Overig

Stephen Danyo in voetsporen Bep van Klaveren

807

Stephen Danyo wordt the main event van de negentiende Bep van Klaveren Memorial op maandagavond 12 november in het Topsportcentrum in Rotterdam. De voormalige pupil van Ton Dunk bij Rotterdam Boxing tekende in juni van dit jaar een profcontract met het Engelse managementbureau Kaz. E. en Jay M. Promotions. Uit respect voor de enige Nederlandse Olympisch kampioen boksen en de steun die Danyo in de jacht op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Londen vanuit Rotterdam ontving, bood hij aan om zijn eerste profpartij buiten Engeland, zonder gage, op de Ben van Klaveren Memorial te vechten. “Het was in mijn stad op de ‘Bep’ of nergens,” aldus de kersverse prof.

Danyo’s voormalige trainer Ton Dunk liet vlak na het mislopen van het Olympisch avontuur weten dat zijn gevoel en verstand vochten in oordeel over de overstapt van zijn pupil naar de profs. “Aan de ene kant ben ik trots dat Rotterdam Boxing en mijn boksschool, Van ’t Hof, een Rotterdamse bokser naar dit niveau hebben gebracht. Aan de andere kant zijn we vier jaar geleden vooral met Rotterdam Boxing begonnen vanwege de doelstelling om uit de stad van Bep van Klaveren een bokser naar de Olympische Spelen te krijgen. Het doet mij als trainer pijn dat we zo dicht bij Londen 2012 zijn geweest. Marichelle de Jong en Stephen Danyo hadden in mijn beleving daar op dat wereldpodium actief moeten zijn.” De Jong is inmiddels bezig aan haar laatste jaar in de ring en Danyo heeft zijn Olympisch aspiraties overboord gegooid, om zich als prof een weg naar de wereldtitel in de klasse tot 69 kilo te vechten.

De ex-pupil van Ton Dunk zegt dat het aanbod uit Engeland op een belangrijk moment in zijn loopbaan kwam. “Ik kon mij niet meer plaatsen voor de Spelen, dus dat zou betekenen dat er opnieuw vier jaar richting Rio de Janeiro 2016 moest worden geïnvesteerd. Dat traject had ik net achter de rug en dit management heeft grote plannen met mij. Ze willen serieus investeren in een traject naar de wereldtitel. Dat gegeven gaf de doorslag. Ondanks dat ik veel mensen achter Rotterdam Boxing veel dank verschuldigd ben, heb ik de knoop doorgehakt om prof te worden. Deze kans wilde ik niet laten lopen,” aldus Danyo vanuit zijn nieuwe thuisbasis Portsmouth. Ronald Blom, voorzitter van Rotterdam Boxing en Louise Lenten-Veerman, het geweten van het grootste amateur boksgala van Europa, hebben alle begrip voor de beslissing van Danyo. Samen met onder meer de founder van de Bep van Klaveren Memorial, Aad Veerman, Esther van den Driessche, Erica Terpstra en Deborah Gravenstijn waren ze in Londen voor de Olympische Spelen.

“Het was een prachtige ervaring en het boksen was geweldig om live mee te maken. Maar zonder Danyo en De Jong in de ring klopte het voor ons gevoel niet helemaal Londen. We hadden er met veel mensen achter Rotterdam Boxing en de Bep van Klaveren Memorial alles aan gedaan om kwalificatie daar waar mogelijk te steunen, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. Niemand valt echter iets te verwijten. In sport kan je succes proberen af te dwingen, maar er bestaat geen zekerheid. Hoe hard je er feitelijk ook voor werkt, want dat hebben Danyo en De Jong absoluut gedaan,” aldus Ronald Blom, die in de organisatie van de Bep van Klaveren Memorial de functie van voorzitter van de Raad van Advies bekleedt.

Louise Lenten-Veerman knikt instemmend bij het aanhoren van het relaas. “Wij zien de geste van Stephen Danyo om zonder gage op de negentiende Memorial te komen boksen als een prachtig gebaar. Een grote blijk van waardering. We werden vorig jaar feitelijk al geëerd door Husnu Kocabas, die van mening was dat zijn afscheid van de bokssport alleen op de Bep van Klaveren Memorial kon plaatsvinden. Het mooiste evenement van ons land zoals hij het met tranen in zijn ogen omschreef. Danyo komt dit jaar speciaal terug naar Rotterdam en De Jong heeft de Memorial elk jaar in haar agenda staan. In dat opzicht zijn wij als evenement rijk. Boksers zeggen stuk voor stuk liever op de ’Bep te staan’, zoals ze het evenement steevast noemen, dan op het NK. Sponsoren zijn ook in economisch mindere tijden loyaal aan het evenement. Mensen blijven na negentien jaar de avond uniek vinden. De meest Rotterdamse avond van Rotterdam of de nationale feestdag van Crooswijk. Wij zijn als 25 man sterkte non profit-organisatie inmiddels wel het nodige gewend, maar als een gelouterde showman als Frank Wentink zegt vereerd te zijn om aan dit evenement mee te mogen meewerken, ga je weer even nadenken dat sommige zaken minder gewoon zijn dan ze na negentien jaar gezamenlijk hard werken soms lijken. Dat blijkt maar weer als Stephen Danyo belt dat hij op onze avond voor niets wil boksen. Dat maakt dit evenement uniek in zijn soort.”