Overig

Ondernemer met de ondernemers

1386

Veel kunst aan de muur, een prachtige en stijlvolle inrichting en als paradepaardje een zeer professioneel geoutilleerde presentatieruimte. Zo ziet het onlangs in gebruik genomen nieuwe kantoordeel van Verstegen accountants en belastingadviseurs er uit. Al sinds 1979 is het accountantskantoor aan de Noordendijk in Dordrecht gevestigd. Aanvankelijk werden delen van het kantoorpand verhuurd, maar gestage groei maakt het noodzakelijk dat bijna het gehele pand nodig is om de eigen organisatie te huisvesten.

De directieleden Rien Paans, Jan van Neerbos en Edzo van den Berg tonen met de nodige trots het nieuwe deel van het pand. Paans: “Wij hadden deze ruimte hard nodig voor onszelf en dat was tevens een mooi moment om de zaak eens grondig op te laten knappen. Werkelijk alles is gestript en in ruim een half jaar verbouwd tot een eigentijds kantoor.” Met de 125 medewerkers zit het pand nu bijna vol. De historie van Verstegen accountants en belastingadviseurs begon in 1972. In januari van dat jaar startte Ger Verstegen met vier medewerkers zijn eigen accountantskantoor. In 1979 verhuist het kantoor naar een, toen, gloednieuw kantorencomplex aan de Noordendijk.

Twee bedrijven

Inmiddels mag Verstegen accountants en belastingadviseurs zich een middelgroot kantoor noemen met vestigingen in

Dordrecht en Assen. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met G&O Verstegen Registeraccountants in Gorinchem. Het kantoor richt zich voornamelijk op het midden- en kleinbedrijf, overheid en non-profit organisaties. “Wij vormen eigenlijk twee bedrijven in één,” zo schetst Edzo van den Berg de bedrijfsactiviteiten van Verstegen. “Ruim de helft van onze collega’s houdt zich bezig met het MKB. Dat varieert van de bakker op de hoek tot internationaal opererende bedrijven. De anderen richten zich vooral op gemeenten en organisaties zoals zorg-instellingen, kerken, woningcorporaties, etc.” Met name in deze markten moet Verstegen opboksen tegen de Big Four (EY, Deloitte, KPMG en pwc, red.), maar dat gaat de Dordtse accountants goed af.

Speelvelden

“Het bedrijfsleven en non-profit organisaties zijn totaal verschillende speelvelden. Vandaar ook onze interne splitsing in specialismen,” zegt Paans. “Bij non-profit organisaties zie je vaak langere beslistrajecten en een brede verantwoording aan de buitenwereld. Een directeur/aandeelhouder kan sneller schakelen en hoeft bij wijze van spreken slechts verantwoording af te leggen aan zijn of haar partner.” In het MKB heeft Verstegen al decennia lang een bekende naam. In de non-profit tak maakt het kantoor eveneens snel naam en faam. Vooral bij zorginstellingen heeft Verstegen een uitstekende reputatie. Van Neerbos: “Dat is mede een gevolg vanuit ons verleden. Twaalf jaar geleden hebben wij een strategische keuze gemaakt om ons marktgebied uit te breiden naar non-profitorganisaties, met als basis onze aanpak in het MKB; betrokken, ambachtelijk en korte lijnen. Door de overname van een accountantskantoor dat gespecialiseerd was in de zorgsector, hebben wij veel kennis en expertise in huis gehaald. In de zorgsector hebben wij nu een flink marktaandeel en daar zijn wij ontzettend trots op. Vooral de laatste jaren is ons aandeel in deze sector flink gegroeid.”

Efficiencyslag

De afgelopen jaren heeft ook de accountancy te maken gehad met krimpende markten. Verstegen heeft de omzet met de nodige inspanningen op peil weten te houden. Sterker nog, er is alweer enige tijd sprake van groei. Hierbij speelt

efficiency, waarbij maximaal is ingezet op  automatisering en ontzorging van klanten, een hoofdrol. Van den Berg: “In Exact hebben wij een strategische partner gevonden. Online administratie wordt steeds populairder. De klant hoeft slechts zijn post in te scannen en zijn administratie wordt bijgewerkt. De klant kan altijd en overal inloggen en informatie opvragen.” Andere groei-initiatieven zijn het oprichten van een trustkantoor en het uitbreiden van de internationale activiteiten.

Dutch Trust Agency

Onlangs is Dutch Trust Agency opgericht als een onafhankelijk trustkantoor met vestigingen in Amsterdam, Dordrecht en Assen. Een trustkantoor houdt zich bezig met het besturen van vennootschappen. Jan van Neerbos heeft Dutch Trust Agency onder zijn hoede. “Er zijn slechts zo’n 180 trustkantoren in Nederland, waarvan meer dan de helft in Amsterdam is gevestigd. Hier in de regio zijn wij uniek, mede omdat wij ook accountancy en fiscale diensten kunnen aanbieden.” Aan de trusts hangen veelal werkzaamheden met een internationaal karakter vast. Niet voor niets maakt Verstegen deel uit van het MGI-netwerk, een internationale krachtenbundeling van onafhankelijke ondernemingen op gebied van accountancy en fiscaliteit en actief in zo’n 85 landen. Over de landsgrenzen opereren is een belangrijke groeifactor binnen Verstegen. “Een belangrijk deel van ons klantenbestand bestaat uit familiebedrijven die internationaal opereren. Samen met de trustactiviteiten zijn onze internationale werkzaamheden tot een omvangrijk deel van ons dienstenpakket uitgegroeid. Bedrijven doen voor hun zaken over de landsgrenzen steeds meer een beroep op ons,” zegt Paans. Opvallend is dat steeds meer vermogende ondernemers hun holding laten registreren bij de Trust. Zij vinden het uit privacy en veiligheidsoogpunt niet plezierig als hun holding geregistreerd staat op hun privé-adres.

Breed scala

Verstegen accountants en belastingadviseurs profileert zich als ondernemer met de ondernemers. Het kantoor kenmerkt zich door korte lijnen, stabiele adviesteams die uit hoog opgeleide specialisten bestaan en een breed scala aan dienstverlening. Van Neerbos: “Wij genieten veel vertrouwen van onze klanten.  Niet onbelangrijk in de accountancy. Wij doen er veel aan om dit vertrouwen en om onze expertise dagelijks te bewijzen. Wij anticiperen snel en kennen geen strikte scheiding tussen de accountants en fiscalisten. Iedereen loopt hier bij elkaar binnen. Onze medewerkers waarderen dit en het maakt het leuk en interessant om hier te werken. Wij zijn breed georiënteerd en kunnen klanten op allerlei manieren begeleiden en van dienst zijn.”

Verstegen lijkt een goed bewaard geheim in Dordrecht. Paans glimlachend: “Wij zijn groter en doen meer dan menigeen van ons kantoor verwacht. Wij zijn een moderne en transparante organisatie die haar klanten veel te bieden heeft.” De ambities van de Dordtse accountants en belastingadviseurs reiken ver, zo is wel duidelijk. Ze zullen zich aan de Noordendijk de komende jaren dan ook niet snel vervelen.