Overig

Wethouder Van de Burgt verruilt intensief ambt voor rustiger vaarwater

136

Op woensdag 6 juli gaat Bert van de Burgt met vervroegd pensioen. Die beslissing nam de Dordtse wethouder en lid van het Drechtstedenbestuur niet van de ene op de andere dag, maar is een weloverwogen keuze.

“Vorig jaar zomer begon ik serieus na te denken over stoppen. Tijdens een vakantie met mijn vrouw kwam het besef dat ik vaker spontane dingen met mijn familie zou willen doen. Wanneer kleinkinderen vroegen om op zaterdag langs de lijn te staan tijdens een sportwedstrijd, moest ik bijna altijd verstek laten gaan vanwege mijn werk. Om die reden at ik doordeweeks ook meestal alleen op vrijdagavond thuis. Was het meer, dan vond mijn vrouw dat mooi meegenomen. Geen beklag, maar gewoon een feit. Gedurende de vorige collegeperiode had ik ook Financiën in mijn portefeuille. Toen maakte ik in bepaalde perioden 80 tot 100 uur per week. De laatste jaren is dat 60 tot 80 uur. Ik kom uit het onderwijs en dat ‘schoolmeesterachtige’ zit nog steeds in mij. Wanneer er stukken binnenkomen, lees ik die meteen. Ik houd er absoluut niet van om huiswerk pas de avond van tevoren te doen, want je weet nooit of stukken extra aandacht vragen. Door op het laatste moment in te lezen, is er geen tijd meer om actie te ondernemen.” Door die instelling was in dezelfde functie doorgaan maar met minder uren geen optie. “Ik kan die toewijding niet loslaten. Maar ik had tegelijkertijd steeds meer de behoefte om meer van mijn gezin en familie te genieten. Dus zat er niets anders op dan een punt te zetten achter mijn wethouderschap en lidmaatschap van het Drechtstedenbestuur. In september vorig jaar besloot ik dat al. Nadat ik had opgevraagd hoe mijn pensioen eruit zou komen te zien, was ook de laatste twijfel helemaal weg. Het viel mij 100 procent mee, met 47 opgebouwde pensioenjaren.”

Opvolging in goede handen

Begin mei maakte Van de Burgt zijn besluit officieel bekend. Intern waren velen al op de hoogte, dus de verrassing was niet groot. “Men toonde begrip en vond het een moedig besluit. Mijn opvolger wordt Peter Heijkoop. Het is iemand met meer politiek gevoel dan ik. Ik ben meer een bestuurder die politiek bedrijft, maar hij heeft meer een politieke antenne. Dat merk je aan alles, Peter heeft die antenne van nature. De afgelopen jaren zat hij natuurlijk in de fractie, dus we stonden dicht bij elkaar. Ik geef het stokje met een gerust hart aan hem door. We ruilen van positie, want ik neem zijn raadszetel over. Wat mij betreft het ideale scenario.” Terugkijkend op de laatste vijf jaar vond Van de Burgt bijna niets tegenvallen. “Wanneer iets een keer niet lukte, kon ik dat vrij makkelijk van me afzetten. ‘Dan is het moment er nu nog niet naar’, was dan mijn gedachte. Ik ging bij teleurstellingen nooit bij de pakken neerzitten. Als flegmatiek en rustig persoon ervaar ik zelden tot nooit stress.” Het geloof hielp de CDA’ er ook om de dingen in het juiste perspectief te zien. “Ik sta iedere ochtend vijf kwartier eerder op om ook samen met mijn echtgenote de Bijbel te lezen en samen te bidden. Door dingen bij God neer te leggen, ontstaat er rust die ik de rest van de dag bij me houd. In mijn werk heeft dat zeker geholpen.” Want dat het intensief was, daar bestaat geen twijfel over. “Het zwaarste aspect is dat je als wethouder 7 dagen per week, 24 uur per dag alert wil en moet zijn. Je kunt nooit verslappen. Fysiek vergde dat best wat. Hoe ik dat merkte? Op avonden dat ik thuis was, viel ik na het eten bijvoorbeeld steeds vaker op de bank in slaap. Heerlijk hoor, zo’n dutje. Niets mis mee, maar het gaf wel aan dat mijn energie in de loop en aan het einde van de week minder werd.”

Van kuuroord naar kuuroord

Van de Burgt weet al hoe hij zijn vrije tijd na 6 juli gaat invullen. “Ik ga mij niet vervelen met zes kinderen en negentien kleinkinderen. Ik denk dat ik schema’s moet maken om alle kleinkinderen te zien schaatsen, paardrijden, korfballen en voetballen. Daar verheug ik mij op. Ook kijk ik er naar uit om meer tijd door te brengen met een broer met MS en een broer die meervoudig gehandicapt is. We kunnen er nu nog vaker op uit. Dat is onbetaalbaar. Daarnaast ga ik taalles geven aan vluchtelingen en word ik actiever binnen mijn kerk.” Een mooi vooruitzicht, waarbij zijn sociale karakter zonder meer naar boven komt. Rest de vraag of Van de Burgt ook hobby’s voor zichzelf heeft? “Jazeker, ik ben dol op reizen. Rondreizen door Europa bevalt ons altijd erg goed. Vorig jaar heb ik met mijn vrouw Wenen als eindbestemming uitgekozen. Daar rijden we dan niet in een rechte lijn naartoe, maar in een lus vol tussenstops op plekken die ons interessant lijken. Deze zomer maken we een tour van kuuroord naar kuuroord. We doen zes plekken aan. Ik vermoed dat het net zo rustgevend wordt als het klinkt.”