Hakassan, gebeurd vanaf grote plateaus, het liefst met gestapelde borden. Wel zo
efficiënt. Dit terwijl het juist charme heeft als er met maximaal drie borden gelopen wordt. Het gaat niet om snelheid als je gaat eten. Het gaat om de kwaliteit.

Ten derde gaat het helemaal mis als je (bijna) klaar bent. Zodra je hebt besloten dat je geen dessert meer wilt, of je net je koffie hebt besteld dan volgt direct de rekening. Zonder dat je erom vraagt…. Enige zin om lekker na te praten van een heerlijk diner is je direct ontnomen.

Dit zijn allemaal tekenen dat de Gastvrijheid in Amerika ook steeds meer een melkkoe is geworden. Een plek waar geld verdienen overduidelijk nummer één is. Een trend die we helaas ook in Nederland steeds vaker zien. Dit terwijl Gastvrijheid geld oplevert als je het vanuit je tenen blijft doen. Alles wat je aandacht geeft, groeit, toch? Ik maak me zorgen over de ontwikkelingen in Nederland. Want zeg nu zelf, hoeveel plekken kunnen we nu opnoemen waar Gastvrijheid nog met een hoofdletter “G” wordt bekroond? Kortom, laten we onze branche weer opnieuw gaan uitvinden. Terug naar de basis: waar Gastvrijheid met een hoofdletter “G” wordt geschreven!