Overig

Overdracht voelt goed

702

Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden is een veelzijdige financiële dienstverlener. Zo heeft de bank ook specialisten in huis voor een bedrijfsoverdracht, want voor de overname van een bedrijf is goede begeleiding onmisbaar. Bij de recente overname van Autobedrijf Van Zessen wierp dit zijn vruchten af.
Het was een goede gewoonte van Paul van Zessen. In functioneringsgesprekken met de medewerkers van zijn Lexmondse autobedrijf vroeg hij steevast waar zij zichzelf zagen over een paar jaar. Eind 2014 verrasten Thijs Weeda en Arie den Besten hun werkgever met een wedervraag: waar zie jij jezelf over vijf jaar? Beiden waren groot geworden bij Van Zessen en toegegroeid naar mooie functies, maar – in de geest van het bedrijf – waren ze ambitieus. Thijs Weeda was als jonge autopoetser begonnen in de vroegere vestiging in Ameide. Hij deed de HTS Autotechniek en werd senior verkoper bij Van Zessen. Paul van Zessen had Arie den Besten letterlijk opgehaald op de school ’t Gilde in Gorinchem toen hij een leerling autotechnicus zocht. Den Besten volgde daarna alle mogelijke technische opleidingen en werd aftersales manager. Hij zegt: “Thijs en ik werkten hier allebei meer dan vijftien jaar toen we onze toekomst bespraken. Voor ons beiden gold dat die mogelijk niet hier zou liggen, omdat we zo ambitieus waren.” Ze hadden Paul van Zessen echter horen zeggen dat hij zijn bedrijf tussen zijn 60ste en 65ste wilde overdragen. Daarom besloten ze eerst hem te vragen wat hij van plan was.

Familiebedrijf

Paul van Zessen bouwde zijn bedrijf op sinds 1980 tot de onderneming die het nu is. Merkdealer van Mitsubishi en Peugeot en een universele Bosch-garage. Sinds 2012 werkt Autobedrijf Van Zessen vanuit één pand met alle medewerkers bij elkaar aan de Ambachtsweg in Lexmond. Toen Weeda en Den Besten hem de vraag stelden was Van Zessen 57 jaar. “Ik had voor de toekomst gedacht aan geleidelijke opvolging, maar dat kwam er nog niet van,” zegt hij. “Ik heb twee zoons waarvan ik denk dat zij het familiebedrijf zouden kunnen voortzetten, maar zij hebben andere ambities. Zij werken aan hun dromen net zoals ik deed toen ik dit bedrijf oprichtte. Dat is toch prachtig?” Weeda en Den Besten zijn weliswaar geen familie, maar groeiden wel op in het bedrijf. “Ik was voldoende getriggerd door hun voorstel. Ik wilde ze niet aan het lijntje houden. Ik heb een adviseur genomen en een voorstel gedaan en heb hen ook geadviseerd een adviseur te zoeken en een businessplan te maken.”

Financiering

Dat deden ze. Ze lieten zich uitvoerig adviseren en zetten hun plan op papier. Daarna gingen ze met accountmanager Frans Vonk van Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden om de tafel. “We hadden al ons voorwerk paraat. Frans belde een dag later terug: wanneer we tijd hadden om de offerte voor de financiering te bekijken,” vertelt Weeda. “Ik had verwacht dat de financiering een grote hobbel zou zijn, maar als je plan goed is en je zit met de juiste mensen aan tafel blijkt dat het ook heel makkelijk kan gaan.” Paul van Zessen vult aan: “Ik stond er versteld van. Je hoort weleens de verhalen dat verzoeken om financiering kansloos zijn, maar de bank werkte helemaal niet vertragend. Integendeel. Alle partijen – Thijs en Arie, de

Rabobank en ik – hebben hun nek een beetje uitgestoken. Zo blijkt het ook vanuit een loonsituatie tot opvolging te kunnen komen.”

Op tijd

“In principe maakt het niet veel uit of de opvolging vanuit de familie komt in een familiebedrijf,” zo kijkt accountmanager Frans Vonk terug op het proces. “Van Zessen heeft een mooie uitstraling in de omgeving en beide partijen hadden zich goed voorbereid. De kopers hadden het plan geschreven samen met een adviseur. Dat zou ik ook altijd aanraden. Daarna hebben ze onze bank benaderd. We denken bij bedrijfsovernames mee over het plan van aanpak, de inrichting van de financiering, ontwikkelingen en kansen in de branche. We willen echt een sparringpartner zijn voor de ondernemer in het proces.” Vonk geeft nog een tip mee: “Begin op tijd met de voorbereidingen, want de doorlooptijd voor een bedrijfsovername is langer dan je misschien zou denken. Als je ruim op tijd komt kunnen we meteen meedenken over de financiering.”

Voortvarend

En dan kan een overname waarvoor zowel de kopers als verkoper best wat obstakels voorzagen eigenlijk heel voortvarend worden beklonken, zoals aan de Lexmondse Ambachtsweg gebeurde. Arie den Besten is sinds april van dit jaar de directeur after sales en Thijs Weeda de directeur sales. Paul van Zessen is nu senior verkoper, samen met zijn voormalige compagnon en bedrijfsleider Peter Mesker. “De afspraak blijft zo een paar jaar staan,” zegt hij. “Zo lang we het leuk vinden. Peter is in ons pand een scootmobielbedrijf begonnen. Vrienden van me zeggen dat ik het niet lang volhoud in deze rol.” besluit Van Zessen lachend, “maar tot nu toe gaat het me gemakkelijk af. Thijs en Arie werken hier al zestien jaar. In die tijd waren er geleidelijk aan al taken overgedragen. Het was ook ontzettend leuk om dit te vertellen aan onze klanten en ons personeel. Het was voor velen een verrassing, maar er is positief op gereageerd.”

Opvolging

Arie den Besten: “Het voelt als opvolging binnen het bedrijf. Niet als een overname.” Die constatering zorgt ervoor dat ook de nieuwe directeuren snel gewend zijn aan een nieuwe rol. Weeda: “Er zijn maar weinig startende ondernemers die in zo’n bedrijf  beginnen natuurlijk. Dat is een hele verantwoordelijkheid voor ons, maar ook een voordeel. We stappen in op een goed rijdende trein. Wij hebben best onze eigen ideeën over de toekomst, maar we hoeven het spoorboekje niet op zijn kop te zetten. We werken hier al zo lang dat we ons al verantwoordelijk voelden voor het bedrijf. In die zin voelt onze rol niet eens zo anders nu. Maar dat is hij natuurlijk wel.”