Overig

Nooit meer eenzaam op een netwerkevenement

633

Is contact leggen tijdens een netwerkevenement een kwestie van een vlotte babbel? En wat als u hierin geen buitensporig talent bent?

Zou u ook wel eens meer contacten willen leggen tijdens een netwerkevenement? Terwijl u zich met een aantal bekenden ophoudt, ziet u om u heen dat anderen zonder moeite contacten leggen. Voor de meeste mensen gaat dat echter niet zo gemakkelijk. Een paar tips om u op weg te helepen.

Contact zoeken
Ga niet direct op jacht naar visitekaartjes, maar neem eerst rustig de tijd om te zien welke mensen er allemaal rondlopen. Bij wie of welk groepje heeft u een goed gevoel? Als u alleen bent, wordt u niet tot nauwelijks waargenomen, omdat men vooral met elkaar bezig is. U kunt dus rustig de tijd nemen om de aanwezigen op uw gemak te bekijken.

Contact maken
Heeft u uw keuze gemaakt? Erop af dan, als tenminste het groepje zich hiervoor leent. Als mensen in een groep dicht bij elkaar staan, dan kunt u beter niet inbreken. Is er duidelijk meer ruimte tussen de lichamen, ga dan op zoek naar oogcontact met één van de praters. Wanneer dat lukt, dan zal de groep uiteengaan. Dat is een soort natuurlijk gegeven dat vanzelf gaat. U kunt dan gewoon aanschuiven, even hallo zeggen en vervolgens het gesprek volgen. Begin niet meteen zelf met praten, maar neem wederom even de tijd. Vaak doen we dat niet, omdat we meestal te gespannen zijn.”

Praten
Wat een drukte of het valt nogal mee met de drukte. Het zijn veel gebruikte openingszinnen en klinken misschien wat flauw, maar om diepgang is het die eerste minuten nog even niet te doen. Het gaat in eerste instantie om een onderwerp dat u gezamenlijk deelt met de ander; over het weer, de files, ondernemen in de regio. Even kijken wat voor vlees u in de kuip hebt. En daarna? Blijf vooral bescheiden. Zeuren, roddelen en politiek getinte uitspraken zijn nog even taboe. U ontkomt er niet aan om ook over uzelf te praten, maar doe dat niet te uitgebreid. Stel in plaats daarvan liever open vragen. Wees dus nieuwsgierig.

Afronden
Netwerkevenementen zijn niet bedoeld om het onderste uit de kan te halen. U maakt kennis, deelt kennis, doet inspiratie op en legt de basis voor een waardevol contact. Geef in de afrondingsfase signalen af dat u zo weer verder gaat. Dat kan bijvoorbeeld door uw voeten weg te draaien of wat meer lichaamsafstand te nemen. Wanneer iemand plotseling wegloopt, wordt dat door een ander niet als prettig ervaren.

Afscheid nemen
Neem altijd afscheid met een compliment. Zo van, ik vond het leuk om kennis te maken en u even gesproken te hebben. Daarmee laat u de ander achter met een goed gevoel. Nooit zomaar weglopen, iets wat maar al te vaak gebeurt. En wilt u het niet bij deze ene ontmoeting laten, dan is het zaak om nu uw visitekaartje te overhandigen.