Ooit begon het als een autoshow met een handvol standhouders op het terrein van auto- en caravanhandelaar Cor Melissant. Dat was rond de eeuwwisseling. Dirkslander Cor Melissant was er ook dit jaar weer bij op de twaalfde editie, op vrijdag 11 en zaterdag 12 april. Maar hij is allang niet meer degene die de scepter zwaait over Dé Beurs, zoals het evenement heet. Zijn dochter Nely Kievit zorgt nu samen met Herma Villerius dat het de tientallen standhouders en al hun bezoekers aan niets ontbreekt.
Een autoshow is het allang niet meer op het bedrijfsterrein aan de Dirkslandse Nijverheidsweg. “Daar komt niemand meer op af,” weet Melissant. Daarvoor in de plaats is een aantal jaren geleden al een regiobrede Business To Business-bijeenkomst gekomen die steeds zo’n vijftig deelnemers trok. Die ondernemers, van Keukencentrum Tieleman tot makelaar Struijk & Struijk, van verzekeraar De Vogel tot schadebedrijf JD Repair, zijn er ook dit jaar weer allemaal. “Je kunt het tegenover je klanten niet maken hier niet te zijn,” verwoordt Tim Wiggers van Struijk & Struijk het gevoel dat bij velen leeft. “Als je liever een vrij weekend hebt dan dat je hier staat, hoe belangrijk zijn je klanten dan voor je?”
Bedrijfswethouder Arend-Jan van der Vlugt van Goeree-Overflakkee, ook verantwoordelijk voor de ‘eilandmarketing’, is vanzelfsprekend aanwezig bij de opening van Dé Beurs. Hij wijst tijdens een netwerkbijeenkomst die aan het openbare deel voorafgaat op de bijzondere positie van Goeree-Overflakkee: of het nu de stad of de natuur is, Goeree-Overflakkee ligt overal vlakbij. Maar dat weten die ondernemers vermoedelijk al.
Naast de voor Goeree-Overflakkee vertrouwde bedrijven op een beurs als deze, bedrijven die hun naamsbekendheid nauwelijks nog kunnen vergroten, kiezen dit jaar ook nieuwelingen voor een stand. BeCare bijvoorbeeld, een in reanimatiecursussen gespecialiseerd bedrijf uit Middelharnis. Hoewel Goeree-Overflakkee verschillende bedrijven in de beveiligingssector kent, leek het ook Van Duuren Security uit Hellevoetsluis slim het Haringvliet over te steken. “Ik zou onze naamsbekendheid hier wel wat willen vergroten en hier meer klanten willen hebben,” erkent Piet van Duuren.
Voor het eerst was Dé Beurs dit jaar twee keer zo groot als in het verleden. Na een korte stop tijdens de crisis stonden er sinds 2012 elk jaar tussen de veertig en vijftig ondernemers op de beurs, dit jaar het dubbele. “Het was echt een mega-succes,” juicht Nely Kievit na afloop. De modeshows, kook- en schilderdemonstraties en proeverijen op het buitenterrein blijken een goede aanvulling op de wat meer traditionele beurs in het bedrijfsgebouw van Melissant. “Alles was twee keer zo groot als vorig jaar: twee keer zoveel standhouders en met minimaal 5500 bezoekers ook twee keer zoveel belangstellenden als vorig jaar. Dat we op deze weg verder moeten, staat wel vast.”