Overig

Oh, oh Tirol

1102

Met de auto vanuit Nederland naar Tirol is ’s-winters voor veel landgenoten een bekende route maar in voorjaar en zomer zonder sneeuw is deze rit wel veel aangenamer. Zeker als de zon ook nog zijn best doet is de rit over de Autobahn goed te doen. Kers op de taart was dat op de stralende zondagmiddag waarop we vanuit Beieren Tirol binnenreden het straatbeeld er werd verlevendigd door diverse dames in traditionele dirndl-dracht (later bleek: niet ongebruikelijk op zon- en feestdagen). Alles voor een goede start van een golftrip naar Oostenrijk!

Posthotel Achenkirch

Bij ons bezoek aan Tirol zijn we enkele dagen te gast geweest in Reiter’s Posthotel in Achenkirch. Zonder te overdrijven durven we te beweren dat de familie Reiter, die dit hotel al sinds 1918 runt, het verwennen van de gasten tot een ware kunst heeft verheven. Alles in het romantisch (zonder kitch) ingerichte hotel is op rust, onthaasten en genieten ingericht. De gasten zijn in principe echtparen eventueel met kinderen boven de veertien. Uiteraard is er een complete wellness-afdeling maar ook andere zaken die het comfort bevorderen zoals een (gratis) autowasstraat in de parkeergarage, een ultrasone brillenreiniger bij de receptie of een Beetle-cabrio, een Porsche-cabrio, een Harley Davidson, een quad of een electrobike voor een aangename (berg)rit.
I: www.posthotel.at

Posthotel Alpengolf

Het Posthotel beschikt ook over een eigen 9-holes golfbaan. Gelegen op de flanken van de berghelling tegenover het hotel en naast de pittoreske Annakirchl kapel troffen we een pittig parcours met op diverse plaatsen stevige klimmetjes en afdalingen. Spectaculair zijn in ieder geval de eerste en de laatste hole beide par-3’s waarbij steil omhoog respectievelijk omlaag moet worden gespeeld. Van de 9 holes zijn er 6 par 3, 2 par 4 en één par 5. De laatste is meteen ook wel een fikse met een afstand van 457 meter. De fairways en de greens zijn perfect onderhouden.
I: www.posthotel.at/nl/alpengolf-club

Onderhoud

Voor uw eigen ‘onderhoud’ is het ideaal na zo’n ronde het zwembad van het hotel aan te doen. Daar zijn daar ook enkele baden  met zout water beschikbaar waar men gemakkelijk dobberend de golfronde in gedachten nog eens na kan spelen.

Golf- und Landclub Achensee

Op zo’n 20 autominuten van Achenkirch in Pertisau treffen we de Golfclub Achensee met de oudste golfbaan van Tirol (1934). De 18 holesbaan van deze club ligt in een vallei tussen diverse Alpenreuzen die onderdeel van het Karwendel natuurgebied vormen. Voor Oostenrijkse begrippen is deze populaire en drukbezochte baan opmerkelijk vlak. Bij vertrek en aankomst (de holes 1 en 18) speelt men nog min of meer tussen de bebouwing van Pertisau de overige holes liggen verder in het dal.

Lastige dogleg

Water speelt op deze baan zeker geen hoofdrol behalve op hole 4, een par 5 van 505 meter (witte tee). De fairway wordt hier omzoomd door voornamelijk hoge dennenbomen. Halverwege passeert men rechts een langgerekte vijver en links achter de bomen ligt een snelstromend riviertje. Aan het eind van de fairway moet linksaf over dit stroompje gespeeld worden om de green te bereiken die ook nog door een paar lastige bunkers wordt bewaakt.
I: www.golfclub-achensee.at

Panorama Inn-dal

Ongeveer 20 km ten westen van Innsbruck midden in het Wildmoos natuur reservaat op een plateau op 1300 meter ligt de 18 holes baan van Seefeld-Wildmoos. Via een smalle bosweg vanaf Mösern bereikt men deze baan. Te adviseren is voordat men vanaf de L36 genoemde bosweg in draait de auto even te parkeren bij het uniek gelegen (en comfortabele) hotel Inntaler Hof om van daaruit van het unieke uitzicht op het dal van de Inn te genieten. Het blijft voor ons, plattelanders, een uniek gezicht om zo’n glinsterende rivier kilometerslang door een bergdal te zien meanderen.
I: http://www.inntalerhof.com

Golfclub Seefeld-Wildmoos

De golfbaan is door Donald Harradine ruim 40 jaar geleden ontworpen. Zoals gezegd ligt de baan op een plateau waarmee echter geenszins gezegd is dat het een vlakke baan is, integendeel! Klimmen en dalen is hier volop aan de orde. De gebruikelijke tweepersoonscarts zijn hier niet beschikbaar. Wel zijn er desgewenst éénpersoons-electrocarts die echter traag en aanzienlijk minder comfortabel zijn. Voor het overige slechts positieve ervaringen op deze baan! Het uitzicht is op alle holes fenomenaal en de genoemde hoogteverschillen zijn hier en daar ook spectaculair. Wat te denken bijvoorbeeld van hole 13 een par 3 van 158 meter (witte tee). Bij de afslag staat men hier 45 meter boven de green! Hole 19 is prima verzorgd en gelukkig rijdt er tussen het wat afgelegen parkeerterrein en het clubhuis regelmatig een cart die een lift verleent.
I: www.seefeldgolf.at/en/start.html

Alpine golfpas

Voor Nederlandse golfers die eens wat anders willen is golfen in Tirol echt een aanrader. De op toeristen ingestelde Oostenrijkers hebben echt verstand van verwennen, de omgeving is spectaculair anders dan in ons eigen vlakke land en de golfbanen zijn er aantrekkelijk en niet duur. Voor de actuele prijzen is het steeds het beste de respectievelijke websites te raadplegen maar klik dan ook even aan op de site van Golf Alpin waar aantrekkelijke kortingen te vinden zijn.
I: www.golf-alpin.at/xxl/en