Overig

Tientallen maatregelen in klimaatakkoord

890
Groot schip op water

Definitief akkoord op 22 november klaar.

Fossiele brandstoffen vervangen door energie uit waterstof, inzetten op (elektrische) deelauto’s en het verduurzamen van duizenden woningen.

Afgelopen vrijdag presenteerden de deelnemers van de Rotterdamse klimaattafels de tussenstand van hun plannen. Meer dan honderd bedrijven (in de haven), woningcorporaties, bewoners en studenten werken sinds mei aan vijf zogenoemde klimaattafels aan plannen om de uitstoot van CO2 in Rotterdam fors terug te dringen.

Tijd voor dadendrang

Op 22 november moet er een Rotterdams klimaatakkoord liggen, waarmee alle partijen dan ook echt aan de slag gaan. Met de plannen wil Rotterdam in 2030 49 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. De Milieudienst DCMR rekent de plannen door om te kijken of hiermee de doelstellingen kunnen worden gehaald.

‘Met deze projecten kunnen we vaart maken met onze ambitie om van Rotterdam een toekomstgerichte stad te maken zonder vervuiling en fossiele brandstoffen.’

Arno Bonte – wethouder Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie

In de afgelopen maanden kwamen de 5 klimaattafels meer dan honderd keer bijeen. Ze zijn verdeeld in Haven en Industrie, Mobiliteit, Schone Energie, Gebouwde Omgeving en Consumptie. Volgens de voorzitters van de tafels is het nu tijd om dadendrang te tonen. En dat betekent ook dat het spannend wordt, want er zijn bedrijven die ‘als een idioot moeten nadenken hoe ze op een schone manier geld gaan verdienen’.

Meer maatregelen

Andere maatregelen waar de klimaattafels op inzetten zijn onder meer het benutten van restwarmte uit de haven en meer windenergie op zee en (veel) meer zonnepanelen op bedrijfsdaken. Ook is een zogenoemde toolbox ontwikkeld, die makelaars helpt om kopers te leren hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. Daarnaast gaan studenten experimenteren met het scheiden van GFT-afval in flats waar weinig ruimte is.