Overig

Rotterdam in de spotlights

411

De stad is klaar voor het Eurovisie Songfestival. Deze week zal Rotterdam letterlijk én figuurlijk in de spotlights staan. Gisteravond zette burgemeester Aboutaleb in de live-uitzending van BEAU de stad voor het eerst aan.

Verschillende kunstenaars hebben de afgelopen weken de stad gekleurd met fotografie, installaties, streetart en fashion. Daar wordt nu de laatste discipline aan toegevoegd: lichtkunst. Mothership bedacht in totaal drie concepten om de stad aan te kleden met licht. De drie concepten vertellen samen het verhaal van Rotterdam: de stad van toen, nu en in de toekomst.

Verlichte Erasmusbrug 25 jarig bestaan

Eind maart is er een muzikale act opgenomen voor in de liveshows van het Eurovisie Songfestival met de Erasmusbrug als toneel. Mothership heeft hiervoor de brug – ook wel De Zwaan genoemd – prachtig uitgelicht en vleugels gegeven. De zwaan vliegt met haar lichtgevende vleugels de toekomst in en brengt licht en saamhorigheid naar de wereld. De brug bestaat dit jaar 25 jaar en is uitgegroeid tot hét symbool van Rotterdamse lef en veerkracht. De zwaan met de verlichtte vleugels is de hele festivalweek live te zien van 22:00 uur tot 24:00 uur en op zaterdag tot 1:00 uur.

Iconische gebouwen en plekken uitgelicht

De Maassilo, Hotel New York en het Depot van Boijmans Van Beuningen worden komende week verlicht door Mothership. Maar er zijn nog meer iconische gebouwen en objecten die in de festivalweek worden uitgelicht. Voetbalstadion Sparta, die in de show een hoofdrol speelt in één van de introductiefilmpjes, zal ook de spots aanzetten net als De Hef en De Hofpleinfontein. Verder staan de kunstobjecten in de stad, die speciaal voor het Songfestival zijn gemaakt, tijdens de festivalweek in de schijnwerpers en brengt het KPN-gebouw, aan de voet van de Erasmusbrug, dagelijks een ode aan het Songfestival en de stad op het grote ledscherm.

Eerder vormde de daken van deze iconische gebouwen het decor voor het optreden van zes oud-winnaars van het songfestival. Deze optredens zijn straks terug te zien in de live-shows in Ahoy.