Overig

RoosRos wint tender Stichting BOOR

1038

Na een aanbesteding waaraan zeven bureaus meegedaan hebben, heeft de Rotterdamse onderwijsstichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) gekozen voor RoosRos Architecten. RoosRos ontwerpt een onderwijscampus voor lager- en middelbaar onderwijs in Prinsenland in Rotterdam-Alexander.

Duurzame onderwijscampus

Stichting BOOR is een onderwijsstichting met zo’n 80 scholen in het basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs, allemaal in de regio Rotterdam. Iedere BOOR school heeft zijn eigen profiel en karakter. RoosRos wist de opdrachtgever en de gemeente te overtuigen met een vooruitstrevend en duurzaam campusconcept, met daarin ruimtes die de functies van de gebruikers (opvang, onderwijs en sport) ondersteunen. In het ontwerp zijn de schoolgebouwen als uitnodigende, toegankelijke paviljoens in het groen geplaatst.

Tuinstad 2.0

Projectarchitect Mathijs Tabbers, die de campus met Martijn van Leeuwen, Henno Westeneng en Jeroen Beerens ontwierp, liet zich inspireren door het toentertijd revolutionaire tuinsteden-concept van Howard uit 1898. Hij vertelt: “Toen we onze ‘oude’ studieboeken er nog eens op nasloegen en de ruimtelijke verkenning van de opdrachtgever bestudeerden, zagen we veel aanknopingspunten om de sport- en onderwijsboulevard zo vorm te geven. Zo hebben we de oude ideeën van Howard een hele nieuwe, toekomstgerichte twist gegeven. Door de gebouwen compact en losmaakbaar te ontwerpen, hebben we een flexibele oplossing gepresenteerd. Dankzij de generieke structuur met flexibele – en dus veranderbare – inbouw kan het gebouw in de toekomst mee veranderen met de veranderende visie op onderwijs. Iets wat wij bij RoosRos heel belangrijk vinden. De schoolgebouwen zijn los van elkaar ontworpen, maar volgens dezelfde uitgangspunten. Zo ontstaat repetitievoordeel, zonder dat het eentonig wordt. We zijn trots dat Stichting BOOR voor ons gekozen heeft. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever gaan we het concept de komende periode verder aanscherpen.”

Raamcontract

Met deze aanbesteding wint RoosRos een raamcontract bij Stichting BOOR. Directeur-architect Henri Zwerus vertelt: “Deze tender ging onderaan de streep niet alleen om deze campus, maar ook om toekomstige aanbestedingen. Door deze prestatie mogen wij als bureau ook de komende jaren meedoen met BOOR selecties. Daar zijn we erg blij mee. Bij iedere opgave wordt onderzocht hoe we gezonde en toekomstgerichte onderwijsgebouwen kunnen creëren.”