Was de kerstborrel bij u op de zaak dit jaar een keurige receptie of lieten uw medewerkers het dak eraf gaan? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 45% van de Nederlandse werknemers het, waarschijnlijk veelal onder invloed van alcohol, het bij dergelijke feesten wat al te gezellig maakt. Met in sommige gevallen een ontnuchterend ontslag tot gevolg.
Ook een feestje is werk
Ook als de kerstborrel buiten de normale werktijd wordt gehouden en buiten het bedrijfspand gelden er zekere arbeidsrechtelijke normen. Het feest wordt immers georganiseerd door uw bedrijf voor al uw medewerkers en heeft dus een min of meer zakelijk karakter. Gedragingen van uw medewerkers op zo’n feest kunnen ook gevolgen hebben voor hun positie op de werkvloer.
Poedelnaakt op de fiets
Zo oordeelde de rechter dat een leidinggevende medewerker, die ten overstaan van de collega’s in beschonken toestand poedelnaakt in de feestruimte was gaan rondfietsen, hierdoor zijn status op het werk was verloren. Zijn arbeidsovereenkomst werd dan ook ontbonden. Hetzelfde geldt voor de manager die een aanvullend programma had bedacht bij het personeelsfeestje in Amsterdam, met als titel “ondeugd op de wallen”. Het betrof een programma met blinddoeken, striptease en slagroom. De rechter oordeelde dat de manager door deze activiteiten te organiseren de grenzen die een manager in acht hoort te nemen ruimschoots heeft overschreden. Ook dit feestje eindigde in een ontslag. Hieruit blijkt dat een manager zich minder kan permitteren dan een “gewone” werknemer. De leidinggevende moet immers het goede voorbeeld geven en ondermijnt zijn gezag door liederlijk gedrag op een feest.
Niet alleen hoger personeel
Ook niet-leidinggevende medewerkers kunnen het echter zo bont maken dat dit arbeidsrechtelijke gevolgen heeft. De werknemer die tijdens het bedrijfsfeest dronken werd, de act verstoorde door te proberen steltlopers om te duwen, en in de feestzaal tegen een tafel ging staan urineren werd zonder pardon ontslagen. Zijn verweer tijdens de rechtszaak, dat hij zich er helemaal niets meer van kon herinneren vanwege zijn overmatig drankgebruik, maakte het er alleen maar erger op en het ontslag op staande voet bleef in stand.
En anders zijn daar nog de goede voornemens
Moraal van dit verhaal; maak het gezellig tijdens zakelijke feesten en borrels en zorg dat uw medewerkers ook na het feest op een professionele manier met elkaar verder kunnen. Uw werknemer die de feestvreugde toch al te veel naar het hoofd laat stijgen kan u arbeidsrechtelijke sancties opleggen, tot ontslag aan toe. En die werknemer, tja… die moet de kater aanvaarden en rest niets dan goede voornemens te maken voor 2016.