Overig

Apps zijn niet te stoppen

526

Wij zijn getuige van een mobiele revolutie. Smartphones en tablets gaan als warme broodjes over de toonbank en iedereen die zo’n apparaat bezit, gebruikt Apps. Dat zijn nu nog consumenten Apps, maar het is onvermijdelijk dat we die apparaten ook zakelijk gaan gebruiken. En dus ontstaat er behoefte aan zakelijke Apps. De gebruiker is er klaar voor, nu het bedrijfsleven nog.

Dat je met een mobiel apparaat meer kunt dan alleen e-mailen en surfen weten we allemaal. Maar om te komen tot echte productiviteitswinst is er meer nodig. Inzicht in processen geeft aan waar de winst zit. Dat is vrijwel altijd klantspecifiek. Overigens wil dat niet zeggen dat een App dan ook klantspecifiek moet zijn.

Zakelijke Apps
Het wezenlijke kenmerk van een App is dat die toegang geeft tot een gedeelte van de functionaliteit van een applicatie. Die applicatie is ook op een andere manier toegankelijk en een App is dus geen vervanging van, maar een toevoeging op het bestaande.

Soorten en maten
Apps zijn er in verschillende vormen. Generieke, die voor iedereen hetzelfde zijn, en specifieke, alleen gericht op jouw organisatie. Voor intern en extern gebruik. Je hebt Apps die op het apparaat zelf draaien (‘native’) en mobiele webapps waarvoor je niets hoeft te installeren. En ook nog een veelheid aan besturingssystemen: Android, BlackBerry, iOS en Windows Phone.

Wat levert het op?
Mobiliteit zorgt ervoor dat een organisatie sneller reageert, minder dubbel werk doet, beter geïnformeerd en wendbaarder is. Veel bedrijven hebben het idee dat ze eerst hun applicaties naar de cloud moeten brengen om met Apps te kunnen werken. Dat is een misvatting; het is mogelijk om voor vrijwel ieder bestaand systeem, hoe oud ook, Apps te ontwikkelen.

Zelf aan de slag
Onderschat de mobiele revolutie niet en denk niet dat het in jouw organisatie niets oplevert. Over vijf jaar vragen we ons af hoe we ooit hebben kunnen werken zónder. Organiseer een brainstormsessie en denk na over de mogelijkheden. Droom hoe het in de ideale wereld zou gaan. Probeer het daarna concreet te maken en met één App aan de slag te gaan. En, misschien overbodig, maar wij helpen je graag!

 – Leen Rietveld