Overig

Topsportprogramma turnen heren komt naar Rotterdam

871

Vanaf dit jaar is Rotterdam gastheer van het TeamNL topsportprogramma turnen heren. In Topsportcentrum Rotterdam wordt één hal helemaal verbouwd en ingericht voor het turnen. Dat is 15 december bekendgemaakt door de betrokken partijen: KNGU, NOC*NSF, CTO Metropool, gemeente Rotterdam en Rotterdam Topsport.

De Centra voor Topsport en Onderwijs zijn belangrijke bouwstenen binnen de landelijke topsportinfrastructuur van NOC*NSF. Ze brengen trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs, (para)medische en andere specialistische kennis dicht bij elkaar, onder regie van de betrokken sportbonden. Met Rotterdam zijn er straks in Nederland vier locaties waar een TeamNL topsportprogramma turnen gehuisvest is.

Opening op 1 september 2021

Op 1 september 2021 opent CTO Metropool officieel zijn deuren voor het turnprogramma. CTO Metropool wordt het centrum voor de beste mannelijke turners uit Zuidwest-Nederland die allen potentie hebben om aan de Olympische Spelen deel te gaan nemen. In totaal gaat het om vijf topturners, van wie Rotterdammer Bart Deurloo de bekendste is, en een groep aankomende junioren die zich voorbereidt op de Spelen van Parijs. Nu trainen de regionale topturners nog in Zwijndrecht, bij vereniging O & O. De opleidingslijn voor talenten blijft daar.

Trainings- én wedstrijdhal

In Topsportcentrum Rotterdam wordt Topsporthal 2 volledig verbouwd. Met medewerking van het Albeda Sportcollege wordt de hal vrijgemaakt en helemaal ingericht als turnlocatie. “Samen met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), die eigenaar is van het topsportprogramma, NOC*NSF en de gemeente Rotterdam gaan we een turnhal realiseren die uniek is in Nederland”, zegt Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport. “Het wordt een trainings- én wedstrijdhal. Met de modernste toestellen, voorzieningen en hulpmiddelen. Er komen ook vrouwentoestellen. Hiermee wordt de hal breder inzetbaar. Rotterdamse verenigingen kunnen de hal namelijk huren op vrije uren voor eigen trainingen en club- en regiowedstrijden. Ook EK- en WK-kwalificatiewedstrijden kunnen er worden georganiseerd. De hal beschikt over tribunes met ruim 700 zitplaatsen. Ook zal het Albeda Sportcollege gebruik gaan maken van de turnhal.” Tevens wordt er een krachtcentrum ingericht op de zogenoemde Promenade. Deze voorziening is ook beschikbaar voor andere topsportprogramma’s in Topsportcentrum Rotterdam.

Impuls voor turnen in Rotterdam

De komst van het topsportprogramma is goed voor de hele turnsport in Rotterdam. Door een tekort aan accommodaties werken verenigingen in de regio nu noodgedwongen met wachtlijsten. Zij krijgen met de turnhal in het Topsportcentrum letterlijk de ruimte om te groeien. Zodoende krijgen meer kinderen en volwassenen in Rotterdam de mogelijkheid om te bewegen. Dat is ook één van de doelstellingen van de gemeente. Die heeft aansluitend op het topsportprogramma een Turnplan Rotterdam opgesteld. Daarin werken Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, de KNGU en het Albeda Sportcollege samen om de kwaliteit van het kader van turnverenigingen te verhogen. Klik hier voor meer info over het Turnplan Rotterdam. Onder aanvoering van een coördinator van de KNGU worden besturen en trainers ondersteund en kunnen zij opleidingen volgen. Peter Blangé: “Als de breedtesport groeit en beter functioneert én meer kinderen gaan turnen, is dat ook goed voor de talentontwikkeling en creëren we een succesvolle aanvoerlijn naar het topsportprogramma.”

Marc Delissen

Voorzitter CTO Metropool: “Het CTO Metropool gaat een nieuwe fase in, met in alle betrokken steden een TeamNL topsportprogramma. Met de betrokken gemeenten wil het CTO Metropool met een regionale topsportvisie bijdragen aan de topsportontwikkeling in Nederland. Daarmee geven we invulling aan ‘home of TeamNL’. Het turnprogramma is een prachtig voorbeeld van hoe we in de Metropool top- en breedtesport aan elkaar willen verbinden.

Marieke van der Plas

Directeur KNGU: “Deze stap is niet alleen belangrijk voor het topturnen heren maar ook voor het versterken van de gymsportinfrastructuur in de breedte waarbij professionele coaches en vitale clubs samen zorgen voor nog meer sportplezier in Rotterdam. Hierbij worden ook mooie cross-overs gemaakt naar andere disciplines zoals freerunnen en breakdance en aansprekende events en wedstrijden zoals ons NK Dutch Gymnastics The Finals in Ahoy.”

Sven de Langen

Wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport: “Een geweldige stip op de horizon om het heren turnen topsportprogramma volgend jaar als eerste CTO-programma in Rotterdam te verwelkomen. Hier hebben we de afgelopen jaren samen met Rotterdam Topsport hard aan gewerkt en ik ben trots dat het is gelukt. Met de komst van het mannenturnen begint ook een nieuw hoofdstuk voor Topsportcentrum Rotterdam. Zij geven onderdak aan een deel van teamNL en worden een springplank naar mooie Olympische prestaties.”
 
Gaby Vink

Directeur Lifestyle, Sport & Entertainment, Albeda Sportcollege:  “De uitoefening van topsport in de leeromgeving van het Albeda Sportcollege is inspirerend voor zowel studenten als medewerkers. Het medegebruik van de best denkbaar geoutilleerde turnhal biedt de opleiding mogelijkheden om de turnlessen, het keuzedeel turnen en onderdelen van urban sports optimaal aan te bieden aan studenten.”