Overig

Pelican Rouge zoekt de samenwerking om snijafval slimmer en schoner te verwerken

938

‘Life is too short for bad coffee’, valt te lezen op een bordje bij Pelican Rouge Coffee Roasters. In dat korte leven moeten we de aarde zo duurzaam mogelijk achterlaten voor volgende generaties, is de filosofie van de organisatie. Bedrijfsbreed wordt hier op verschillende manieren uiting aan gegeven. Ignas Janssens, sustainability Officer bij Pelican Rouge en Jan-Willem Kanters, mede-oprichter van Cirkellab, vertellen over een recent initiatief.

Dat draait allemaal om het vinden van een nuttige toepassing voor snijafval van koffieverpakkingsmateriaal. “Op jaarbasis gooien we daar 60 MT van weg. De verschillende laminaten gaan gewoon de verbrandingsoven in. ‘Dat moet toch slimmer en schoner kunnen?’ dachten we,” vertelt Janssens. Hij maakte het onderwerp bespreekbaar binnen zijn netwerk en al snel waren er partijen die mogelijkheden zagen. Om te beginnen Cirkellab, aanjager van circulaire economie in de Drechtsteden. Kanters: “Ik kende Ignas onder meer van bijeenkomsten in de Duurzaamheidsfabriek. Door snijafval geen afval meer te laten zijn, gaan bedrijfskosten omlaag en verminder je C02 uitstoot. Maar welke toepassing moest het krijgen? Met die vraag zijn we aan de slag gegaan.” Al vrij snel kwam het antwoord: verwerken tot serviceproducten voor klanten. Janssens: “Dat idee past uitstekend binnen onze duurzaamheidsvisie. Innovatie is een belangrijke pijler binnen Pelican Rouge en met dit plan zijn we echt een voorloper. Duurzaamheid is bij ons geen marketingverhaal, maar een kwestie van tastbare voorbeelden ontwikkelen. Wij willen een credible story vertellen. Dat past ook binnen de branche waarin wij actief zijn. Koffie was tot niet zo gek lang geleden een basaal product, waar te weinig over werd verteld. Tegenwoordig draait het veel meer om beleving. Pelican Rouge wil goede koffie beschikbaar maken voor iedereen en mensen een goed gevoel geven op het moment dat ze onze producten gebruiken. Een kop koffie smaakt toch een stuk lekkerder wanneer je zeker weet dat alle stappen in de keten op een zo’n duurzaam mogelijke manier worden georganiseerd.”

Pelican Rouge zoekt graag partijen op die dezelfde visie aanhangen op het gebied van duurzaamheid. Naast Cirkellab zijn daarom ook Kleiner, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Better Future Factory, een innovatief ontwerp- en ingenieursbureau uit Rotterdam dat internationaal voorloper is op het gebied van herverwerking van kunststoffen, als stakeholders aan het snijafvalproject verbonden. Janssens: “Alle partijen hebben een overeenkomst getekend, met de intentie om er een succesverhaal van te maken. Iedere stakeholder beschikt over eigen, specifieke kennis en informatie die binnen dit geheel heel waardevol is.” Kanters: “We hebben al diverse testjes uitgevoerd. Naast de verwerking van ongesorteerd snijafval tot serviceproducten van klanten zijn er ook andere toepassingen mogelijk. Als het bijvoorbeeld lukt om het afval heel ‘schoon’ uit elkaar te halen, moet het ook mogelijk zijn om er een grondstof voor 3D-printers uit te halen.” Janssens verwacht dat de basisgedachte om het snijafval in de nabije toekomst op zulke manieren te verwerken niet onopgemerkt zal blijven. “Het krijgt ongetwijfeld navolging binnen andere organisaties. Helemaal niet erg, vanuit de  open source gedachte wil Pelican Rouge met de andere betrokkenen graag hierin voorloper zijn. Wij werken nu toe naar een mooie pilot, die in december wordt afgerond. Is die succesvol? Dan gaan we aan de slag met grotere volumes. Als dit breed wordt gestimuleerd, levert het enorme winst op. Voor ons als bedrijf, maar zeker ook als het gaat om een lagere CO2-uitstoot.” Wie denkt dat het daarna voorlopig wel even klaar is met het ontwikkelen van duurzame en sociale initiatieven en toepassingen bij Pelican Rouge, komt bedrogen uit. “Die radertjes draaien altijd. Al ruim voor de participatiewet namen wij mensen aan met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast erkennen wij onze verantwoordelijkheid voor het milieu en de lokale gemeenschap. Daarom zijn we onder meer ook betrokken bij een waterproject in Bamenda, Kameroen en een onderwijsprogramma Santa Clara voor boeren en hun families in Nicaragua. Het is van ontzettend groot belang om bedrijfseigen duurzaamheidsinitiatieven te hebben, naast de bekende gangbare gecertifieerde koffies zoals Max Havelaar FairTrade, UTZ en RainForest Alliance. Pelican Rouge denkt altijd verder en groter. In dat kader past het vinden van een nuttige toepassing voor snijafval van koffieverpakkingsmateriaal helemaal.”