Afgelopen weken was in de pers te lezen dat er zwaartekrachtgolven gedetecteerd zijn door twee onafhankelijke onderzoekscentra in de VS. Het is verder bewijs voor Einstein’s relativiteitstheorie, dus goed nieuws toch? Natuurlijk wel, maar wat betekent zo’n ontdekking nu voor ons in het dagelijks leven? Je zou zeggen weinig en dat klopt ook wel, maar om tot zo’n ontdekking te komen gebeurt er vaak veel achter de schermen.
Die zwaartekrachtgolven konden bijvoorbeeld worden gedetecteerd dankzij hoogontwikkelde lasers en dat soort lasers kunnen we bijvoorbeeld ook in gaan zetten om nog beter en nauwkeuriger grote afstanden te meten. En dan komen we al dichterbij dagelijks gebruik. Kortom, met wat creatief denkwerk zijn veel ontwikkelingen inzetbaar voor de verbetering van en toepassing in ons dagelijks leven.
Het is juist die creativiteit die, zeker in de techniek, hard nodig is. Met een sterk toenemend aantal aan ontwikkelingen op het gebied van miniaturisering, draadloze communicatie en automatisering is juist creatief denken nodig om verbanden te leggen en technologieën samen te voegen om nieuwe toepassingen te creëren.
Vaak hoef je hier niet eens ver te zoeken om voorbeelden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een, zeer goedkope, sensor die in een pillendoosje geïntegreerd is en die via het draadloos netwerk het openen van het deksel aangeeft. Op deze wijze kan zo het medicijngebruik van patiënten gemonitord worden.
Hoe veraf ontwikkelingen soms ook lijken, en dat vaak ook wel zijn, toch loont het om er open voor te staan. Er komt een moment dat zo’n ontwikkeling of de technieken die er bij gebruikt worden, wel interessant en direct toepasbaar kunnen zijn en dan is technologie ineens dichtbij.