Overig

Romantiek en schroefdop

1130

Er is de afgelopen jaren al heel wat gesproken én geschreven over de schroefdop als vervanger voor de kurk. Inmiddels zien we dat wijnen met een schroefdop steeds meer terrein winnen. De discussie hierover is min of meer gesloten, want iedereen is er inmiddels wel van overtuigd dat de schroefdop veel voordelen biedt.

Met name in de Horeca kwamen er steeds meer wijnen met het probleem van de kurk-smaak. Dit was dermate storend geworden. Maar in het algemeen is het duurder om de wijnen van schroefdop te voorzien. Snelle wijnen, huiswijnen, waren voorzien van goedkope kurken. Bij dit soort, vaak geperste kurken, kijkt men niet zo nauw. Probleem, kurk-smaak! Namen we deze prijsverhoging gewoon voor lief. Ja, met wat heen en weer gepraat tussen wijnboer en importeur kunnen we tegenwoordig kurk en schroefdop voor dezelfde prijs leveren. Want in ons kerstpakket willen we graag een fles wijn met een kurk. Een beetje romantiek. De schroefdop zien we gelukkig steeds vaker op de fles verschijnen. Ook kwaliteits wijnen als Chablis en Pouilly Fumé zie je tegenwoordig met schroefdop.

Men denkt met name dat de schroefdop iets is uit de nieuwe wijnlanden. Dit idee is maar ten dele waar, we zien in verhouding veel wijnen uit die landen met een schroefdop.

Toch is de StelVin, want zo heet de speciale schroefdop met een binnencoating, is echter een Franse uitvinding die ruim 25 jaar geleden al op de markt werd gebracht als een uitstekend alternatief voor kurk. Een aantal wijnproducenten uit de Bourgogne wilde toen al overstappen op deze sluiting, maar uit angst voor de conservatieve consument besloten zij het toch niet te doen. Behalve één producent die toch een gedeelte liet afbottelen met schroefdop.

Een aantal jaar geleden vond een Engelse wijnschrijver 3 flessen in zijn kelder van deze partij met schroefdop en hij nam contact op met de producent. Deze had nog dezelfde wijn gebotteld met kurk en beiden spraken af om de wijnen naast elkaar te proeven. De wijnen met schroefdop waren veel mooier ontwikkeld dan de wijn met kurk. Deze uitkomst laat zien dat ook wijnen die opgelegd kunnen worden, beter af zijn met een schroefdop dan met een kurk.

Er zijn nog steeds consumenten die een schroefdop niet romantisch vinden. De rituelen die gelden voor het openmaken van een fles wijn met een kurk zouden verdwijnen door de schroefdop. Wanneer echter in een restaurant de fles aan tafel gepresenteerd wordt, vervolgens geopend wordt en men laat de wijn voorproeven, dan is het enige verschil met de traditionele wijze dat er geen kurkentrekker aan te pas komt. Voor het thuis gebruik is er eigenlijk alleen maar gemak.

En wat heeft u nu liever: romantiek of een frisse, smakelijke wijn?

Jeroen Delhaas