In de periode van 4 januari tot en met 4 april jl. zijn de plafonds van de Rotterdamse Maastunnel voorzien van een nieuwe beschermlaag. Het werk bestond uit het verwijderen van de oude beschermlaag en het aanbrengen van nieuwe coating op de plafonds van alle tunnelbuizen.
Deze werkzaamheden werden vooruitlopend op de renovatie en restauratie van de Maastunnel uitgevoerd, want in de zomer van 2017 starten de werkzaamheden voor de grootschalige renovatie van de Maastunnel. Tijdens de werkzaamheden is één tunnelbuis beschikbaar voor het verkeer van zuid naar noord. Deze buis-voor-buis afsluiting geldt twee jaar. De werkzaamheden in de autotunnel zijn in de zomer van 2019 afgerond. De fietstunnel en voetgangerstunnel worden uitsluitend in 2019 aangepakt en zijn waarschijnlijk in april 2020 gereed.
De renovatie is noodzakelijk omdat in 2011 is geconstateerd dat het beton door de jaren heen is aangetast. In 2019 moet voldaan worden aan de wet- en regelgeving voor veiligheid in tunnels. Voldoet de Maastunnel niet, dan gaat-ie dicht. Voor de renovatie is gekozen om de Maastunnel tijdens de werkzaamheden buis-voor-buis af te sluiten. De rijrichting is uitsluitend van zuid naar noord, zodat de stad èn het Erasmus Medisch Centrum goed bereikbaar blijven. Ook wordt op deze manier de nood- en hulpdienstentransportroute naar het Erasmus MC gegarandeerd. De voetgangers- en fietstunnel blijft in deze periode beschikbaar en wordt aansluitend in 2019 aangepakt.
De afsluiting is vanaf zomer 2017 tot het eind van zomer 2019. De afsluiting is afgestemd met Rijkswaterstaat zodat grote werkzaamheden op de ring van Rotterdam niet tegelijkertijd plaatsvinden. Voor het testen van de nieuwe installaties wordt de tunnel een aantal keer enkele weken in de zomerperiodes afgesloten. De officiële heropening vindt naar verwachting plaats in augustus 2019.
De voorbereidingen zijn al in volle gang. Dat betekent dat er in 2016 extra afsluitingen zijn in de nacht en/of het weekend. Om Rotterdam bereikbaar te houden tijdens de renovatie is bewustzijn voor de overlast en economische gevolgen essentieel. Daarom worden stakeholders zoals bewoners en ondernemers proactief geïnformeerd over de renovatie en betrokken bij het nemen van de verkeerskundige maatregelen. Daarnaast worden ondernemers gestimuleerd om in te zetten op mobiliteitsmanagement (auto laten staan en overstappen op OV en/of (elektrische) fiets).
Ook worden maatregelen getroffen zoals fysieke aanpassingen aan kruispunten en wegvakken, verkeerslichten en bewegwijzering zodat de doorstroming zo optimaal mogelijk wordt van noord naar zuid. Er wordt extra ingezet op verkeersregie, zodat bij (dreigende) hinder snel en adequaat kan worden gehandeld.