Overig

Heeboss Klimaatgroep: Totaaloplossingen in klimaatbeheersing

619

Gedurende de afgelopen tien jaar is de aandacht voor het binnenklimaat en de luchtkwaliteit in gebouwen sterk toegenomen. Dit komt onder meer door onderzoeken waaruit blijkt dat een goed binnenklimaat de productiviteit van medewerkers aanzienlijk verhoogd. Maar dit komt ook ten dele door niet goed ontworpen installaties, met bijbehorende klachten van de medewerkers. Dat komt in alle gebouwen voor: in industriehallen, maar ook in kantoren, bibliotheken, ziekenhuizen, scholen etcetera. In die wereld is de Heeboss Klimaatgroep uit Hendrik-Ido-Ambacht actief.

Een comfortabel klimaat is noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Het gaat niet alleen om de temperatuur maar bijvoorbeeld ook om luchtvochtigheid en luchtsnelheid. Bij Heeboss weten zij er alles van. Algemeen directeur William Bosschaart: “We zijn al twintig jaar actief in deze markt en wij zien steeds meer dat compleet geïntegreerde systemen veel van de eerder genoemde gebruikersklachten kunnen voorkomen. Veel van de ontwikkelingen in onze branche zijn dan ook gericht op integratie van meerdere systemen.”

Een belangrijke ontwikkeling waar ook de installatiebranche mee te maken heeft, is de teruggevallen vraag door de economische crisis. De installatiebranche is nauw gerelateerd aan de ontwikkelingen en situatie in de bouw. Het is echter niet zo dat Heeboss lijdzaam heeft afgewacht tot het beter gaat in de bouwwereld. “Dat kan ook niet,” zegt marketing manager Joeri Giljam. “De markt is continu in ontwikkeling. De veranderingen zijn er door technologische ontwikkelingen in onze branche en door de milieueisen die steeds strenger worden, maar ook door de vraag van de eindgebruiker De overheidsregulering op de branche wordt steeds scherper. Alles moet groener en duurzamer, maar dat is ook goed. Onze producten worden daardoor steeds energiezuiniger. Wat drie jaar geleden als modern op de markt kwam, is nu verouderd en niet meer te verkopen. Daar spelen wij uiteraard op in.” Heeboss ziet de toekomst met het nodige optimisme tegemoet, toch zijn er ook zorgelijke ontwikkelingen. Met name het binnenhalen van gekwalificeerde medewerkers is langzamerhand een probleem aan het worden. “Zeker in onze branche maken de medewerkers het verschil,” zegt Bosschaart. “Het installeren en het plegen van goede service en onderhoud op onze producten is van groot belang. Daarnaast verzorgen wij ook beheer op afstand van installaties voor onze klanten. Ook dit is een discipline waar best veel voor komt kijken. Het is dus cruciaal dat wij over goede medewerkers beschikken. Op de arbeidsmarkt zijn die lastig te vinden, daarom investeren wij zelf steeds meer in interne en externe opleidingen.”

Zo volgt op dit moment een aantal medewerkers een opleiding in verband met de wettelijk verplichte aircokeuring EPBD. Hierbij wordt bij bedrijven het energieverbruik van de klimaatapparatuur in beeld gebracht. “Dat is het gevolg van een nieuwe wet,” verklaart  Giljam. “Wij bekijken niet alleen hoeveel energie de klimaatapparatuur gebruikt, maar controleren ook of dit aan de normen voldoet. Ons advies kan zijn dat bedrijven -op termijn- hun apparatuur moeten vervangen. Dat is, indien de investering binnen een vastgestelde periode wordt terugverdiend, bindend voor het betreffende bedrijf en overigens ook goed voor dat bedrijf. Apparatuur gaat soms al twintig jaar mee, terwijl de verwachte levensduur tien jaar was. Hier is letterlijk veel te verdienen.” Het draait tegenwoordig dus om duurzaam, groen en energiezuinigheid. Heeboss merkt dat er bij bedrijven steeds meer de behoefte ontstaat aan totale ontzorging voor wat betreft de klimaatbeheersing. Bosschaart: “Wij zijn in 1992 begonnen als installatiebedrijf voor airconditioning. Daar hebben we stapsgewijs nieuwe disciplines aan toegevoegd. Zo beschikken we al een aantal jaren over een uitgebreide service en onderhoud- afdeling en vorig jaar is daar de afdeling luchttechniek bij gekomen. Verse, schone en gezuiverde lucht in kantoren wordt inderdaad steeds belangrijker. In andere branches, zoals laboratoria en de industrie is de luchtkwaliteit niet slechts belangrijk, maar is dit cruciaal voor het veilig kunnen werken van de medewerkers. Hier ligt een kans voor ons, zo leveren wij nu veel op klantspecificaties. Maatwerk dus. De specificaties worden gebruikt als input voor de fabrikanten waar wij mee samen werken en zij leveren exact wat de klant wenst. Ook met installatie, service en onderhoud onderscheiden wij ons. Dit heeft vooral met producttoepassingen te maken, maar ook met de complexheid van het gebouw en  specifieke wensen van de klant.” Vanuit de leveranciers, Heeboss koopt in bij fabrieken in onder meer Italië, Duitsland, Zweden en China, komen sowieso steeds groenere en energiezuiniger producten. Giljam: “De producten worden technisch steeds complexer en functioneren nauw samen met andere apparatuur in gebouwen. Het is vaak in één gebouwenbeheerssysteem gekoppeld. Uiteindelijk is het de gebouwenbeheerder die op afstand alles in de gaten houdt. Dat doen wij overigens ook, wij kunnen indien gewenst ook inloggen bij klanten en zorgen voor beheer op afstand.” Een andere belangrijke tak binnen de Heeboss Klimaatgroep is het verhuurbedrijf Recool. Met een ruim verhuurassortiment biedt het bedrijf tijdelijke oplossingen voor vrijwel iedere situatie op het gebied van klimaatbeheersing, koeling, proceskoeling, vochtbeheersing en ventilatie. De apparatuur van Recool vind je onder meer bij datacenters en ziekenhuizen.

Giljam: “Voorlopig zijn we druk met nieuwe ontwikkelingen. Toen wij bijvoorbeeld begonnen met de afdeling luchttechniek wisten we niet dat dit zo’n vlucht zou nemen. Moderne luchtbehandelingapparatuur is voorzien van warmteterugwinning. Dat bespaart heel veel energie, tot wel 90% van de warmte uit een ruimte win je hiermee terug. Bovendien zie je bij nieuwe gebouwen of bij renovaties dat deze standaard worden voorzien van compleet geïntegreerde luchtbehandeling- en airconditioningsystemen. Nog niet zo lang geleden kwamen wij pas in actie als het gebouw klaar was. Dat is nu niet meer zo, wat dat betreft zijn we aardig opgeschoven in de keten. Tegenwoordig zitten we zelfs al aan tafel bij de bureaus die architecten adviseren. Gezien onze kennis en ervaring is dat niet zo vreemd. Wij ontzorgen adviseurs en bedrijven met onze activiteiten. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”