Overig

CHEMGroep tekent Taalakkoord met minister Asscher

773

De Rotterdamse CHEMGroep is vanaf gisteren ambassadeur van het Taalakkoord van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het akkoord moet de taalvaardigheid op de werkvloer bevorderen. Dertig Nederlandse bedrijven zijn geselecteerd om daar een voortrekkersrol in te hebben.

Minister Asscher tekende het akkoord met directeur Kik Verhoeven van CHEMGroep omdat het Rotterdamse bedrijf er op een voorbeeldige wijze naar streeft om het werk in industrie en techniek veiliger, efficiënter en duurzamer te maken.

Volgens minister Asscher ziet CHEMGroep in hoe belangrijk taalvaardige medewerkers zijn voor veiligheid op de werkvloer, voor doorgroeimogelijkheden en duurzame inzetbaarheid. De unieke manier waarop CHEMGroep zich inzet om de effectiviteit van werknemers een impuls te geven, maakt dat CHEMGroep is uitgekozen om als voorbeeld te dienen voor andere werkgevers en die te stimuleren zich in te zetten op taalontwikkeling op de werkvloer. Via de 30 koplopers die in Den Haag bijeen waren wordt geprobeerd om komend jaar 300 andere werkgevers te bereiken.

CHEMGroep biedt onder meer leer- en werktrajecten in zeven branches: het havenbedrijf, grond- weg en waterbouw, de bouw, transport en logistiek, metaal en industrie, de safety-branche en de tak afval en milieu. Jonge werknemers uit een achterstandssituatie, vaak jongeren die zonder diploma hun school hebben verlaten, kunnen bij CHEMGroep een uitgebreid assessment, soft skills trainingen als ook een vaktechnische opleiding krijgen plus een mentale training, waardoor het reguliere uitvalpercentage van deze jongeren van 50% aanzienlijk lager wordt, namelijk minder dan 15 procent.

Het trainingsinstituut in de Rotterdamse Botlek heeft in dit kader voor werkgevers een digitale tool (psycho sociale arbeidsbelasting) ontwikkeld om in kaart te brengen hoe een leerling zich na het behalen van hun diploma in het bedrijfsleven gedraagt, waarna op de effectiviteit van de jonge werknemer kan worden ingezet. Met deze tool reikt CHEMGroep de jongeren én werkgevers de helpende hand.

De belangstelling voor de methodes van CHEMGroep is groot. Begin februari ontvangt een grote fractie in de Tweede Kamer een delegatie van CHEMGroep om over de betekenis van de huidige ontwikkelingen te praten en hoe de gevonden oplossingsrichting mogelijk ook inzetbaar kan zijn met betrekking tot de bestrijding van het landelijke probleem van de jeugdwerkloosheid.

CHEMGroep baarde eerder opzien in de nationale pers door een eerste lichting jongeren vanuit een duidelijke achterstandssituatie klaar te stomen voor een nieuwe toekomst in de techniekbranche. Het bijzondere initiatief werd enthousiast omarmd door het bedrijfsleven en door een aantal grote gemeenten in Nederland die op deze manier zowel een goede uitstroommogelijkheid zien voor de WWB-klanten, WW-klanten als ook voor de groep NUG’ers (niet-uitkeringsgerechtigde jongeren) tussen 16 en 23 jaar die anders zonder toekomstperspectief thuis zouden blijven zitten. Met een eigen leermeester stromen de jongeren nu het bedrijfsleven in om zich er verder te ontwikkelen tot volwaardig werknemer.