Overig

Wisselen van schoonmaakbedrijf “Krijg ik dan ook een andere schoonmaker?”

3701

Wij leven in een sociaal land waarin de bescherming van de belangen van werknemers hoog in het vaandel staat en een goede wettelijke verankering kent. Buiten het wettelijk kader zijn er ook bepaalde branches waarin de CAO een verregaande regeling kent die de werknemers beschermt. De CAO voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf is hier een voorbeeld van.

Op grond van artikel 38 van de huidige CAO Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf geldt bijvoorbeeld dat wanneer een opdracht wordt heraanbesteed, de nieuwe uitvoerder in het kader van de contractswisseling onder bepaalde omstandigheden gehouden is om  de werknemers die op dat moment op het werk werkzaam zijn een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Kort en goed, op grond van de CAO geldt dat wanneer een opdrachtgever om welke reden dan ook het werk bij een ander uitzet het personeel dat het werk uitvoert “meeverhuist” naar de nieuwe opdrachtnemer.

Vanuit sociaal oogpunt en de belangen van werknemers is dit uiteraard te rechtvaardigen. Ook zijn er voor de opdrachtnemer bepaalde voorwaarden denkbaar. Gedacht kan worden aan het feit dat een opdrachtnemer – wanneer hij een opdracht verliest – niet met het personeel blijft zitten. Als nadeel zou echter kunnen worden gezien dat een opdrachtgever die wisselt van opdrachtnemer, omdat hij niet tevreden is over de uitvoering c.q. het uitvoerend personeel, door een wisseling van contractspartij niet wordt geholpen. Op dat moment krijgt de nieuwe opdrachtnemer immers de schoonmakers die voorheen bij de opdrachtgever schoonmaakten in zijn maag gesplitst. Dit betekent dat wanneer de opdrachtgever in het kader van de heraanbesteding deze medewerkers niet meer op het werk wil hebben de nieuwe opdrachtnemer hen toch ergens anders in zijn organisatie moet uitzetten. Ook gelden er voor de nieuwe opdrachtnemer bepaalde risico’s in het kader van een mogelijke overgang van onderneming. Het verdient daarom aanbeveling om u in het kader van een (her)aanbesteding van dergelijk werk goed te laten voorlichten over de juridische ins and outs.

Ingeval van faillissement en een overname van de contractsportefeuille geldt de voornoemde CAO-bepaling niet. Ook kent de CAO-bepaling uitzonderingen in het geval een werknemer korter dan anderhalf jaar op het werk is ingezet.

Het verdient dus aanbeveling om, wanneer het schoonmaakwerk opnieuw wordt aanbesteed, bijvoorbeeld omdat men ontevreden is over de huidige schoonmakers, dit punt duidelijk met de nieuwe uitvoerder te bespreken. Anders is het zeer wel mogelijk dat u na een wisseling van de wacht met dezelfde partijen wordt geconfronteerd en u er kwalitatief geen voordeel mee behaalt. Het is in deze immers niet zo dat de verandering van spijs ook daadwerkelijk ander eten oplevert.