Overig

NexTecH wil dat techniek van jongs af aan een vanzelfsprekendheid is

495

NexTecH opereert op het snijvlak van onderwijs, techniek en het bedrijfsleven. Een actieve bijdrage leveren aan de technologische en innovatieve ontwikkeling in de regio; dat is waar het om draait. De bestuursleden Astrid Kee en Walter Borsje vertellen hoe NexTecH dit aanpakt.

NexTecH vergroot zowel de kansen en mogelijkheden van bedrijven als die van pas afgestudeerden in technische beroepen. Het stimuleren van kennisontwikkeling en het bevorderen van de instroom en het behoud van technisch hoger opgeleiden in de regio vormen in dat kader niet voor niets enkele belangrijke speerpunten. Om dat doel te bereiken stelt NexTecH financiële middelen beschikbaar. Niet alleen aan techno-bedrijven en hun medewerkers, maar ook aan studenten. Want die doelgroep krijgt sinds kort meer aandacht van NexTecH, vertelt Borsje. “In juni, tijdens de uitreiking van de Innovatie Award 2015, reikte NexTecH voor het eerst vier studiebeurzen van € 2100,- per jaar voor de duur van vier jaar uit aan talentvolle leerlingen die overtuigden met hun profielwerkstuk met technische inhoud. Dit doen wij tijdens de komende editie van de Innovatie Awards, op 1 juni, wederom. Al bijna 20 leerlingen hebben zich aangemeld met hun profielwerkstuk. We hebben dit zogeheten scholarship-programma om verschillende redenen in het leven geroepen. Ten eerste omdat de basisbeurs voor nieuwe bachelor- en masterstudenten is komen te vervallen en vervangen door een leenstelsel. Dat zou kunnen betekenen dat talentvolle jongeren vanwege het financiële plaatje niet gaan studeren. NexTecH wil juist zo veel mogelijk jonge mensen interesseren voor techniek en aantrekkelijke randvoorwaarden  scheppen, zodat een technische opleiding op HBO- en WO-niveau tot een logisch vervolg behoort. Het opzetten van een scholarship-programma past in dat plaatje.” Een andere reden is dat het enthousiasmeren van kinderen voor techniek op nog jongere leeftijd belangrijker is geworden. Kee: “Techniek moet van jongs af aan een vanzelfsprekendheid zijn in het onderwijs. Breng het als een normaal onderdeel, net als taal en rekenen, en gooi er niet allerlei moeilijke sausjes overheen. Techniek is bij uitstek een vak dat heel makkelijk vertaald kan worden naar de praktijk, wat erover leren leuk maakt. De stoel waarop een leerling zit? Dat is techniek. De computer waar je een deel van je huiswerk tegenwoordig op maakt? Idem dito. Techniek maakt deel uit van het dagelijks bestaan. Doe er daarom in lesprogramma’s niet onnodig moeilijk over. En trek het breder. Niet alleen voor jongens is het interessant, voor meiden net zo goed. Techniek is zo veelzijdig. Dat willen we met NexTecH aan de hele goegemeenschap laten zien. Er is een schreeuwend tekort aan personeel in bijna alle technische vakgebieden. Daarom is het des te belangrijker om kinderen te enthousiasmeren en een duwtje in de rug te geven. Het was in Nederland lange tijd niet sexy om techniek te studeren. Maar nu ziet men steeds meer in wat voor mooie beroepen er binnen de sector zijn en welke kanten je er allemaal mee opkomt. Het perspectief op een baan is natuurlijk ook groot, wat de aantrekkelijkheid eveneens bevordert.”

NexTecH werd in 1918 opgericht door de familie Stoop van de Dordtsche Petroleum Maatschappij, onder de naam Industriefonds. In 2011 is deze naam veranderd in NexTecH. Vandaag de dag wordt er gewerkt met een jaarlijks budget van 100.000 euro. Borsje moedigt ook startende ondernemers aan om te onderzoeken of NexTecH iets voor ze kan betekenen. “We helpen techno-starters met een realistisch ondernemersplan, die onvoldoende beschikbare financiële middelen hebben, graag op weg.” Voor starters van een technisch bedrijf die nagenoeg zijn afgestudeerd kan NexTecH een start-of durfkapitaal verstrekken. Daarbij geldt dan de afspraak dat in het geval dat een product of idee succesvol is, terugbetaling plaatsvindt van het verstrekte bedrag met een toeslag van 30 procent. Op die manier blijft het vermogen van NexTecH op peil en kunnen ook andere ondernemers profiteren van de startersbudgetten. NexTecH is als bijna honderdjarige misschien wel meer in beweging dan ooit, concludeert Borsje. “In oktober 2018 vieren wij ons 100-jarig bestaan. Er zal een groot symposium worden georganiseerd, waarbij techniek en onderwijs centraal staan. De komende tijd zullen de voorbereidingen starten. Verder hebben we ook het plan opgevat om alle werkenden die ooit een bijdrage van NexTecH hebben ontvangen op te sporen om ze te kunnen vragen wat ze aan onze financiële hulp gehad hebben.” Kee: “Het zou mooi zijn om daarmee een netwerk van ambassadeurs te creëren. Wanneer er succesverhalen worden verteld, kan dit anderen inspireren. Op die manier moeten wij ook het 200-jarig bestaan zeker gaan redden.”