Overig

Onafhankelijk regionaal glasvezelnetwerk van VitrumNet biedt veel voordelen

824

VitrumNet levert regionale glasvezelaansluitingen op basis van het Breedband Drechtsteden glasvezelnetwerk zoals het bedoeld is: hoogwaardig, open en transparant.

VitrumNet exploiteert het regionale Breedband Drechtsteden glasvezelnetwerk voor zakelijk gebruik. Uniek zijn het regionale karakter en de open structuur waardoor er volledige vrijheid is in de gebruikte diensten en het type verbindingen. Dit garandeert maximale vrijheid en flexibiliteit in combinatie met een zeer hoogwaardige en betrouwbare glasvezelinfrastructuur.

Open netwerk structuur

Het Breedband Drechtsteden netwerk is eind 2005 gestart en bedient inmiddels onder het label VitrumNet een groot deel van de zakelijke glasvezelmarkt in de regio Barendrecht – Drechtsteden – Gorinchem – Leerdam. Er wordt gewerkt volgens een open netwerk structuur waarbij aanbieders en afnemers van diensten gelijkwaardig zijn. De dienstverlening staat los van de glasvezelverbindingen. VitrumNet levert zowel point-to-point dark-fiber verbindingen als volledig beheerde en belichte verbindingen en VLAN tussen locaties (virtuele netwerken). Het regionale netwerk is gekoppeld met een groot aantal andere netwerken met een landelijke dekking, waardoor ook buiten de regio zeer hoogwaardige verbindingen realiseerbaar zijn.

Regionale samenwerking

Van begrippen als glasvezel, point-to-point dark-fiber, VLANs en breedband kunnen  maar weinigen een voorstelling maken. Reden voor de directeur van de Breedband Drechtsteden Groep, Wico van Helden, om uitleg te geven over het ontstaan, de werking en de voordelen van het unieke Breedband Drechtsteden netwerk VitrumNet. Hij vertelt: “Het Breedband Drechtsteden netwerk is in 2005 ontstaan vanuit een samenwerking van een aantal regionale organisaties. Zij deelden de visie dat een goede glasvezelinfrastructuur essentieel is. Door de jaren heen is dit netwerk stap voor stap uitgebreid, waardoor nu de volledige regio Baren-drecht – Drechtsteden – Gorinchem – Leerdam bediend wordt. Onder de merknaam VitrumNet worden de diensten van het Breedband Drechtsteden netwerk naar de markt gebracht. Op dit moment beheert VitrumNet ruim 650 km aan glasvezel in de regio Zuid-Holland Zuid. Dit glasvezelnetwerk is volledig in eigendom en daarmee 100% onafhankelijk. Deze onafhankelijkheid maakt nieuwe gebruiksvormen mogelijk.”

Voor zowel dienstverlener als afnemer toegankelijk

Het netwerk is gekoppeld met een groot en groeiend aantal landelijke netwerken en dienstverleners, waardoor ook verbindingen buiten de regio of koppelingen met landelijke spelers tot de mogelijkheden behoren. VitrumNet maakt voor de dienstverlening gebruik van regionale koppelpunten (POP locaties) in onder andere Dordrecht, Alblasserdam, Papendrecht, Gorinchem, Rotterdam en Amsterdam. Het netwerk is – op basis van een aantal standaarden – voor elke dienstverlener en afnemer toegankelijk. Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van het afnemen van diensten bij partijen. Van Helden: “Er is al een groot aantal gebruikers actief. Zij maken gebruik van het netwerk voor snelle en betrouwbare verbindingen tussen verschillende locaties (1Gb en hoger) en hoogwaardige, veelal synchrone 1:1 internet verbindingen.”

