Overig

Russische roulette, maar dan op zijn Nederlands

760

Verstegen Accountants

In Rusland bestaat een bijzondere wijze van duelleren op leven en dood genaamd Russische roulette. Een revolver wordt geladen met één patroon, waarna de cilinder een flinke zet krijgt, zodat onbekend is waar de kogel zich bevindt. Vervolgens wordt de revolver tegen het hoofd gezet en wordt de trekker overgehaald. Spanning verzekerd.

In Nederland kennen we een vorm van roulette die bijna even riskant is. Leven en dood staan daarbij niet op het spel, maar wel de vraag of je door de overheid onterecht wordt opgejaagd als fraudeur. Deze vorm van roulette staat hier bekend onder de naam ‘toeslagen’.

In Nederland maken maar liefst zo’n vijf miljoen huishoudens gebruik van een toeslag. Dit kan gaan om huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget. Deze toeslagen nemen af als het inkomen toeneemt, maar eigenlijk weet niemand hoe dit precies werkt. Zelfs een hoogleraar moet een paar uur rekenen om het recht op toeslag te bepalen. Gelukkig hebben we dan onze computersystemen die dit goed kunnen uitrekenen… De ingewikkelde systematiek leidt er toe dat veel huishoudens achteraf geconfronteerd worden met een correctie op de eerder verleende toeslagen. Zeker als het gaat om kinderopvangtoeslag kan dit zo gaan om een bedrag van een paar duizend euro. Een bedrag dat veel Nederlanders niet als buffer hebben aangehouden.

Zo’n zeven jaar geleden bleek dat er stelselmatig misbruik werd gemaakt van de makkelijke manier waarop toeslagen op voorschotbasis werden uitgekeerd. Wellicht kunt u zich de term ‘Bulgarenfraude’ nog wel herinneren. De ophef die daaruit ontstond, leidde er toe dat de fraudeopsporing bij de Belastingdienst behoorlijk werd opgeschroefd. Op dat moment werd er al voor gewaarschuwd dat dit nog wel eens kon doorschieten.

Afgelopen najaar werd goed duidelijk dat dit inderdaad was gebeurd en had geleid tot een nieuwe toeslagenaffaire. Nu ging het niet om bedragen die onterecht aan fraudeurs waren uitbetaald, maar om huishoudens die onterecht door de Belastingdienst als fraudeur werden bestempeld. In het najaar oordeelde de commissie Donner snoeihard over de houding van de Belastingdienst. Ouders werden door de Belastingdienst gezien als fraudeur zonder dat hun persoonlijke situatie werd gecontroleerd. Dit stortte veel gezinnen in een regelrechte financiële nachtmerrie.

De Belastingdienst is inmiddels diep door het stof gegaan en heeft de adviezen van de commissie Donner overgenomen. Het heeft zelfs geleid tot plannen om de Belastingdienst op te splitsen in verschillende organisaties. Dit is een vergaande ingreep, maar of dit ook gaat leiden tot een oplossing is nog niet duidelijk.

Samenvattend geldt helaas dat buitenlandse criminelen wél toeslagen hebben ontvangen en dat Nederlandse gezinnen daarvoor jaren later moesten boeten. Wie heeft er nu nog het lef om een toeslag aan te vragen?