Overig

Aerospace meets Maritime

418

Voorafgaand aan de uitreiking van de Innovatie Award 2015 was er een terugblik op het congres Aerospace meets Maritime, dat door de gemeente Papendrecht was georganiseerd.

Presentator Jan Dirk Stouten praatte met moderator Wim de Leur en wethouder Richard Korteland over de motivatie waarom de gemeente Papendrecht dit succesvolle congres voor de tweede maal organiseerde. Wim de Leur: “Als geboren Papendrechter bekroop mij af en toe het gevoel dat wij nogal eens Calimero-gedrag vertonen. Volkomen ten onrechte. Binnen onze gemeentegrenzen zijn wereldspelers actief op gebieden van luchtvaart en maritieme industrie, met daaromheen veel bedrijven van kleiner formaat. Daar mogen we best trots op zijn. Wij vroegen ons het volgende af, kennen die bedrijven elkaar en hoe staan de Drechtsteden in Den Haag op de kaart? Redenen om Aerospace meets Maritime te gaan organiseren.”

Het congres stond dit jaar in het teken van ‘Smart Industries’: tijdens innovatieve workshops deelden de twee topsectoren hoe de industrie zich kan versterken door het gebruik van slimme technologische en informatie-ontwikkelingen. Ook waren er presentaties van innovatieve starters, wetenschappers, MKB-ers en investeerders. “Onze regio is een belangrijke economische factor in ondernemend Nederland,” zei Richard Korteland. “Met het congres hebben wij de Drechtsteden steviger op de kaart gezet. Met name uit de workshops zijn weer mooie cross-overs ontstaan tussen de deelnemende bedrijven en organisaties. Het verbinden van bedrijven levert meer rendement, meer werkgelegenheid en meer bestedingen op. Goed voor onze regio.” Vervolgens hield Jan Peter Balkenende een presentatie over innovatie, waarin hij in diverse voorbeelden aantoonde dat het daarbij niet alleen om technische innovatie gaat, maar zeker ook om sociale innovatie. “Wij hebben elkaar hard nodig. Niemand kan het meer alleen, er vindt veel alliantievorming plaats. Het is nu de tijd van samenwerking en dat leidt gegarandeerd tot betere resultaten en een betere en leefbare wereld.”

Op de foto boven v.l.n.r. Wim de Leur, Richard Korteland en Jan Peter Balkenende