Overig

Strijd tegen kantoorleegstand breidt uit

639

De leegstand van kantoren wordt in Rotterdam serieus aangepakt. De laatste jaren werd 300.000 vierkante meter kantoorruimte getransformeerd. Toch staat er nog steeds 19% van de kantoorruimte leeg, 3% meer dan het landelijk gemiddelde. Tijd voor een nieuwe impuls.

Begin juni 2016 ondertekende wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) het convenant  Aanpak Kantoren Rotterdam 2016-2020. Het doel is om tot eind 2020 nog eens 450.000 vierkante meter kantoorruimte succesvol te herontwikkelen.

“De bestaande plannen zijn gericht op het transformeren van 100.000 vierkante meter kantoorruimte, maar dat is niet voldoende,” vindt wethouder Schneider. “Er is meer inzet nodig.”

Hij wordt hierbij geholpen door ongeveer 35 vastgoedpartijen die het convenant mede ondertekend hebben. Het gaat onder andere om Provast, Rabobank Rotterdam, Eneco Duurzaam Vastgoed, DTZ Zadelhoff, Volker Wessels Vastgoed BV en Van Wijnen West BV.

Ongeveer 80% van alle kantoorruimte die een nieuwe bestemming heeft kregen, is veranderd in woningen. De Admiraliteit aan de Admiraliteitskade mag zich een van de grootste transformaties van Nederland noemen. De van oorsprong 40.000 vierkante meter kantoorruimte heeft plaats gemaakt voor 600 woningen. Hetzelfde geldt voor het oude SKVR pand aan de Calandstraat. Het voormalige douanekantoor aan de Westzeedijk heeft nu ook een woonbestemming én er zijn twee verdiepingen aan toegevoegd. Een kantoorpand aan de Oostzeedijk is tegenwoordig studentenhuisvesting.

In sommige gevallen is de leegstand van kantoorruimte het gevolg van het niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Het HBU pand aan de Coolsingel is van binnen verbouwd tot moderne flexkantoren. Daar is wel vraag naar.

Een andere optie is sloop. Aan de Wijnhaven zullen straks de woontorens Up Town en The Muse verrijzen op de plek waar nu oude kantoorruimte staat.

Een nieuw aspect bij de aanpak van het convenant is de gebiedsgerichte aanpak, iets waar de wethouder erg enthousiast over is. “Het houdt in dat de kantoorruimte zodanig wordt getransformeerd dat de nieuwe bestemming bij de omgeving past. Er wordt bekeken waar het gebied het meest bij gebaat is. Dat is beter voor het gebied, maar ook voor het transformatieproject. Want door rekening te houden met een gunstige omgeving krijgt het project een sterke start omdat er draagvlak is in de omgeving voor de toekomstige functie”, aldus de wethouder.

Eén van de ondertekenaars van het convenant is Bestran Vastgoed BV. Dit bedrijf reageert ook enthousiast op de gebiedsgerichte aanpak. “Het vraagt om nauwe samenwerking tussen de markt en de gemeente Rotterdam. Die biedt ondersteuning op het gebied van project- en procesmanagement,” concludeert Jean-Paul van Wijk van Bestran.

De ondertekening vond plaats tijdens de Provada. Die dag steeg het aantal ondertekenaars van 35 naar 45 en er komen nog steeds geïnteresseerden bij.

Meer informatie: Gabor Everraert, bereikbaar via transformatievastgoedSO@rotterdam.nl