Overig

Accommodatie De Rozenburcht zet nieuwe standaard

753

Rozenburgers sporten op toestellen van Janssen-Fritsen

Rozenburg heeft een nieuw sportcomplex. De Rozenburcht is in juli in gebruik genomen. Op 27 augustus was er een feestelijke open dag voor de inwoners van het door de haven en water omsloten dorp, dat sinds 2010 deel uitmaakt van Rotterdam.

Het bijzondere complex bestaat uit een zwembad, een sporthal met twee zalen, een zaal voor vechtsporten en een horecagelegenheid. De indeling en inrichting van de sporthal zijn verzorgd door Janssen-Fritsen, sponsorpartner van Rotterdam Topsport.

Janssen-Fritsen leverde alle toestellen, materialen, ballen en attributen. “Wij zijn er trots op aan deze accommodatie te hebben meegewerkt”, zegt accountmanager Joost Ammerlaan. Hij was nauw betrokken bij de realisatie van De Rozenburcht. Ammerlaan is verantwoordelijk voor de regio Zuid-Holland en zodoende eerste aanspreekpunt voor de gemeente. Bij nieuwbouw is dat de dienst Stadsontwikkeling. Als een sportaccommodatie gereed is, verhuist de verantwoordelijkheid naar Sport & Cultuur, die het beheer en de verhuur regelt.

Janssen-Fritsen is vaste partner voor Rotterdam. “Vijf jaar geleden is er een aanbesteding geweest, die wij hebben gewonnen. Daarmee mochten we alle nieuwbouw en renovaties van sporthallen en gymzalen doen. Die aanbesteding liep in januari van dit jaar af; we hebben gelukkig de nieuwe ook weer gewonnen.”

Rotterdamse Norm

De plannen voor vervanging van zwembad De Zeehond, sporthal De Rozet en de sportzaal aan de Laan van Nieuwe Blankenburg bestonden al langer. De inwoners van Rozenburg boffen dat De Rozenburcht er is gekomen na de aansluiting bij Rotterdam, want nu viel de bouw onder de ‘Rotterdamse Norm’.

Ammerlaan legt uit: “Dat is een plan voor de inrichting van sporthallen, sportzalen en gymzalen. Het plan is geschreven door Sport & Cultuur van de gemeente, in samenspraak met vakleerkrachten Lichamelijke Opvoeding. Die blauwdruk is gemaakt voor het gebruik door scholen. Rotterdam is een voorbeeld voor andere gemeenten. Hier kiezen ze voor grotere zalen en hallen dan gemiddeld in Nederland. Daarvoor, en voor de inrichting, hebben ze ook een groter budget begroot. Het geld wordt beter besteed, er is beter over nagedacht.”

Meer bewegen, minder wachten

In De Rustburcht is er voor gekozen om de sporthal in twee zalen te verdelen, met een vouwwand ertussen. Normaal zouden dat drie zalen zijn. De afmetingen zijn daardoor ongekend. Dit kom je verder bijna nergens tegen. Nu zijn zalen ontstaan van 22 bij 28 meter. Gemiddeld is dat 22 bij 11 meter. Het voordeel van de extra ruimte is dat de les- en trainingsmogelijkheden uitgebreider zijn.

Ammerlaan: “Je wilt kinderen tijdens de gymles zo veel mogelijk laten bewegen. Dat gebeurt door ze in groepjes te verdelen. Met meer ruimte kun je meer groepjes maken en doen de kinderen meer. Ze hoeven niet meer langs de kant te zitten wachten op elkaar.”

Er is ook nog een multifunctionele zaal met een ruimte voor vechtsporten (Janssen-Fritsen leverde de bokszakken) en een ruimte met een spiegelwand; speciaal voor dans. “Voor heel Rozenburg is er wel iets te doen in De Rozenburcht.”

Avondgebruikers

Overdag wordt de sporthal door scholen gebruikt. ’s Avonds zijn verenigingen aan de beurt. “Met name volleybal en badminton. In de voorbereiding heb ik diverse keren met hun vertegenwoordigers gesproken zodat zij hun wensen kenbaar konden maken.”

De richtlijnen uit de Rotterdamse Norm bepalen ongeveer voor 90 procent de inrichting. Dus is er nog ruimte voor de specifieke wensen van de avondgebruikers. Bijvoorbeeld de indeling en materialen voor het aantal volleybal- en badmintonvelden. Of er wel of niet basketbal in moeten komen; wel of geen korfbalbelijning op de vloer. Zo maken we met z’n allen een mooie en functionele sporthal, waar iedereen zich thuis voelt.”

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport

Facebook.com/RotterdamTopsport