Overig

Metalent organiseerde ‘Talent voor Metaal’

625

Op 13 juni organiseerde Metalent de achtste bijeenkomst voor metaalbedrijven uit de regio’s Rijnmond en Drechtsteden. De vele aanwezigen, waaronder metaalbedrijven, scholen, Metalent-leerlingen en overige betrokkenen, waren geïnteresseerd in het opleiden van jongeren voor de metaal en in het netwerken. Deze bedrijvendag werd gehouden in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark te Dordrecht, één van de tien praktijkopleidingslocaties waar Metalent MBO 2 BBL leerlingen opleidt volgens de regionale bedrijfsvakschool aanpak.

Rens Nagtzaam, manager Metalent, opende de bijeenkomst waarna Marleen Michielsen, domeinleider Technologie, Bouwen en Wonen van het Da Vinci College, in haar betoog aangaf dat het bedrijfsleven nog meer richting onderwijs moet aangeven voor wat betreft het te volgen leerprogramma. Michielsen bepleitte nog meer samenwerking. “Leerlingen hebben snelheid, het bedrijfsleven de know-how en het onderwijs de didactische vaardigheden. Samen sterk dus.”

Vervolgens was het weer de beurt aan Rens Nagtzaam die een inkijkje gaf in ‘de wereld van regionaal opleiden in de metaal’. Metalent biedt jonge talenten na het VMBO extra mogelijkheden om te werken en leren bij de metaalbedrijven in Zuid-Holland. Metalent heeft inmiddels een groot netwerk van ongeveer honderd samenwerkende bedrijven opgebouwd. Nagtzaam lichtte de mogelijkheden van leren en werken in combinatie met ambitie toe. Om dit verhaal vanuit de praktijk te onderbouwen gaf hij  het woord aan Metalent-leerlingen en hun praktijkopleider van het opleidende bedrijf. Metalent leerlingen Desley Stakenburg en Mitch Louts zijn werkzaam bij Scheepswerf Slob waar zij worden ondersteund door hun praktijkopleider Corné de Jong en Metalent consulent Silvia van Deutekom (leerlingbegeleider). Corné heeft inmiddels drie jaar ervaring in opleiden in samenwerking met Metalent en hij gaf op boeiende wijze weer hoe deze relatie zich heeft opgebouwd.

Praktijkbegeleider Wietze Koning van Stinis Holland BV en zijn leerling Quinten Ponsen kregen daarna het woord. Quinten is inmiddels werkzaam bij Stinis Hollands BV. Quinten kende een wat moeizame start, maar ontwikkelt zich nu uitstekend. Aan de hand van vragen, gesteld door de consulent van Metalent Philip van der Ent (leerlingbegeleider), kregen de aanwezigen een idee van de ontwikkeling van studenten bij de samenwerkende bedrijven van Metalent.

Ter afsluiting van het ‘officiële’ gedeelte trad ex-LTS-leerling fijnmetaalbewerking en ex-bokser Arnold Vanderlyde op, die op een entertainende wijze het publiek wist te boeien met verhalen over zijn carrière, zijn leven en over topsport in het algemeen. Fighting for Succes!, het onderwerp van zijn presentatie, gaf een positieve betekenis aan het woord ‘fighting’ en creëerde bij de aanwezigen een positieve vechtersmentaliteit. Tijdens onder andere sparringsessies met enkele aanwezigen konden gesigneerde bokshandschoenen verdiend worden. De goede sfeer en het grote aantal aanwezigen zorgden ervoor dat de onderlinge relaties en de samenwerking tussen diverse partijen die dag zeker werden versterkt.

Tijdens de netwerkborrel die op de werkvloer plaatsvond, waren enkele werkstukken van Metalent leerlingen te bekijken.