Onderling verbindingen realiseren

Gebruikers zijn vrij in de keuze van dienstverleners en kunnen daarbij optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van het netwerk. Uniek is dat ook regionale dienstverleners dit kunnen. Hierdoor kunnen partijen onderling veilige verbindingen realiseren en zelf de regie houden over de dienstenleveranciers. Van Helden geeft een aantal voorbeelden van gebruikers die veel baat hebben bij een aansluiting op het Breedband Drechtsteden netwerk. “Wij hebben gebruikers die in de regio camerabeelden verzamelen en deze centraal uitlezen. Dit zijn privacygevoelige zaken die niet voor derden bestemd zijn. Door de directe één-op-één verbinding van VitrumNet kunnen die gegevens rechtstreeks digitaal gecommuniceerd worden, zonder dat daar onbevoegden bij kunnen. De beelden verlaten de regio niet en zijn niet afhankelijk van internet- verbindingen. Vergelijkbare toepassingen zijn bedrijven die IT-beheer of digitale administraties aanbieden, bedrijven met nevenvestigingen en bedrijven die verbonden zijn met een (regionaal) datacenter.”

Gegevens veilig uitwisselen

De afgelopen jaren is er een grote toename van digitale dienstverlening en bijbehorend gegevensverkeer. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar toe zal nemen. Ontwikkelingen als datacenters, video- en cloud oplossingen dragen hier voor een groot deel aan bij. Snelle en betrouwbare verbindingen zijn daarmee van steeds groter belang voor de bedrijfsvoering. Glasvezel heeft een hoge capaciteit, hoge betrouwbaarheid en is niet storingsgevoelig. Van Helden geeft aan dat het met het oog op de nieuwe wet Bescherming Persoonsgegevens, die per 1 januari is ingegaan, voor vrijwel elk bedrijf van belang is om gegevens via internet veilig met elkaar uit te wisselen om zo de privacy te borgen en datalekken te voorkomen. “Binnen bedrijven denkt men nog onvoldoende na over privacy; waar staan mijn gegevens en wie kan erbij. Een point-to-point netwerk levert een belangrijke bijdrage aan de bescherming van vertrouwelijke gegevens.” Hij vervolgt: “Bedrijven worden steeds afhankelijker van fysieke glasvezelverbindingen en werkende internetverbindingen omdat het internet steeds vaker en voor steeds meer toepassingen wordt gebruikt. Door de wereldwijd alsmaar toenemende bandbreedtes, cybercrime en DDOS aanvallen is het steeds belangrijker om uitwijkmogelijkheden te hebben als internetverbindingen tijdelijk niet of minder beschikbaar zijn. VitrumNet kan haar klanten hier prima bij helpen.”

Albert Schweitzerziekenhuis

Niet voor niets heeft het Albert Schweitzerziekenhuis met vestigingen in Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk en Sliedrecht de bestaande relatie met VitrumNet voor het gebruik van het Breedband Drechtsteden glasvezelnetwerk verder uitgebreid. “Het Albert Schweitzerziekenhuis maakt niet alleen gebruik van de kracht van het regionale netwerk, maar ook de bijbehorende dienstverlening,” aldus Van Helden. De glasvezelverbindingen vormen daarmee een fundamenteel onderdeel van de totale regionale ICT-infrastructuur van de ziekenhuizen. Bovendien is voor het netwerk gekozen vanwege de certificering als Goed Beheerd Zorgnetwerk (GBN). Daardoor kunnen patiëntgegevens over het netwerk worden getransporteerd. “De GBN certificering, de veiligheid van het netwerk, de hoge bandbreedtes en mogelijkheden voor redundante en directe verbindingen met datacenters sluiten goed aan op de wensen en toekomstvisie van de Albert Schweitzerziekenhuizen. Hiermee wordt de basis gelegd voor een verdere modernisering van de ICT-infrastructuur.”

Palet aan ICT-diensten en producten

Naast het regionale glasvezelnetwerk levert VitrumNet ook aanvullende ICT-diensten en producten via partners. Van Helden licht toe: “VitrumNet beschikt over een regionaal netwerk van ICT-partners en -professionals, waardoor we alles rondom de aansluitingen kunnen regelen. Het netwerk wordt 24×7 gemonitord en actief beheerd. De VitrumNet Helpdesk is het centrale loket voor vragen. Als u uw inpandige server wilt migreren naar een datacenter, of een twin datacenter oplossing zoekt, kan VitrumNet u daarbij van dienst zijn. In samenwerking met haar partners biedt VitrumNet een scala aan mogelijkheden aan. Kijk voor alle mogelijkheden op www.vitrumnet.nl