Overig

Parents

956

Veterstrikdiploma, zwemmen A en B en twee jaar bakfietservaring zeg ik altijd gekscherend als ze mij vragen naar mijn ‘genoten’ opleiding(en). Uiteraard is dat wel een beetje overdreven maar visitekaartjes die in de lengte opgerekt moeten worden omdat mijn titels er niet op kunnen… nee, die heb ik niet nodig.

Hoe dat ‘kompt’? Ik ben altijd al een pragmatisch ventje geweest. Laat mij maar gewoon doen in plaats van twaalf jaar lang als vee van het ene naar het andere lokaal te worden gedreven om volgestopt te worden met ‘kennis’ waar ik uiteindelijk, voor het grootste deel, helemaal niets mee ga doen. De woorden ‘genoten’ en ‘opleiding’ zijn voor mij dan ook een belachelijke combinatie….

Hoe ‘kompt’ het dan dat ik toch een mooi bedrijf heb op kunnen bouwen? Het was de goede tijd om in een ‘ontluikende’ branche te stappen met mijn twee belangrijkste ‘assets’: lef en goed (boeren)verstand! En zo is er een prachtig bedrijf ontstaan waar mijn 22 collega’s en ik prima van kunnen eten. Mooi toch?

Dus… haal je spruiten van school en gooi ze zo snel mogelijk in de werkende wereld! NOT!! Want ik heb na al die jaren de rol en het belang van kennis zien veranderen. In ‘mijn tijd’ kon ik nog wegkomen met een leuke aanbieding op een pallet met simkaartjes, paar kekke Nokia’s erbij. Klant blij, ik blij. En als je dat vaak genoeg deed…. ik erg blij!

Maar inmiddels is het zaken doen in mijn branche echt wetenschap geworden. Het zijn complexe communicatie- en organisatiestructuren die aan elkaar gekoppeld moeten worden. Telefonie is een onderdeel geworden van ICT met als gevolg dat ik geen telefoonverkoper meer ben maar ICT-adviseur.

Om dat perfect te doen, heb ik dus een batterij met ‘wizz kids’ naar binnen gehaald. Het spul dat dus wel lijdzaam twaalf jaar volgestopt is met kennis en formules. En ziedaar… ze flikken het!

Kijkende naar mijn branche is er niet zoveel mogelijk meer als je nu nog zou wil starten met lef en boerenverstand. Een halve (of liever nog hele) wiskundige moet je zijn… dus in dat kader een advies aan alle meelezende ‘parents’: ‘Teach your children well!