Overig

Kansarme jongeren, zzp’ers en leegstaande panden ontmoeten elkaar

864

Femke Bax en Ruud Dorenbos zijn verbonden aan Platform31, dat verbinding willen leggen tussen het publieke en private domein. Deze twee onderzoekers zijn op het idee gekomen om zzp’ers, kansarme jongeren en leegstaande panden met elkaar te verbinden.

Bax en Dorenbos geven ook aan dat ze willen doen aan de groeiende onzichtbaarheid van veel zzp’ers. Hun werkzaamheden worden op zolder verricht, of zelfs aan de keukentafel.

“Neem bijvoorbeeld zzp’ers die iets doen met 3D printen of sieraden ontwerpen. Daarvoor is het gunstig om naar buiten te treden, maar bedrijfsruimte huren is vaak te duur of nog te duur. Dan is het prettig als er een mooie ruimte gehuurd kan worden tegen een zacht prijsje. Als tegenprestatie zou deze zzp’er een tijdje een bijstandsgerechtigde jongere kunnen begeleiden. Iemand die het leuk vindt om sieraden te ontwerpen en op die manier iets kan leren over inkopen, verkopen en het vervaardigen van sieraden. Via SoZaWe mag de geschikte kandidaat hiervoor gezocht worden. Voor de verhuurder van het winkelpand is deze tijdelijke invulling mogelijk ook lucratief, omdat voor een bedrijfsruimte hetzelfde geldt als voor een woning: een pand waar bewoners of ondernemers in zitten, raakt makkelijker verhuurd of verkocht dan als het leeg staat”, aldus Femke Bax. Overigens is het begeleiden van een kansarme jongere geen verplichting, maar het zou wel leuk zijn.

Volgens Ruud Dorenbos staan sommige panden al 3 of 4 jaar leeg. Voor het winkelend publiek is het ook prettiger als winkelpanden bezet zijn. “Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn al steden waar een vergelijkbare aanpak loopt. Daar wordt het door de meeste deelnemers als positief ervaren. Het is de bedoeling dat ondernemers maximaal zes maanden tegen die lage huur blijven zitten. Sommige zzp’ers ervaren een omzetstijging en zijn in staat na die periode een pand te huren voor een marktconforme prijs. Of ze vragen om een tweede periode van zes maanden om zichzelf nog verder te ontwikkelen.”

Dit concept wordt niet gepresenteerd als remedie tegen de leegstand, maar het kan helpen. Leegstand is een landelijk probleem, maar Dorenbos wijst er op dat er gebieden zijn waar dit hardnekkiger is. Het gaat om de zogenoemde anticipeergebieden. Hier wordt geanticipeerd op bevolkingskrimp. Denk dan aan Zuid Limburg, Oost Groningen en delen van Zeeuws Vlaanderen.

Volgens Femke Bax en Ruud Dorenbos is het concept ook geschikt voor het Rijnmondgebied. Hoe zit dit bijvoorbeeld met Schiedam, waar in het centrum veel leegstand is.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Schiedam spant de stad zich in om de leegstand terug te dringen, zowel in de binnenstad als daarbuiten. We ondersteunen initiatieven zoals de vestiging van pop up stores, die tegelijkertijd de stad verlevendigen en startende ondernemers kansen bieden. Wij hebben ook onze eigen projecten hiervoor, namelijk de Open Coffee bijeenkomsten. Op een laagdrempelige manier kunnen gevestigde, maar zeker ook beginnende ondernemers elkaar ontmoeten.’