Dat de woningmarkt grotendeels op slot zit is genoegzaam bekend. Het valt vandaag de dag niet mee om een huis te kopen, laat staan om je woning te verkopen. Als potentiele koper kijk je op dit moment misschien toch liever nog even de kat uit de boom. Want er zijn volop vragen. Wat gaat het nieuwe kabinet doen.
Wat betekenen de door de nieuwe coalitie aangekondigde maatregelen voor de ontwikkeling op de woningmarkt. Gaan de prijzen nog verder dalen, of zullen zij stabiliseren of wellicht zelfs wel weer licht gaan stijgen. Hoe zit het met mijn werk. Stel dat je geen vast dienstverband hebt, krijg je dan wel een hypotheek. En kun je nu alleen nog maar een hypotheek krijgen die je binnen dertig jaar volledig afgelost moet hebben. Het kopen of huren van een huis doe je niet iedere dag. Het is een heel belangrijke beslissing die je maakt voor vele jaren. Weet je bijvoorbeeld al waar je wilt gaan wonen, of je wilt kopen of toch huren en of je wilt gaan voor een modern of een meer klassiek huis. In elk geval is er vandaag de dag een ruim aanbod met zowel koopwoningen als huurwoningen. Er staan gemiddeld circa 230.000 woningen te koop om een keuze uit te maken. Dit verschilt natuurlijk wel per provincie, want als je besluit een huis te kopen in Groningen heb je minder keuze dan in Zuid-Holland.
Krapte op woningmarkt
Overigens voorziet Rabobank topman Piet Moerland krapte op de woningmarkt. Sterker, hij waarschuwt zelfs voor woningnood. De Rabobank signaleert dat de prijzen van woningen sinds het begin van de crisis in 2008 met 15 procent zijn gedaald. Volgens de grootste hypotheekverstrekker van Nederland zal die daling ook dit jaar en volgend jaar nog doorzetten. Maar het bijzondere is volgens Moerland, dat op langere termijn krapte wordt verwacht. Dat komt volgens de voorzitter van Rabobank doordat er jarenlang te weinig is gebouwd. Op dit moment liggen veel projecten zelfs stil. Er worden nu ruim 30 procent minder huizen opgeleverd dan een paar jaar geleden. De Rabobank stelt dat er ieder jaar 70.000 mensen bijkomen die een huis willen kopen, terwijl er maar 45.000 huizen per jaar worden gebouwd. Volgens Moerland is er sprake van “latente woningnood”. Hij verwacht dat de huizenprijzen weer gaan stijgen als de crisis is bezworen, consumenten weer vertrouwen krijgen en er nieuwe groeiperspectieven ontstaan.
Ver weg
Ook de makelaars denken dat door het gebrek aan nieuwbouw woningnood kan ontstaan. Maar volgens makelaarsvereniging NVM is die situatie nog ver weg.
Aanbod
In onze regio zijn er in elk geval nog mooie nieuwbouwprojecten, ook als tweede woning trouwens, beschikbaar. In dit nummer treft u er in elk geval van beide een.