Overig

Nederlanders boeren goed in Frankrijk

1176

Er zijn tal van Nederlanders, die in Frankrijk momenteel een wijnbedrijf voeren. Maar niet iedereen is daarin zo goed geslaagd. Zelfs veel Franse collega’s hebben moeten afhaken.

De voormalige kaaswinkeliers Michel en Erica van den Beld hebben in de Bergerac het Domaine de la Rogère tot een hoog niveau weten te tillen. De fraaie wijnen zijn nu bij veel kaas- en delicatessenwinkels te koop. O.a bij Wijnhandel Den Toom in Kralingen.

Historie

Jarenlang hebben Michel en Erica van den Beld een uitstekende kaaswinkel in Renkum en Wageningen gehad. Zij draaiden mee in de top van Nederland en wonnen twee keer de prijs voor de beste kaasspeciaalzaak en prijzen voor boerenkaas en buitenlandse kaas. Hard werken is niet erg, maar het topniveau handhaven eist een enorme inzet. “Doe het iets rustiger aan” en “Is het tijd voor iets nieuws”? gaan dan door het hoofd.

Allerlei opties voorbij, van restaurant tot vuilnisman, maar nee. In 2001 bezoekt Michel de VinExpo in Bordeaux en raakt in gesprek met een wijnboer, en dan valt het kwartje. Hij staart een kwartier voor zich uit en belt dan naar Nederland. “Erica, ik weet het. Ik wil wijnboer worden.” Vanuit de winkel zegt Erica: “Dat is goed.” Waarop haar vader, die ook al jaren in de kaaswinkel werkt, direct toevoegt: “Koop maar wat groots, dan kan ik ook mee.” Een sprookje? Het zou zo maar kunnen.

In de zomer van 2001 gaan ze op zoek naar een wijnbedrijf. Van den Beld ziet genoeg domeinen te koop staan die er fraai bij liggen, maar met navenante prijskaartjes. In september 2002 nemen zij Domaine de la Rogère over. Het was ooit een beroemde naam in Bergerac, gelegen in Minzac op de grens met St. Emilion, maar toen in een behoorlijk vervallen staat. Een echt sprookje is het niet. Het domein is compleet verwaarloosd en er is weinig van de grootsheid over.

De eerste jaren werden volledig in beslag genomen door het restaureren van de wijngaard. De vader van Erica is al regelmatig op het domein aanwezig om de zaak weer op peil te brengen.. In 2004 wordt een bungalow gebouwd elders op het terrein en sinds 2005 wonen Erica’s vader en moeder definitief in Frankrijk.

In 2008 kan worden begonnen met het vernieuwen van de riolering, de eerste grote verbetering aan het woonhuis. De eerste vier jaar leeft het gezin (met drie jonge kinderen) zelfs zonder warm stromend water en zonder centrale verwarming.

Nu na 14 jaar zijn Michel en Erica nog steeds hard aan het werk. Een wijnboer is nooit klaar natuurlijk. Het huis is nu goed bewoonbaar. Er zijn chambres d’hotes en kleine voorzieningen voor vier of vijf caravans. En het belangrijkste: de wijnproductie is goed op gang gekomen.

Druivensoorten

Domaine de la Rogère verbouwt 6 druivenrassen. Wit: sauvignon blanc, muscadelle en semillion. Rood; merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Voor de productie van zoete en mousserende wijnen worden nog andere druiven gebruikt, die van elders worden aangekocht, zoals chardonnay en muscat.

Het domein is 40ha groot, waarvan 50% wijngaarden zijn. De rest is weiland en bos. Sinds 2002 heeft Van den Beld een groot gedeelte van de wijngaard moeten rooien en opnieuw geplant. In de oude wijngaarden stonden de rijen 4 m uit elkaar. Veel akker ging verloren voor productie. De stokken staan nu op 2m. Totaal staan er nu 5000 stokken per ha. De streek Bergerac is een gebied met veel verschillende culturen en een vruchtbare grond voor druiven, maar ook voor tabak, veeteelt en gevogelte.

Biologisch

Van den Beld houdt zijn productie zo veel mogelijk biologisch, maar zonder het streven naar een claim. “Het gaat alleen om wat er buiten gebeurt, dus niet in de wijnkelder. Onze bemesting is biologisch en ook in de wijnkelder werk ik met biologische producten. Maar soms moet je je oogst beschermen. We werken zo veel mogelijk mechanisch, we beperken het sproeien en als we het doen sproeien we met halve doseringen. Dat maakt dat we bijna biologisch werken, bewust maar niet dogmatisch.”

Wijnen en ligging

Van den Beld is begonnen met rood, wit en rosé in stalen vaten, maar nu is er ook houtrijping oor de rode wijnen. De ligging is 200m vanaf de grens met Bordeaux Appellations. We liggen 20 minuten rijden van Pomerol en St. Emilion af. Zelfs mensen uit de Gironde komen hier de wijn halen. Ook is er nu mousserende wijn , dessertwijn en zelfs een cognac. Van den Beld: “Het is aardig om een completer gamma te bieden, zeker omdat we ook chambres d’hôtes hebben. Dat streven naar en compleet aanbod komt misschien nog uit onze winkeltijd.” De dessertwijn, Pino, in rood en wit, is een variant op de Pineau de Charentes. Die combineren goed met kaas.

Op de vraag waarom hij een domein Bergerac is begonnen antwoordt Van den Beld: “De Loire en de Elzas vonden we klimatologisch minder interessant. De domeinen in Bourgogne en Bordeaux waren onbetaalbaar in 2002 “.

De stap naar een wijnbedrijf is een goede keus geweest, vindt Van den Beld. “Het heeft ons veel opgeleverd, voor onszelf en ons gezin. Maar ook in de vele contacten met de branche waar we zelf vandaan komen”. We werden in het dorp wel eens met argusogen aangekeken. Er waren destijds nog 8 andere Franse wijnboeren. Nu na bijna 14 jaar zijn we de enige nog. Iedereen is weg. De reactie van de Fransen nu vandaag de dag: ‘Verdorie, die Hollander zit er nog steeds.’ Dat levert respect en complimenten.”

Verkrijgbaarheid.

De wijnen worden verkocht onder het label VANDENBELD en onder Chateau Chevalerie de la Rogère. Vooral de naam Vandenbeld, in flessen met een strak, modern uiterlijk, valt op in de markt. Verschillende Nederlandse kaas- en delicatessenwinkels hebben Vandenbeld in hun assortiment opgenomen. De wijn staat op de kaart van restaurants in Nederland en België. Sedert kort zijn de wijnen ook te koop bij Wijnhandel Den Toom aan de Vredehofstraat 74 in Rotterdam.

Dus als je de diverse soorten Vanden Beld wilt proeven kun je daar terecht.

Er zijn veel varianten. de BLANC sec, die frisse zuren heeft, geurend naar citrus fruit en groene appels. Zeer geschikt bij schaal – en schelpdieren.sauvignon. De ACASIA, die op aciahout is gerijpt en goed harmonieert bij kaasfondue en visgerechten.

De ROUGE, en de BQ , die 12maanden gerijpt is op Frans eiken, spant de kroon.

De topwijn van het bedrijf is: de Merlot, ongefilterd en 100% van merlot druiven.  Bijna zwart van kleur, veel potentie en geurt naar pruimen en vanille. De lichtzoete wijn BISOUS ruikt naar peer en smaakt naar frisse zuurtjes, gemaakt van Sauvignon  en combineert goed met fruitdesserts of lichte kazen.